mimladi

Kako sam u pravoslavnoj zemlji otkrila ljepotu Katoličke Crkve

U Rusiju sam došla početkom listopada na studentsku razmjenu na dva mjeseca budući da studiram ruski jezik. Htjela sam iskoristiti priliku dok ne završim fakultet da još malo vježbam praktične vještine ruskog jezika. Drugim riječima, da napokon imam priliku i potrebu koristiti ruski u svakodnevnim životnim situacijama, a ne samo u teoriji i u znanstvenom obliku. U Hrvatskoj su mi ostali obitelji i prijatelji, ali i duhovni život, Zbor mladih, sveta misa preko tjedna i kateheze za mlade. Mislila sam da ću biti sretna ako pronađem Katoličku crkvu i budem mogla nedjeljom ići na Svetu Misu.

 

No stvarnost je bila potpuno drugačija i naš duhoviti Tata mi je još jednom pokazao da ne ulazim u situacije i odnose s predrasudama. Došavši u Nižnji Novgorod, u kojem ću provesti iduća dva mjeseca svoga života, nazvala sam broj jedine katoličke župe koju sam našla na Internetu jer nisam našla podatke kada se održavaju svete mise. Javila mi se simpatična časna sestra i odgovorila mi na sva pitanja. Kada sam došla na misu prvi puta, odmah sam prišla časnoj sestri i zamolila je može li mi dati red mise na ruskom jeziku jer mi je u Moskvi bilo teško sudjelovati u slavlju kada sam ja odgovarala na hrvatskom, a svi ostali na ruskom jeziku. Ona mi je spremno donijela red mise i molitvu krunice na ruskom te smo nekoliko minuta porazgovarale prije početka krunice. Rekla mi je da su one časne sestre franjevke iz Poljske i da su dva svećenika Rusa. Objasnila mi je kako nedjeljom dolaze i vjernici iz mjesta koja su stotinama kilometara udaljena od njih jer kod njih nema katoličke župe. Nakon mise sam se upoznala s ostale dvije časne sestre i svećenikom i svi su mi bili spremni pomoći i na licima im se vidjelo da im je drago da sam tu. Najmlađa časna sestra mi je spomenula kako će u studenome održati prvi susret za djevojke i da bi voljela da dođem, a ja sam rekla da bi mi bilo drago. Uzela je moj broj mobitela i uskoro je napravila WhatsApp grupu u kojoj smo se dogovorili oko detalja s ostalim djevojkama.

 

Susret se održao četvrtog studenoga i bilo je 12 djevojaka, a neka od ostalih koje su aktivne u župnoj zajednici nisu mogle doći. Započeli smo s međusobnim upoznavanjem i molitvom u biblioteci župnog prostora, a časne sestre su nam objasnile kako će se susret sastojati od lectio divina i adoracije. Na počeku smo pjesmom zazvale Duha Svetoga i razmatrale dio iz Evanđelja o Marku 10, 17-22, o mladom bogatašu koji je od djetinjstva poštovao sve zapovijedi, ali se nije mogao odreći vlastitog bogatstva. Bilo je lijepo čuti kako svi mi, unatoč različitostima između kultura, odgoja, geografskih karakteristika i pogleda na svijet, dijelimo slične strahove, nadanje, pitanja i dvojbe. Kako su naše emocije i odnos s Gospodinom u tolikoj mjeri slični, a opet individualni i osobni.

 

Nakon razmatranja i podijeljenih misli spustile smo se u Crkvu gdje je svećenik izložio Presveto Otajstvo, a mi smo pjesmom započeli adoraciju te imali priliku pola sata ostati u tišini s Gospodinom. Prije samog početka smo imale priliku izabrati jedan citat sveca, budući da je nekoliko dana prije bila svetkovina Svih Svetih, a taj citat nam je mogao pomoći u naše razmatranje i osluškivanju Božjeg lahora u obliku Presvetog Oltarskog Sakramenta. Nakon adoracije je svatko tko je imao želju mogao na glas zahvaliti Gospodinu za primljene blagoslove, a tijekom klanjanja je svećenik bio dostupan za sakrament Ispovijedi. Nakon svega smo se u župnoj biblioteci počastili pizzom i slatkišima te lijepo porazgovarali i podijelili iskustva.

 

U Rusiju sam došla studirati i govoriti ruski, bez ikakve nade da ću pronaći priliku za aktivan duhovni život. U Rusiju sam došla s predrasudama i krivim očekivanjima, a Rusija mi je darovala jedno divno iskustvo zajedništva u vjeri u Gospodina našega Isusa Krista i Svetu Katoličku Crkvu. U Rusiji sam doživjela toplinu doma u okrilju zajednice koja me je s radošću i primila kao sestru u Kristu, kao jednu od njih. Rusija mi je pokazala kolika je silina i sveobuhvatnost Božje ljubavi i da Njemu, uistinu, ništa nije nemoguće (usp. Lk 1,37).

 

_______________________________

Članak je prethodno objavljen na portalu ženavrsna.com

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.