mimladi

Tjedne vijesti iz bioetike

U novom tjednom pregledu vijesti iz bioetike prenosimo najnovije informacije vezane uz bioetička pitanja u vrućem hrvatskom predizbornom prostoru, kao i kontroverze vezane uz asimptomatski prijenos COVID-19, te potpomognuto samoubojstvo na daljinu putem Skypea i Zooma.

1. Otkrivanje nove kontroverze Svjetske zdravstvene organizacije oko asimptomatskog prijenosa COVID-19

(TIME) Istraživači su mjesecima upozoravali kako osobe bez ikakvih simptoma COVID-19 još uvijek mogu biti nositelji bolesti (što dodatno otežava kontrolu pandemije) i kako su mjere opreza poput socijalnog distanciranja i nošenja maske izuzetno važne, čak i kada se osobe osjećaju dobro. Stoga je bilo iznenađenje kada je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za COVID-19, na tiskovnoj konferenciji 8. lipnja izjavila kako je asimptomatski prijenos „vrlo rijedak”. Njezina izjava došla je samo nekoliko dana nakon što je SZO uputila zdrave osobe koji žive u područjima s rasprostranjenim društvenim prijenosom COVID-19 na nošenje maski za lice od tkanine u javnosti kako bi pomogli zaustaviti napredak bolesti.

2. Potpomognuto samoubojstvo na daljinu putem Skypea i Zooma


(National Review) Tijekom pandemije COVID-19, mnoge društvene interakcije odvijale su se putem digitalnih platformi kao što su Zoom i Skype. Pandemija COVID-19 je onemogućila priliku da svi potencijalni kandidati za potpomognuto samoubojstvo pristupe liječničkim pregledima potrebnima za potpomognuto samoubojstvo. Tako je pandemija COVID-19 pružila povod za daljnje urušavanje navodnih “strogih” smjernica koje su do sada propisivale smjernice u slučajevima potpomognutog samoubojstva.

Oni koji se zalažu za legalizaciju potpomognutog samoubojstva uz liječničku pomoć tvrde kako će smrt propisana od strane liječnika uključivati detaljan proces intimnih razgovora i ambulantnih pregleda od strane kvalificiranih liječnika. Isti ti obećavaju kako će pacijenti koji zatraže potpomognuto samoubojstvo zbog bolesti ili invaliditeta dobiti fizičku pomoć kako bi se odredio opseg bolesti. Ukoliko je pacijent proglašen terminalno bolesnim, pacijent se mora uputiti na drugo mišljenje. Tek tada liječnik može izdavati smrtonosne recepte.

Američka klinička akademija za medicinsku pomoć pri umiranju, novoosnovana organizacija liječnika koji sudjeluju u postupcima potpomognutog samoubojstva, nedavno je objavila formalne smjernice koje liječnicima nude pomoć pri izvođenju potpomognutog samoubojstva putem interneta.

Zahvaljujući smjernicama Američke kliničke akademije za medicinsku pomoć pri umiranju, liječnički pregled bi trebao uključivati analizu medicinskih podataka i video sastanak putem Zooma ili Skypea. Drugo mišljenje pacijenti mogu jednostavno tražiti putem telefona. To znači da će potpomognuto samoubojstvo odobriti liječnici koji nikada nisu liječili pacijente zbog njihove osnovne bolesti, koji možda zanemaruju obiteljsku situaciju pacijenta i njegovu osobnu povijest i koji nikada nisu upoznali svoje pacijente uživo u ambulanti.

3.Predizborno sučeljavanje o ljudskim pravima u Hrvatskoj


(N1) U prvom predizbornom Pressingu na N1 televiziji o temi ljudskih prava sučelili su se Nino Raspudić, nezavisni kandidat na listi MOST-a, i Sabina Glasovac iz SDP-a.

         

Raspudić je istaknuo kako je pobačaj ubojstvo te život treba braniti. Raspudić je rekao za sebe kako nema pravo određivati tko ima pravo živjeti, a tko ne, te kako će prijedlog zakona MOST-a biti na tragu zaštite ljudskog života od začeća ukoliko će MOST imati saborsku većinu. Također, pošto ljudski život počinje začećem, osnovno ljudsko pravo je pravo na život. Raspudić je rekao kako ženama treba pomoći i ovoj temi pristupiti proaktivno. Dodao je kako MOST želi da svaka žena može iznijeti život koji nosi te kako je pravo na priziv savjesti zajamčeno Općom deklaracijom o pravima čovjeka. 

Glasovac je naglasila kako je za život, no i za dostojanstven i slobodan život. Postoje žene koje se nađu u teškoj situaciji, ne znamo što ih tišti i prekid trudnoće vide kao jedino rješenje, to nije laka odluka i s time žena mora živjeti. Glasovac je poručila kako žena ima pravo na izbor i na zdravlje, te zabrana pobačaja neće smanjiti broj istih, već će žene dovesti u situaciju da odlaze ili u druge zemlje ili raditi te zahvate van institucija što ugrožava njihovo zdravlje. Iznijela je stav SDP-a kako žensko tijelo ne smije biti državna imovina te kako je SDP pripremio prijedlog zakona koji treba ispraviti sve manjkavosti postojećeg.

4.Predizborno sučeljavanje o obrazovanju, kulturi i medijima

(N1) U predizbornom Pressingu na N1 televiziji svoje stavove su sučelili Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta – Bloka za Hrvatsku i Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja na listi Mosta.

                          

Selak Raspudić je istaknula kako je pobačaj preozbiljan problem u društvu koji se potpuno pogrešno komunicira: ako kažete da ste za zabranu onda kažu da mrzite žene, ako kažete da ste za pravo na pobačaj da mrzite djecu. Naglasila je kako u ovom pitanju moramo čuti jedni druge kako bismo pronašli društveni okvir u kojem bi pobačaj postao nezamisliv te dodala kako je stav MOST-a afirmacija života na svim razinama da život postaje začećem. Selak Raspudić je dodala kako statistički podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da 77% žena koje su izvršile pobačaj nisu koristile nikakav oblik kontracepcije.

Hasanbegović je potvrdio kako se radi o ozbiljnim pitanjima, te kako njegovo uvjerenje glasi: zaštita života od začeća do smrti. Hasanbegović je rekao kako Ustavni sud nije donio konačnu odluku o ovom pitanju nego je uputio zakonodavca da sastavi novi zakonski prijedlog. U ovom pitanju imamo dva suprotstavljena prava – prava nerođenog djeteta na život i prava žene da izvrši pobačaj do 10. tjedna trudnoće.


5. Predizborno sučeljavanje za nositelje lista u X. izbornoj jedinici

(N1) U Dvoboju Točke na tjedan na N1 televiziji sučelili su se nositelji lista u X. izbornoj jedinici: Vili Beroš iz HDZ-a i Arsen Bauk iz SDP-a.

Na pitanje je li djetetu bez roditeljske skrbi bolje u domu za djecu ili s istospolnim partnerima, Arsen Bauk iz SDP-a je odgovorio: “Ovo drugo.”

Vili Beroš, ministar zdravstva, je na isto pitanje odgovorio sljedeće: “Situacija je tu vrlo specifična. Ukoliko je okruženje u domu zdravo, mislim da bi to bilo prihvatljivije.”

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.