mimladi

Tea Zavacki: Uspješna poduzetnička priča!

Sjećam se prvog pročitanog članka od Tee Zavacki. Kao inače kad mi neki članak dobro sjedne, proslijedila sam ga preko WhatsApp statusa i drugih društvenih mreža. Na temelju intervjua provedenog s Teom, u ovom članku možeš saznati nešto više o njezinom radu i njoj. Prvi dio članka se odnosi na aktivnosti koje ona organizira, a drugi na pitanja kojima je svrha pobliže upoznati nju!

TROSTRUKA PRVA POMOĆ: BOOKCLUB, CC PROGRAM I #RADIMPOSVOM AKADEMIJA

Gerd Altmann; Pixabay

FOTO: Pixabay

Jesi li imao/la jedan od onih trenutaka kad u glavi vrtiš niz naslova raznih knjiga i čini se da odluka neće pasti nikada pa odustaneš? U tom trenutku se nadaš nadahnuću koje će te uputiti na naslov za tebe. Nisam protiv nadahnuća, ali znam da ne propuštam prilike za dobre preporuke. Isto tako, ne propuštam priliku prokomentirati dobru knjigu. Ako te zanimaju knjige na temu poslovno/poduzetničko usavršavanje, ne strepiš pred engleskim jezikom i uživaš u razmjeni mišljenja o knjigama, pridruži se klubu (BusinessBookClub) Tee Zavacki.

Govoreći o knjigama, zgodno je paralelno naglasiti važnost sadržaja. Iako knjigu ne valja suditi po koricama, ta činjenica ne smije biti izlika za ravnodušnost prema tome kako upakiramo ono što drugima serviramo. To je jedan od razloga zbog kojih Tea nudi CC program, a o njemu mi je rekla sljedeće:

Tijekom protekle tri godine kreiram online sadržaj za vlastite platforme (blog, podcast, YouTube, Newsletter, Instagram, Facebook), ali i za tuđe. Kroz ta iskustva savladala sam niz vještina, alata i trikova koje prenosim kroz online program Content Creatives. Ako želiš svoje ideje učinkovito dijeliti sa svijetom i pritom okupljati online zajednicu koja VOLI sadržaj koji kreiraš, prijavi se na Content Creatives!

Misliš li da je Tea samo tu za one koji “imaju sve isplanirano”? Dogodi se to da gledaš tržište rada i ne znaš kud bi sa sobom. Imaš neku ideju, ali nije razrađena. Jedno od potencijalnih rješenja je #radimposvom akademija: dvodnevni program u kojem se upoznaješ s osnovnim elementima za pokretanja vlastitog posla.

IZA KULISA O TEI

Tea Zavacki

FOTO: Tea Zavacki; @bouphotos

Na svom blogu Tea navodi da je, između ostalog, „štreberica“. Kažu ljudi da „štreberi“ samo uče napamet”, a ona potiče ljude da žele više. Kako je to moguće, Tea ovako pojašnjava:

Volim „riječ“ štreberica jer u kontekstu mog rada ima više značenja. S jedne strane, odnosi se na sadržaj koji ima tu jednu štrebersku crtu, u smislu da je strukturiran te uvijek potkrijepljen istraživanjima i primjerima iz prakse. S druge strane, riječ „štreberica“ često ističem u kombinaciji s riječi „poduzetnica“ kao poruku da u današnje vrijeme ne moraš biti rođeni poduzetnik da bi mijenjao svijet oko nas.

Svi imamo neke svoje motivatore, a neki od njih su u tekućem obliku. Pretpostavljajući da je Tein tekući motivator čaj zbog imena njezina bloga, zanimalo me kako on utječe na njezin rad. Tea mi je na tu pretpostavku i upit odgovorila:

Iznenadit ću te, no posljednjih godina više pijem kavu. Ono što me veseli je sam ritual ispijanja toplog napitka uz planiranje sljedećeg tjedna ili pak u dobrom društvu. Što se imena bloga tiče, zasluge idu tadašnjoj kolegici koja je, nakon još jednog mog monologa o tome kako bih: „Voljela pisati blog, ali nikako da krenem jer ne mogu smisliti ime!“, rekla: „Kako ne? TeaTime! Što će ti sada biti izgovor?“.

Sjećam se svih mojih razgovora s prijateljicama o putovanjima. “Putovat ćemo, bitno je imati plan!”- znale smo reći. Putovanja su velik izvor nadahnuća. Na upit što misli o putovanjima, Tea kaže:

Mislim da inspiraciju pronalazimo u novom. Zapravo, ovaj dio Instagram objave iz 2019. najbolje sumira moje razmišljanje o novim iskustvima: „(…) Volim putovanja jer je na njima tako lako doživjeti „prva“ iskustva. No ovaj post ne ide njima. Ovaj post ide za sva ona prva i nova iskustva u našem gradu. Novi put do posla. Ručak na novom mjestu. Novi okus sladoleda. Sastanak na novoj lokaciji. Nova navika nedjeljom. Zbog „prvih“ i „novih“ svaki je dan uzbudljiva avantura. Gdje god se nalazili.“

ŠTO SADA?

Možda se odlučiš sudjelovati u jednoj od edukacija koje nudi Tea. Možda baš suradnja s Teom Zavacki bude početak tvoje poduzetničke priče! To je, u svakom slučaju, dobar početak. Moj početak s Teom, odnosno njezinim blogom, je bio članak o tome kako bolje čitati knjige koje su udžbeničkog tipa, ali primjenjivo je djelomice i na knjige koje nisu takvog tipa. Uz to sam preuzela besplatan ebook: Uspješan početak karijere u kojemu se može naći niz korisnih savjeta. Ove godine ću zasigurno pročitati više knjiga nego prošle!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.