mimladi

Tečajevi talijanskog jezika i kulture u Italiji

Nikad me nisu previše zanimali tečajevi na kojima se samo tupi o gramatici. Dovoljno sam je imala na faksu da bi još plaćala tečajeve koji će mi nuditi isto. Ipak, nikako nisam nailazila na tečajeve koji se koncentriraju na kulturu, književnost i ostale aspekte jezika. Sve do jednog dana kad mi je poslan mail od glavnog organizatora Tečaja talijanske kulture (Corso di Cultura Italiana), kako će se sljedeći, odnosno XIII. po redu tečaj istog imena održati od 14. do 22. travnja 2018. godine. Pošto sam tada obnašala ulogu predstavnice studenata Odjela za talijanistiku, zamolio me da obavijestim te iste studente da postoji takav tečaj u Italiji za kojeg mnogi ne znaju. Nakon obavljene molbe, znatiželja u meni je rasla i nakon što sam malo istražila tečaj, odlučila sam se prijaviti jer ovakvu priliku nisam smjela propustiti. Ali, hajmo ispočetka.

GDJE: Tečaj talijanske kulture (Corso di Cultura Italiana) održava se u malenom mjestu Gargnanu, na jezeru Garda, u provinciji Bresci odnosno pokrajini Lombardiji. Mjesto je pravi raj za odmor duše i tijela i ono što mi se posebno sviđa je da ne vrvi turistima kao i ostala mjesta. Jezero i planine će vas opustiti, a ako volite otkrivati čari malog mjesta tim bolje. Osim toga, u Gargnanu je živio i radio Benito Mussolini od 1943. godine jer je Gargnano bio glavni grad tada uspostavljene Talijanske Socijalne Republike ili Salske Republike. U mjestu se još uvijek nalazi Villa Feltrinelli koja je bila dom Mussoliniju, a sad je luksuzan hotel te Palazzo Feltrinelli ili sjedište Vlade iste Republike. Također, Gargnano je jako poznat po svojim limonaiama, odnosno limunskim vrtovima, jer je taj dio Italije bogat agrumima.

PRIJAVA: Potrebno je samo ispuniti modul koji se nalazi na sljedećoj poveznici, na kojoj još možete pronaći sve tražene informacije, i poslati ga na mail organizatoru tečaja.

CIJENA TEČAJA I SMJEŠTAJ:  Nakon što organizator potvrdi upis na tečaj, šalje podatke za uplatu. Što se tiče cijena tečaja, moram priznati da nisu baš povoljne, pogotovo ako se radi o studentu. Kako je tečaj ove godine odgođen zbog korona virusa s travnja na listopad, na stranici još uvijek nisu stavljene cijene koje znaju varirati ovisno o smještaju i do kojeg datuma uplaćujete. Smješteni možete biti na dva mjesta: Borgo dei Limoni i Hotel Meandro. Ja sam cijeli tečaj platila 325 eura u dvije rate s time da, ako platim prvu ratu do 20. prosinca cijena ukupnog tečaja je 325 eura, a iza 20. prosinca 365 eura.

PRIJEVOZ: Organizator šalje modul u koji upisujete neke informacije kao broj osobne itd., ali i način na koji planirate doći u Gargnano. Ovdje moram pohvaliti organizatora jer zaista brine za svoje sudionike te će vas kontaktirati i nastojati pomoći da potrošite što manje novaca na put.

DOLAZAK: Na tečaju je ukupno prisustvovalo 100 sudionika. Hrvata je bilo samo pet, tako da nismo bili previše brojčano zastupljeni. Većinom se radilo o sudionicima iz cijele Europe, a jedini izuzetak je bio sudionik iz Egipta. Ja sam izabrala biti smještena u Borgo dei Limoni zajedno s dvije Hrvatice s koje sam došla. Dobile smo apartman s kojeg puca pogled na jezero kao i na planine koje su još uvijek bile prekrivene snijegom. Borgo dei Limoni je prekrasno uređen, vani vas dočeka ogroman bazen u kojem se možete kupati, a na raspolaganju vam je i bazen unutar Borga, kao i teretana. Sve je uključeno u cijenu koju ste platili. Ah, da! Fatalna greška koju sam napravila bila je da sam sa sobom ponijela odjeću na duge rukave. Naime, travanj u Zadru i u Gargnanu se jako razlikuju. Po temperaturama, u Gargnanu je praktički bilo ljeto što uzrokuje mikroklima koju stvara jezero. Tako da ako se odlučite za ovaj tečaj u budućnosti, dobro razmislite što ćete ponijeti od odjeće.

RASPORED TEČAJA: Predavanja se održavaju u Sali Castellani, velikoj dvorani s platnom. Ovaj tečaj naglasak stavlja na talijansku kinematografiju tako da smo pogledali ukupno četiri talijanska filma nakon kojih smo mogli čuti i komentare filmskih stručnjaka. Kad se već dotičem filma, ovaj tečaj mi je bio poseban jer smo i mi snimili jedan. Nakon što smo pogledali talijanski film Mediterraneo, izabrali smo par scena koje smo rekonstruirali i snimili na naš način. Bilo je to jako poučno iskustvo, s obzirom na to da se neke scene moraju ponavljati više puta pa smo na čas mogli vidjeti kako je profesionalnim glumcima. Dan danas, filmić se nalazi na YouTubu i možete ga pogledati ovdje. Osim radionice filma, tečaj nudi i radionice plesa, gastronomije, povijesti, lingvistike i poezije. Također, imali smo i tri predavanja od kojih je jedno vezano za povijest Italije, drugo za kulturu, a treće za književnost. Tako smo naučili nešto o Talijanskoj Republici, milanskim sciurama i djelima Itala Calvina. Jedno popodne u tjednu bilo je predviđeno za odlazak brodom do nekog mjesta oko jezera. Mi smo tako otišli u Malcesine, a jedan je dan u potpunosti slobodan te smo ga ja i moje cimerice odlučile iskoristiti posjetivši Sirmione, pravi dragulj Garde. Jedna večer u tjednu bila je rezervirana za večeru s Vlastima mjesta, i ono što je još važnije, imali smo priliku sudjelovati na Međunarodnoj večeri gdje je svatko predstavio svoju zemlju preko proizvoda koji su donijeli ili taj dan skuhali u kuhinji apartmana. Što se tiče noćnog života, morat ću vas razočarati, ali Gargnano nema disco klub, ali mi smo svaku večer imali plesne večeri s DJ-em u baru Zuavo. Ipak, najbolja plesna večer bila je u sklopu već spomenute Međunarodne večere.

NEDOSTATAK TEČAJA: Nemate zagarantirane obroke, što znači da se za hranu morate pobrinuti sami. Jedina dva obroka su večere s Vlastima i Međunarodna večera na kojoj možete kušati jela ostalih zemalja. Kad gledam unatrag, najviše sam novaca potrošila upravo na hranu.

PREDNOST TEČAJA: Može sudjelovati bilo tko, bio on student ili ne, bio on mlad ili star, bio on početnik u talijanskom jeziku ili već fluentan. Isto tako, kao sudionik niste dužni biti na svakom predavanju. Nitko vas ne prati i piše vam pluseve ili minuse. Možete sudjelovati na nekim predavanjima, a na nekim ne tako da ste slobodni raditi što hoćete. Također, tečaj se jako proširio pa uz proljetni, sad ima i jesenski u listopadu te tečaj za srednje škole. I naravno, na kraju vam je uručen certifikat o sudjelovanju.

Poslije ovog tečaja, nisam imala pojma da bi se mogla već dogodine ponovno vratiti. Naime, organizator gore opisanog tečaja, proslijedio je moju mail adresu Sveučilištu u Milanu nakon kojeg sam bila obaviještena da postoji još jedan tečaj  u ovom mjestašcu imena Tečajevi talijanskog jezika i kulture (Corsi di Lingua e Cultura italiana a Gargnano sul Garda) te se organizira svake godine na ljeto.

VRIJEME TEČAJA: Ovo je tečaj koji traje ukupno tri tjedna ljeti u dva turnusa: lipanj-srpanj i srpanj-kolovoz. Vi izabirete koji vam turnus najbolje paše. Ja sam išla u drugom turnusu koji je trajao od 22. srpnja do 10. kolovoza 2019. godine. Naravno, ovi datumi se mijenjaju tako da ne znači da će i ove godine biti isto. Sve informacije možete naći na ovoj poveznici.

PRIJAVA I CIJENA TEČAJA: Veliki plus ovog tečaja je da nudi ukupno 50 stipendija potencijalnim sudionicima pri otvaranju prijava. Što to znači? Cijena samog tečaja je jako visoka jer ipak ste tamo tri tjedna i pratite predavanja i još k tome zagarantirani su vam obroci, što znači da imate doručak, ručak i večeru pet puta tjedno, osim vikendima kad se snalazite sami. Cijena, ako ne dobijete stipendiju, je 800 eura, međutim dobivanjem ponuđene stipendije, ona se spušta na 150 eura. Ipak, za osvojiti stipendiju potrebni su neki uvjeti. Osim što je poštom trebalo poslati glavnu dokumentaciju, morala sam priložiti svaki certifikat ili priznanje s kojima sam dokazala svoju aktivnost u području talijanskog jezika. Pošto sam ih imala mnogo, bez problema sam je i dobila.

TKO MOŽE SUDJELOVATI: Tečaj je namijenjen za međunarodne studente Sveučilišta u Milanu, bilo da ste upisani na magisterij, doktorat, student Erasmus, stipendist… Strani državljani se isto mogu prijaviti, ali moraju imati minimalno B1 stupanj talijanskog jezika. Nas je ukupno, sudionika i profesora, bilo oko 50. Jako sam ostala ugodno iznenađena što sudionici nisu bili samo iz Europe, već iz cijeloga svijeta i zemalja kao što su Brazil ili Argentina.

DOLAZAK I SMJEŠTAJ: Dogovor s organizatorima je takav da dođete na glavni kolodvor u Milanu te vas oni prevezu privatnim autobusom do Gargnana. Smješteni ste ili u Palazzo Feltrinelli ili u Casa Bertolini, gdje se nalaze dvokrevetne ili trokrevetne sobe.

RASPORED TEČAJA: Kad dođete, odmah drugi dan pišete test prema kojem vas se smješta u grupu prema vašem stupnju znanja jezika. Raspored tečaja kroz pet dana, jer sam već napomenula da su vikendi slobodni, dosta je dinamičan. Jutro započinje s doručkom nakon kojega slijede predavanja iz gramatike koja su bila sve samo ne suhoparna. Profesori su nas poticali da radimo u paru ili grupi i da neprestano komuniciramo na talijanskom jeziku. Iza jutarnjih predavanja slijedio je ručak popraćen popodnevnom pauzom. Nju smo naravno iskorištavali odlaskom na plažu i kupajući se u jezeru. S početkom u 17 h počinjala su ostala predavanja. Svaki tjedan kroz popodne imali bi po dva predavanja različitih tema. Naše su bile vezane za Sv. Franju Asiškog, talijansku književnost, talijansko kazalište, Federica Fellinija, ples (čak smo zaplesali poznatu talijansku tarantellu) te umjetnost. Nakon popodnevnih predavanja i večere, većinom bi bili svi zajedno, uz jezero, gdje su neki uživali u noćnom kupanju, ili pak po restoranima ispijajući Aperol Spritz i prakticirajući svoj talijanski jezik.

NEDOSTATAK TEČAJA: Manjak slobodnog vremena, jer zaista raspored tijekom tjedna je zgusnut, samo preko vikenda budete slobodni pa možete putovati i istraživati ljepote ovog dijela Italije. Također, pošto je sve u nadležnosti Sveučilišta u Milanu, gleda vam se koliko izostajete s predavanja.

PREDNOST TEČAJA: Osigurani obroci jer preko tjedna zaista niste u mogućnosti puno potrošiti. Ja sam eventualno trošila na kavu ili na sladoled. Naravno, nakon završenog tečaja dobivate certifikat o sudjelovanju.

Kao jezičar, uvijek treba tražiti prilike na kojima se mogu usavršavati jezične vještine, a ovo su dva tečaja na kojima to možete. Toplo preporučujem i nadam se da će nekoga i potaknuti da se odvaži i  upusti u ovu pustolovinu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.