mimladi

Potters Sailing i osvajanje pučine

Mlada poduzetnica Maja Lončar posvetila je svoju karijeru osiguravanju nezaboravnih nautičkih trenutaka svojim klijentima, a u ovom interviewu otkriti ćemo vam, kako ugodnu strast pretvoriti u koristan, unosan biznis, kako biti sam svoj majstor, kako se na posao odražavaju krizne situacije i što to znači nuditi cijeli svijet na dlanu.


Draga Maja, predstavite nam ukratko sebe i Potters Sailing.

 

Ja sam dobra vila odmora iz snova i čuvarica savršenog iskustva plovidbe. Dobra vila koja pažljivo sluša želje svojih klijenata, no ne ispunjava samo 3 želje, već – svaku. Svoju strast prema jedrenju sam prije dvije godine pretvorila u uspješan posao. Vlasnica sam Potters Sailing turističke agencije specijalizirane za charter plovila. Charterom se bavim od 2012,. najprije kao voditelj poslovnice charter operatora zatim kao customer support najvećeg booking softvera na svijetu. Šest godina rada u charter industriji bilo je inspiracija da kreiram viziju turističke agencije u kakvoj sam oduvijek željela biti zaposlena. Individualni pristup, fleksibilnost  i puno humora recept su za savršeno ‘’Tailor made charter’’ iskustvo.

Na Facebook stranici piše da je klijentima na raspolaganju čak 8840 jahti?

 

Klijentima je na raspolaganju čitav svijet, ali biram surađivati jedino s charter operatorima koji su dio najvećeg booking sustava na svijetu – Booking Managera. Njihova tražilica je implementirana u web stranicu potterssailing.com i podaci o plovilima i zauzeću dostupni su u realnom vremenu. Razlog tome je što vlasnici plovila prolaze kontrole i tako minimiziram potencijalne probleme. Trenutačno njihova baza broji preko 9000 plovila u 400 destinacija i ti brojevi konstantno rastu.

 

FOTO: Pixabay


Tko smije iznajmiti jahtu?

 

Iznajmiti može vlasnik plovila, charter ili osoba ovlaštena za zastupanje, a unajmiti svaka punoljetna, osoba s pravnom sposobnošću, pravna osoba, udruga, klub i sl. Upravljati plovilom može jedino osoba koja posjeduje dozvolu. Ako nemate dozvolu dužni ste unajmiti skipera.

 

Koliko imate zaposlenih? Imate li povjerenja u vaše kapetane (skippere)?

 

Potters Sailing turistička agencija ima jednu zaposlenu osobu koja obavlja poslove agenta, savjetnika, vlasnika, voditelja poslovnice, računovođe i voditelja društvenih mreža. Skipere, s kojima surađujem u Hrvatskoj, poznajem dugi niz godina i u njih imam potpuno povjerenje. Kod izbora posade u inozemstvu biram servise za outsourcing i dosad sam imala pozitivna iskustva. Programe organiziram u potpunosti te u dogovoru sa skiperima predstavljam itinerer putovanja sa svim detaljima.

 

Opuštanje je doista jedna vrsta umijeća. Biraju li stoga klijenti rado i vašu wellness uslugu?

 

Iako je za većinu klijenata sama plovidba opuštanje, dio dragih gostiju bira vođeno jedrenje. U suradnji s instruktoricom yoge organiziramo retreatove. Riječ je o seriji retreatova koji kombiniraju jogu i jedrenje, a u posljednje vrijeme i vino. Svaki retreat zahtjeva različit pristup i rutu jer ni cilj retreata nije isti. Za Sailing i yoga retreat naglasak je na netaknutoj prirodi, skrivenim uvalama i satovima SUP yoge. Sailing, wine and yoga retreat ruta uključuje, uz satove yoge, svakodnevne posjete hrvatskim otocima i poluotocima karakterističnima po vrhunskim vinima i vanzemaljskoj gastronomskoj ponudi. Za team building posjetitelje je, uz svakodnevno laganije ili zahtjevnije vježbanje i opuštanje, naglasak na gastro i kulturnoj ponudi Dalmacije, a cilj se uz sve to dobro zabaviti i odmoriti.

 

FOTO: Pixabay


Sigurno poslujete s mnogo stranaca. No, bilježite li rastući interes također među domaćim klijentima?

 

Potters Sailing ima jednaki broj tuzemnih i inozemnih gostiju. Mi smo mlada agencija pa isto ne vrijedi za charter scenu u Hrvatskoj, međutim začudili biste se koliko Hrvata plovi. Posljednjih nekoliko godina profil gostiju se promijenio i plovidba nije više rezervirana samo za goste više platežne moći. Trenutačno na Jadranu možete jedriti tjedan dana za cijenu boravka u apartmanu. Gosti su to prepoznali i sve je više obitelji, prijatelja, kolega i parova koji tako provode odmor.


Koliko traje najduže putovanje? Je li se za njih potrebno pripremati?

 

U principu nema ograničenja oko dužine putovanja. Uobičajena plovidba je od subote do subote. U terminima izvan sezone to može biti kraće ili ukrcaj i iskrcaj mogu biti u druge dane. Također ovisi o tome koju vrstu plovila želite unajmiti, u koju svrhu, gdje želite ići, što želite raditi i sl. Dio plovila je raspoloživo za dnevni najam. Za sve neregularne upite moram provjeriti s vlasnikom ili charterom. Pripremiti se morate ovisno o tipu plovila, vremenskim uvjetima, o tome imate li posadu i sl. Ako prvi puta plovite, agent ili charter će vam pomoći sa savjetima.

 

Što ako klijenta pojede morski pas?

 

Rasporit ćemo ga kao u Crvenkapici i izbaviti gosta, a kasnije od psa napraviti brudet.

 


Kako vidite budućnost nautičkog turizma?

 

Hrvatska je top destinacija za yacht charter koja drži 40% svjetske charter flote. S obzirom na poteškoće koje su zadesile sve moje kolege u turizmu, zamagljen mi je pogled u budućnost. Ovo je prvi puta da je neki događaj stopirao aktivnosti ljudi diljem svijeta bez obzira na platežnu moć. Gosti otkazuju rezervacije ili mijenjaju termine za ožujak, travanj i svibanj, a novih rezervacija zasad nema. Međutim, svi mi; vlasnici, charter operatori i agenti, pratimo situaciju i prilagođavamo poslovanje odlukama kriznog stožera. Sigurna sam da će, nakon završetka krize, Hrvatska i dalje biti poželjna destinacija za charter turizam, ali će proći neko vrijeme dok se gosti fizički, psihički i financijski oporave od negativnih utjecaja epidemije virusa.

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.