mimladi

Što SKAC Palma može ponuditi mladima?

Povodom 18. rođendana Studentskog katoličkog centra (SKAC-a) Palma, razgovarali smo s Vesnom Sabo, dopredsjednicom udruge koja mladima nudi cjelovitu formaciju pomoću koje se mogu lakše nositi sa životnim izazovima i pronaći svoje mjesto u kojem bi mogli nastavljati brusiti darovane im talente na dobrobit lokalne zajednice i hrvatskog društva.

Što je za Vas SKAC u tri rečenice?

SKAC je meni bio mjesto rasta, sazrijevanja, formiranja i volontiranja. SKAC je za mene mjesto susreta u kojem je važnije biti, nego imati. Mjesto u kojem je važno ohrabrivanje za izvrsnost i požrtvovnost, više negoli uspjeh. Mjesto i vrijeme koje potiče na suradnju i stvaranje, prilagođavanje aktualnim promjenama u svijetu. Mjesto u kojem se stvaraju i rastu odnosi.

Zašto mislite da je SKAC potreban lokalnoj zajednici?

SKAC je potreban jer je autentičan, jer mi nudi stvarno iskustvo – iskustvo bližnjega i Boga. Na kraju krajeva, daje mi iskustvo odnosa mene sa samom sobom. To iskustvo je nekad ugodno, nekad neugodno. I kad SKAC vodi u to iskustvo najprije drži za ruku, a onda i ohrabruje da i sama kušam to dobro koje je preda mnom. A to dobro je život u cijeloj svojoj stvarnosti, surovosti, ljepoti, tvrdoći i nježnosti.

Što možete ponuditi mladima, a da takvo nešto ne mogu naći negdje drugdje?

Dobro pitanje. Čini mi se da se današnje civilno društvo i vjerske organizacije često nadopunjuju i rade sličan posao, poslanje. Ono što bih rekla da je moje iskustvo SKAC-a je da me je on uči stvarati odnose, darivati samog sebe za dobro drugoga i cijele zajednice. Dakako, i drugdje se stvaraju odnosi. SKAC to radi na neki svoj način. Povezan je s ovim uvođenjem u iskustvo. Nekad mi se učini da te “baci” u to iskustvo, a ti onda plivaj kako znaš. Kad se kreneš utapati, već će ti netko pružiti ruku spasa.

Kakvim se sve aktivnostima bavite?

Aktivnosti kojima se bavimo jesu različitog formata, okvira i trajanja. Najjednostavnije ih je svesti na sljedeće riječi: duhovnost, formiranje i volontiranje. Sve nam nekako proizlazi iz toga da upoznamo sami sebe, da ostvarimo i živimo odnos s Isusom, i da to dijelimo s drugim ljudima. Onako i onoliko koliko možemo. Konkretno to znači: 3D formacija, duhovne vježbe, volonterski projekti i aktivnosti, mise mladih, aktivnosti slobodnog vremena, ljetni programi…

Postoje li različite skupine unutar SKAC-a?

Ne znam kako bih odgovorila na ovo pitanje. Najbrojnija skupina jesu studenti i radna mladež. Omjer muško- žensko varira. U posljednje se vrijeme izjednačuje. Kako nam je ideja da svi koji su u SKAC-u prolaze kroz sličan proces formacije, onda je teško nas raspoređivati po skupinama. Primjerice, ideja nam je da svi prođu kroz eksperimente. Neki su vježbenici na DV, a istovremeno su i animatori na Modravama. Neki volontiraju kao poslužitelji, ali pohađaju i 3D formaciju.

Mislite li da SKAC doprinosi hrvatskom društvu i ako da, na koji način?

Vjerujem da doprinosi. Na nekoj kratkotrajnoj razini, SKAC nudi mladima mjesto i vrijeme u koje mogu doći i činiti nešto dobro. Primjerice, volontiranje na projektu 72 sata bez kompromisa – rezultati su  vidljivi odmah. Ograde su obojene, šume su očišćene, zidovi su bjeliji ili svježiji, stari su nakon odlaska volontera radosniji, volonteri su radosniji nakon što su napravili nešto dobro za nekoga drugoga. Dalje, SKAC kroz cijelu godinu nudi određene duhovne sadržaje koji vraćaju osobu prema Izvoru i njezinoj biti. S druge strane, ideja nam je da se mlada osoba kada završi neki svoj put u SKAC-u vrati u svoju sredinu i da tamo živi sve što je u SKAC-u naučila i iskusila. Da to iskustvo Boga koje je kušala, ponese gdje god da ide. U tom smislu vjerujem da osoba, koja nakon tog svog procesa kojeg prođe u SKAC-u, bude malo zrnce soli tamo gdje jest. A unazad 18 godina, puno je to soli po našoj Hrvatskoj, ali izvan nje. Činjenica da SKAC nudi raznolikost programa i aktivnosti doprinosi spoznaju da sudjelujemo u viziji hrvatskog društva u kojem je poželjno ostati, živjeti, doprinositi, nositi se sa svim njegovim izazovima.

Što je po vama najveća prednost SKAC-a?

Što mu biti u prednosti nije važno za vječnost 🙂 Ljudi koji su u njemu prisutni, koji ga grade, sanjaju i stvaraju jesu ono što SKAC čini posebnim i lijepim. S druge strane SKAC baštini odnos s Družbom Isusovom, Crkvom općenito, ali  i suživot u civilnom društvu.

Što biste poručili mladima koji bi se možda željeli pridružiti radu SKAC-a?

Dođi i kušaj – Božju kreativnost, svoju ljepotu i tuđu dobrotu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.