mimladi

Battle Royale – film koji je (kako mnogi vjeruju) inspirirao Igre gladi

Sigurno ste već čuli da izlazi nova knjiga iz serijala Igre gladi, a ako niste, možda će vas ova vijest razveseliti. Filmske adaptacije knjiga iz serijala Igara gladi bile su jako popularne i mnogi su tinejdžeri ludovali za njima, za glumcima koji se u njima javljaju i knjigama. Knjige su izašle 2008, 2009. i 2010. godine, a filmovi 2012, 2013, 2014. i 2015.

U vrijeme opsesije ovim serijalom, javili su se glasovi koji su govorili kako je ideja ukradena. Ti su mi glasovi ostali u mislima i ponovno su se aktivirali viješću o novoj knjizi iz serijala Igre gladi. Odlučila sam napokon pogledati taj film za koji su mnogi rekli da je izvor ideje za Igre gladi, ali i da je sam film kvalitetniji.

I tako sam odlučila pogledati japanski film Kraljevska bitka (Battle Royale) iz 2000. godine, snimljen prema knjizi iz 1999. godine.

Battle Royale priča je koja se odvija u vremenu u kojem je knjiga nastajala, radnja se odvija 1997. godine, ali se zapravo radi o izmišljenom diktatorskom Japanu u kojem je nastao sraz između odraslih ljudi i mladih. Vlada je odlučila stati tome na kraj i osmislila „kraljevsku bitku“, koja je zapravo borba na život i smrt.

Odmah se uvjeravamo da prigovori na mlade nisu bezrazložni. U jednoj od scena učitelj ulazi u razred kojem na ploči piše da su otišli s nastave jer im se tako prohtjelo, a kada učitelj izađe iz razreda, jedan ga učenik napadne nožem i ozlijedi ga. To je svakako divlja mladost bez ikakve stege, koja odbija bilo kakav autoritet.

Sve se izokreće kada razred odlazi na školski izlet kojim se proslavlja kraj školovanja, a oni, umjesto na mjesto zabave i užitka, dolaze na otok na kojem im se otkriva da će samo jedna osoba moći preživjeti. Voditelj cijele te ludosti njihov je učitelj s kojim smo suosjećali kad su mu učenici odbijali doći na sat, a onda ga i napali.

Svaki od učenika dobiva torbu s nasumično ubačenim oružjem, odnosno pomagalom. Neki su dobili pušku, neki pištolj, neki sjekiru, a neki (poput glavnoga junaka) poklopac lonca.

Počinje pokolj, a preživjeti može samo jedna osoba. Svaki lik koji je umro na tom otoku je psihološki karakteriziran, odnosi među likovima i njihove životne priče kompliciraju naš pogled na cijelu situaciju. Otkriva se cijela ona mračna strana srednjoškolskih druženja, vršnjačkog maltretiranja, problema u obiteljima, krhkost prijateljstva, a prikrivene osobnosti izlaze na vidjelo. Vidimo kako su se neki likovi potpuno uživjeli u borbu i prihvatili njezina pravila odlučivši preživjeti te kako su mnogi odbili igrati tu krvavu igru (neki samoubojstvom, neki pokušavajući pobijediti sustav svojom dosjetljivošću).

Kraj je u isto vrijeme i očekivan i neočekivan, izvrsno igra na kartu gledateljevih očekivanja i igra se s njegovom percepcijom.

Jesu li Igre gladi plagijat Kraljevske bitke?

Valjalo bi sada ovaj film usporediti s Igrama gladi. Iako sam na početku bila skeptična, moram se složiti s onima koji vjeruju da su Igre gladi preuzele ideju iz ovoga filma. Ne bih rekla „ukrale“ jer bismo onda govorili o plagiranju, a ovdje nije riječ o plagiranju nego o inspiraciji i utjecaju, možda bismo čak mogli govoriti o nekoj vrsti adaptacije za zapadnjačko tržište.

Battle Royale i Igre gladi odvojena su djela, svako sa svojom pričom i naglaskom na različitim stvarima. Igre gladi naglašavaju izravnu borbu protiv vlasti i sustava, Battle Royale naglašava samu borbu između likova i njih samih sa sobom, svojom prošlošću i neizvjesnom budućnošću. Glavni junak Battle Royalea nema ideala, ne zna što će učiniti sa svojim životom ako preživi, ali je odlučio preživjeti i promatrati u kojem će smjeru njegov život otići. Naglašava se važnost samoga postojanja i borbe za to postojanje.

Battle Royale izrazito je utjecao na japansku popularnu kulturu, hvalili su ga kritičari, ali i publika, a inspirirao je buduću animaciju i kinematografiju općenito.

Vjerujem da je Battle Royale kvalitetniji film od serijala Igre gladi i da svojim jednim filmom nadmašuje cijeli serijal filmova od kojih se sastoji serijal (knjige sam pročitala, ali mislim da je jedino pošteno uspoređivati filmove s filmovima, a ne s knjigama, koje nisu puno kvalitetnije od filmova Igara gladi). Treba spomenuti da je naziv za žanr videoigara „battle royale“ nastao upravo prema ovom filmu. Gledajući na vrijeme u kojem je nastao, manji budžet i sve druge tehničke mane za koje ga teško možemo kriviti, Battle Royale je nenadmašeni prethodnik Igara gladi za kojeg bi se trebalo više čuti.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.