mimladi

Centar za mlade grada Zagreba – bogate aktivnosti samo za tebe!

Centri za mlade su mjesta odnosno organizacije u kojima mladi imaju priliku sudjelovati u širokom spektru  različitih aktivnosti koje im  omogućuju da razvijaju vještine, spremnije se nose s izazovima pred kojima se nalaze ili da   kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme.

 

Mladi u dobi od 15 do 30 godina suočavaju se s mnogim promjenama i odlukama  zbog kojih  se upravo ova dob smatra  veoma izazovnom i u mnogočemu presudnom u određivanju životnog puta svakog pojedinca.

 

Mlada osoba u ovom razdoblju traži svoje mjesto pod  suncem,  odlučuje o svom obrazovanju, a samim time često i o svom profesionalnom putu te načinu na koji će si osigurati egzistenciju. Mladost je također izazovna i u emocionalnom smislu jer se osoba izgrađuje  te najčešće ima potrebu odvojiti se od roditelja samostalno si osiguravajući egzistenciju i osnivajući vlastiti dom, no taj je put često mukotrpan posebice ukoliko mladi na njemu ne dobivaju sustavnu i adekvatnu podršku.

 

Jednom sam čula rečenicu koja mi se duboko urezala u pamćenje, a glasila je :“Ako želiš vidjeti kako će neko društvo izgledati sutra pogledaj kakvi su mladi u tom društvu danas jer upravo su mladi budućnost svakog društva“. Ukoliko je nekom društvu stalo do njegove budućnosti jedan od najboljih načina da to pokaže jest upravo pružanje adekvatne podrške mladima kako bi oni bili u mogućnosti ostvariti svoj puni potencijal.

 

Važnost i izazovnost pozicije u kojoj se nalaze mladi prepoznala je i Europska unija koja je donijela niz dokumenata kako bi poboljšala položaj mladih u zemljama Članicama. Najvažniji i najpoznatiji dokument koji se bavi pitanjima koja su važna za mlade jest Garancija za mlade.

 

Garancija za mlade fokusirana je prvenstveno na ciljeve u području obrazovanja i zapošljavanja mladih, želi potaknuti države Članice da mladima omoguće kvalitetno praktično i teorijsko obrazovanje te prilike da se zaposle na visokokvalitetnim i dobro plaćenim radnim mjestima koja su u skladu s njihovim kvalifikacijama.

 

Europska unija financira mnoge programe i projekte koji su usmjereni upravo  mladima i poboljšanju kvalitete njihovog življenja od kojih je najpoznatiji program Erasmus+. Jedan od primjera dobre prakse koji je usmjeren poboljšanju kvalitete života mladih u lokalnoj zajednici  je osnivanje Centra za mlade grada Zagreba koji je kao neformalna organizacijska jedinica osnovana kroz projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Udruga ZAMISLI s trideset dva partnera. U sklopu Centra nalaze se i info centar i klub za mlade te se organiziraju različite usluge i aktivnosti.

 

Tipovi aktivnosti koje su mladima na raspolaganju su:

 

 •aktivnosti savjetovanja i informiranja,

 

 •provedba programa neformalnog obrazovanja (npr. treninzi na temu ljudskih prava, rješavanja     sukoba, tečajevi stranih jezika, samoobrane, sigurnosti na internetu i slično),

 

 •aktivnosti organizacije slobodnog vremena,

 

 •aktivnosti usmjerene podršci inicijativama mladih u zajednici,

 

 •rad s mladima koji su prerano napustili obrazovanje, mladima rizičnog ponašanja, problemima    u ponašanju te mladima u sukobu sa zakonom, pružanje podrške mladim beskućnicima,

 

 •provedba programa usmjerenih na povećanje socijalnih vještina i zapošljavanja (programi            neformalnog obrazovanja koji omogućuju stjecanje dodatnih kompetencija za mlade,                  uključujući  mlade koji su napustili sustav formalnog obrazovanja),

 

 •aktivnosti usmjerene na aktivno sudjelovanje (suradnja s civilnim društvom, uključivanje u            procese donošenja odluka, uključivanje mladih u vođenje aktivnosti Centra i njegovo                    upravljanje, zagovaranje, volontiranje…),

 

 •kulturne aktivnosti,

 

 •međunarodni rad s mladima,

 

 •aktivnosti vršnjačke edukacije, pomoći u učenju i profesionalnog usmjeravanja,

 

 •provedba istraživanja o potrebama, problemima i potencijalima mladih u lokalnoj zajednici,

 

 •resursna podrška civilnome društvu i udrugama mladih u lokalnoj zajednici.

 

Kao što možemo vidjeti iz navedenog popisa aktivnosti koje se provode u Centru ondje se može pronaći za svakoga ponešto, no da bi centar ostvario svoju svrhu najbitniji je upravo angažman mladih radi kojih je Centar za mlade osnovan stoga ovim putem želimo pohvaliti rad Centra  te pozvati mlade da se uključe u programe i aktivnosti Centra.

 

Radno vrijeme Centra za mlade Grada Zagreba je: od ponedjeljka do petka od 9.30 do 21.30 sati, po potrebi subotom i nedjeljom od 16.30 do 21.30 kada se mogu provoditi grupne aktivnosti informiranja. Centar se nalazi na adresi: Ulica Ljudevita Gaja 2 / 3.kat.

 

Ukoliko vas zanima više informacija o aktivnostima i radu centra možete ih pronaći na sljedećim linkovima:

Web stranica Centra za mlade Grada Zagreba: https://cmzg.info/

Facebook stranica Centra za mlade Grada Zagreba: https://www.facebook.com/cmzg.info/

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.