mimladi

Online biblioteke dostupne svima!

Izvanredno stanje pandemije u kojem smo se našli pruža nam priliku da se više posvetimo sebi. Brojne aktivnosti i hobiji kojima smo se nekada bavili sada su onemogućeni, ali to je svojevrsna prilika za pronalazak novih interesa. Srećom živimo u vremenu kada je gotovo cjelokupno ljudsko znanje dostupno na internetu. Stoga smo vam pripremili popis online biblioteka s besplatnim e-knjigama koje možete preuzeti pdf formatu. Naučite nešto novo ili se samo odmorite uz topli čaj i dobru knjigu.

1. Besplatne Elektronične Knjige
Prva web stranica na našem popisu je Besplatne Elektronične Knjige na kojoj možete preuzeti mnoštvo naslova na hrvatskome jeziku. Zaista se može pronaći ponešto za svakoga, od krimića do poezije. Ujedno možete vidjeti koliko je ljudi prije vas preuzelo i pročitalo knjigu, a ako vas zanima neki određeni autor, lako ga možete pronaći u njihovoj tražilici.

2. Vasilissa online knjige
Stranica koja se može pohvaliti svojom velikom ponudom žanrova je Vasilissa online knjige. Mnoštvo zanimljivih naslova na hrvatskome jeziku čeka da ih otkrijete, a možda vas jedan od njih potakne da se i sami odvažite u stvaranju knjige.


3. Zbirka književnih djela na hrvatskome jeziku
Zbirka književnih djela na hrvatskome jeziku je stranica jednostavnog izgleda, ali bogatog sadržaja. Publikacije su posložene abecednim redom po autoru, a također se mogu pregledavati po kategorijama. Ako želite istražiti domaće pisce ova stranica je za vas. Matoš, Marulić i Šenoa samo su neki od poznatih autora koje ovdje možete pronaći.


4. Open Culture
U slučaju da vas više privlače knjige na engleskom jeziku stanica Open Culture se može pohvaliti kolekcijom od preko 800 e-knjiga i audio knjiga. Mnogobrojni online tečajevi koje ovdje možete pronaći kao i kratki filmovi osigurat će da ovo vrijeme karantene kvalitetno popunimo.

5. Project Gutenberg
Još jedna stranica koja se može pohvaliti svojom velikom kolekcijom je Project Gutenberg na kojoj se nalazi preko 60,000 naslova. Ovdje možete pronaći knjige na brojnim jezicima i ozbiljnijeg sadržaja. Većina djela koje nude su izdana prije 1924, tako da nema novih naslova, ali kvaliteta kolekcije kao i količina  zaslužuju mjesto na ovom popisu.

6. Knjižnice grada Zagreba
Zadnje na našem popisu nalazi se lista linkova Knjižnice grada Zagreba na kojima se nudi besplatani sadržaji poput avangardnog pjesništva, raznih udžbenika i ozbiljnijih djela. Ako se još niste odlučili gdje čitati (i što čitati) ovo je pravo mjesto za vas. Iskoristimo ovo vrijeme za novu spoznaju. Ovdje stvarno možete pronaći gotovo sve što vas zanima. Ugodno čitanje.


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.