mimladi

Što se dogodi kada sudovi daju primat ideologijama nad prirodom?

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je odluku gdje neizabrani dužnosnici i sudovi imaju ovlasti redefinirati zakon – zaobilazeći američki Kongres – te da pojam „spol“ u Članku 7. (diskriminacija pri zapošljavanju) uključuje konstrukciju „rodnog identiteta“ i „seksualnu orijentaciju“. No vratimo se malo unazad, kako se to dogodilo?

Prije nekoliko godina, preciznije 2013. godine, jedan direktor pogrebnog poduzeća je izrazio želju započeti se na poslu oblačiti i predstavljati kao žena. Taj direktor je radio u Harris Funeral Homes skoro šest godina i pristao je tijekom tog vremena pratiti spolno-specifična pravila oblačenja tvrtke. Harris Funeral Homes ima profesionalna pravila ponašanja i oblačenja osiguravajući obiteljima umrlih, koje služe, da se mogu usredotočiti na žaljenje pokojnika i samoiscjeljivanje, a ne samo na pogrebno poduzeće i zaposlenike. Takva pravila nisu čudna ili rijetka. Štoviše, ustaljena su praksa u toj industriji, dopuštena od strane federalnog pravnog okvira. Vlasnik pogrebnog poduzeća se nije mogao složiti sa željama direktora nakon čega su se razišli.

To razilaženje je natjeralo, već sada bivšeg, direktora na podnošenje prijave diskriminacije na radnom mjestu. Na osnovu te prijave je Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), federalno tijelo u kojem sjede neizabrani članovi, digao optužbu protiv Harris Funeral Homes. Da bi opravdali optužbu inzistirali su  da pojam „spol“ u Članku 7. uključuje konstrukciju „rodnog identiteta“, s čim se jedan od nižih sudova složio. Kasnije je federalna vlada promijenila stav podržavajući vlasnika pogrebnog poduzeća, no tu je American Civil Liberties Union (ACLU), nevladina organizacija, intervenirala inzistirajući da se pojam „spola“ u federalnom zakonu proširi i na konstrukciju „rodnog identiteta“. Ovaj slučaj se spojio s dva druga, tražeći izmjenu federalnog zakona. Vrhovni sud je poslušao argumentaciju ovih slučajeva 8. listopada 2019., a onda donio opasnu odluku gdje neizabrani dužnosnici i sudovi imaju ovlasti redefinirati zakon.

Kakve to opasne implikacije stvara? Izjednačujući „spol“ s „rodnim identitetom“ stvara se kaos s posljedicama koje će svi osjetiti: ugrožava i obezvrjeđuje prava žena na jednakost prilika; korištenje izmišljenih zamjenica bi mogla postati obavezna praksa u poslovnom prostoru; tjera poslodavce da muškarce, koji se izjašnjavaju kao žene, tretiraju kao žene ugrožavajući time pravo žena na privatnost određenih prostora…

Ovakva odluka, koja u potpunosti ignorira biološku stvarnost u korist radikalnih ideologija, ugrožava slobode savjesti, religije i govora. Kada ideologija postane zakon, sve druge ideologije postaju zločin. Upravo zato zakoni trebaju prolaziti dugotrajno kaljenje zakona kroz argumentaciju pri tom izbjegavajući da zakon ne postane sredstvo za represiju, a ne zaštitu pojedinca. Ovim zakonom se efektivno poništavaju slobode na vlastita mišljenja koja, ako se ne slažu s ideologijom na osnovu koje se zakon definirao, mogu biti i kažnjiva. Recimo da na radnom mjestu izrazite svoje mišljenje da je brak isključivo između bioloških žene i muškarca, a netko s vašeg radnog mjesta odluči vas prijaviti za diskriminaciju njihove „seksualne orijentacije“ ili „rodnog identiteta“. Vi možete dobiti penale ili čak izgubiti svoje radno mjesto i sigurnost. Imati svoje mišljenje nije sramota, nego ponos. Svi trebamo jasno, glasno i bez stida moći izraziti svoje mišljenje, jer šutnjom samo drugima dajemo prostora i povoda zauvijek nas ušutjeti.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.