mimladi

Noviteti u svijetu literature

Nezaobilazni dio svake torbe za plažu je i dobra knjiga uz koju ćemo opustiti ili naučiti nešto novo. Zapravo, plaža je idealna za stvaranje atmosfere koja će pripomoći da se udubimo u radnju knjige. Ako i niste na plaži, atmosferu za čitanje možete postići uz čašu hladne limunade u svojem domu ili na balkonu te odlaskom na livadu ili u prirodu. Kako god bilo, svi koji vole čitati znaju benefite istog, a jedno od tih benefita jest relaksacija i pozicioniranje u sadašnji trenutak. Svaki pravi knjiški moljac je uzbuđen oko novih naslova koji se pojave na književnom tržištu, a mi vam donosimo neke od njih.

Prva knjiga bavi aktualnim svjetskim izazovom sa stajališta oksfordskog profesora Johna C. Lennoxa “Gdje je Bog u doba koronavirusa” u Verbumovom izdanju po cijeni od 39 kn. Knjiga ima samo 72 stranice, a autor ističe da mu je želja da čitatelj ima osjećaj kao da sjedi s njim na kavi i sluša riječi utjehe i nade s obzirom na pandemiju te kako kršanska vjera daje smisao samoj knjizi.

Iduća knjiga je dobar odabir za ljubitelje samopomoći ili profesionalnog rada na sebi pod nazivom “Kako do DA-postizanje sporazuma pregovaranjem bez popuštanja” dvojice autora Rogera Fishera i Williama Uryja u izdanju Školske knjige po cijeni od 129 kn. Ispod naslova stoji još da je riječ o harvardskog pregovaračkom projektu što nekako navodi da je knjiga utemeljena na stručnim savjetima. Autori navode da knjiga korak po korak uči čitatelja kako da odvoji ljude od problema, kako se usredotočiti na interes, a ne na poziciju, kako na zajednički tražiti kreativnu i poštenu mogućnost rješenja i kako uspješno pregovarati sa svakim na svakoj razini.

Knjiga “Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije u sudskoj praksi” autorica Ane Garačić i Marije Garačić-Turković na 1292 stranice i  može se nabaviti u knjižari Ljevak za 1554 kn. Navedena knjiga bit će sigurno zanimljiva samo studentima prava, posebice onima kojima su u interesu područja poput prometnog, obiteljskog i trgovačkog prava, no zapravo svi oni koji se dublje interesiraju za sudsku praksu na relaciji između Europske unije i država članica knjiga može poslužiti kao zbir zanimljivosti.

Četvrta knjiga u nizu nosi naslov “Najveći trgovac na svijetu” autora Oga Mnadina koji je napisao priču prožetu autobiografskim dijelovima o tome kako se izdignuti na životnoj i profesionalno-ekonomskoj ljestvici. Knjiga je objavljenja davno prije, no autor je odlučio dodati poglavlja koja govore kako usvojiti i primijeniti ono što se navodi u prvom dijelu knjige. Po tematici knjiga spada u psihologiju i samopomoć, a može se kupiti u web shopu Mozaik knjige.

Knjiga domaćeg autora i akademika Ivana Aralice naslova “Puž” u izdanju Školske knjige po cijeni od 149 kn, bit će zanimljiva svima koji vole Orwellovu “Životinjsku farmu”. Naime, Aralica pripovijeda o pužogojilištu u kojem vlada obitelj Geganovih pokušavajući prikazati stanje duha u Hrvata od komunističke borbe za vlast tijekom Drugoga svjetskog rata pa do danas. Zašto se autor poslužio upravo pužem kako bi prikazao stanje duha jednog naroda ostaje pitanje na koje se može dobiti odgovor ako se odlučite pročitati knjigu. 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.