mimladi


Zbog novonastale epidemiološke situacije Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) je otvorio prijave za online rasprave u sklopu projekta Klub čitatelja kako bi knjigoljupci slobodno vrijeme pred sobom ispunili što kvalitetnije za osobni rast. 

Klub čitatelja je projekt Svjetskog Saveza Mladih Hrvatska s ciljem poticanja čitateljske pismenosti na način da se svaki mjesec čita zadana knjiga i početkom idućeg mjeseca slijedi rasprava o pročitanome. Rasprava je u praksi ugodni razgovor uz razmjenu mišljenja o temi, radnji, likovima i djelu općenito. Zadani naslovi su tematski različiti zbog želje da svatko nađe nešto za sebe, ali sva djela povezuje tema ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Na kraju rasprave se otkriva knjiga koja se čita do idućeg susreta.

Trenutni Klub čitatelja Osijek već dva mjeseca ne održava rasprave u svom prostoru u Osijeku, no iako su mjere Stožera civilne zaštite popustile voditelji Kluba su odlučili ostati pri online raspravama do kraja ovogodišnje sezone kako bi u njima mogao sudjelovati veći broj čitatelja bez obzira na to gdje se nalazili. Trenutno je u tijeku četvrta sezona, a sezone se vremenski poklapaju s nastavnom godinom tako da će posljednja ovosezonska rasprava biti u srpnju, a početak nove sezone se planira za listopad.

Sljedeća rasprava će se održati 1. lipnja 2020. u 18:00 sati online putem, a za sudjelovanje je potrebna prijava putem obrasca na sljedećoj poveznici. Sudionici će pred početak rasprave primiti link za sudjelovanje u raspravi. Prijave traju do 31.5.2020.  i broj mjesta je ograničen, a prijava vrijedi i za posljednju raspravu 6. srpnja.
 
Ove sezone čitani su sljedeći naslovi:
– 2019. listopad: Christina Baker Kline, Vlak siročadi
– 2019. studeni: Lada Vukić, Specijalna potreba
– 2019. prosinac: Mark Zusak, Kradljivica knjiga
– 2020. siječanj: William Golding, Gospodar muha
– 2020. veljača: Collen Hoover, Priča završava s nama
– 2020. ožujak: Mark Haddon, Neobičan događaj sa psom u noći
– 2020. travanj: Mate Grbavac, U zagrljaju šutnje
2020. svibanj (trenutno): Pavao Pavličić, Koraljna vrata

 
Djelo koje se trenutno čita do 1.6. je Pavao Pavličić, Koraljna vrata. U gradskim knjižnicama je provjeren dovoljan broj raspoloživih primjeraka, a postoji i online verzija knjige. Za dodatne informacije javiti se možete na email: klubcitatelja2017@gmail.com, a ponovit ćemo i poveznicu za prijavu. Sretno čitanje!


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.