mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 29. 6. – 5. 7. 2020.

Ovaj tjedan u bioetici donosimo vijesti vezane uz lijek remdesivir, mrežu autonomnih kamiona i razornu fazu pandemije Covid-19 u SAD-u. Također, novosti uz cjepivo protiv Covid-19 dolaze iz kompanija Pfizer i BioNTech, dok broj novih slučajeva zaraze u globalnoj populaciji ponovno raste.

1.Gilead najavljuje dugo očekivanu cijenu lijeka protiv Covid-19

(STAT News) Za sve vlade u razvijenom svijetu Gilead će lijek remdesivir naplatiti 2.340$. Zemlje  u razvoju dobivat će lijek po znatno sniženim cijenama putem proizvođača s kojima je Gilead sklopio sporazum o proizvodnji. Učinkovitost remdesivira protiv Covid-19 utvrđena je u ispitivanju od 1.063 pacijenta koje je proveo Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti. U rezultatima objavljenim krajem travnja, lijek je smanjio prosječno vrijeme oporavka pacijenta s 15 dana na 11 dana u desetodnevnom liječenju.

2.Mreža autonomnih kamiona postaje stvarnost u Sjedinjenim Američkim Državama

(Vox) Potpuno autonomni kamioni korak su bliže stvarnosti. U srijedu, startup TuSimple sa sjedištem u San Diegu priopćio je kako pokreće prvu autonomnu transportnu mrežu na svijetu. TuSimpe postavlja temelje za dostavu puno više robe putem autonomnih kamionima.


3. Razorna nova faza pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama

(The Atlantic) U proteklom tjednu SAD je zabilježio više novih slučajeva zaraze nego ijednog tjedna otkad je počela pandemija Covid-19. Od 15. lipnja 2020. godine većina novih slučajeva zaraze stigla je na jug SAD-a. Sedmodnevni prosjek novih slučajeva porastao je na razinu koja je posljednji puta viđena prije 11 tjedana, tijekom najgoreg izbijanja pandemije u New Yorku.

4. Cjepivo protiv Covid-19 iz Pfizera i BioNTecha pokazuje prve pozitivne rezultate

(STAT News) Eksperimentalno cjepivo protiv Covid-19 koje razvijaju kompanija Pfizer i biotehnološka tvrtka BioNTech potaknulo je imunološke odgovore kod zdravih bolesnika, ali je istovremeno uzrokovalo vrućicu i druge nuspojave, osobito pri višim dozama. Prvi klinički podaci o cjepivu objavljeni su u srijedu u radu objavljenom na medRXivu, internet stranici koja okuplja radove iz područja medicine, kliničkih istraživanja i srodnih znanosti iz područja zdravstva, što znači da još čekamo prva recenzirana istraživanja i objavljena u znanstvenim časopisima.

5. Ljudi se moraju prilagoditi pandemiji Covid-19

(The Economist) Pandemija Covid-19 se proširila zapanjujuće brzo, unatoč uloženim naporima pri njezinu zaustavljanju. Od 1. veljače 2020. godine kada se Covid-19 prvog dana pojavio na naslovnici, Svjetska zdravstvena organizacija brojila je 2.115 novih slučajeva. Broj novih slučajeva 28. lipnja 2020. godine iznosio je 190.000. Tog dana broj novih slučajeva bilježi se svakih 90 minuta, a svijet ne prolazi kroz drugi val nego prvi val nikad nije prebolio.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.