mimladi

Ivan Jelić: “Glazbena scena u Hrvatskoj sve je jača”

Ivan Jelić je uspješan glazbenik, pjevač i sportaš rođen u Zenici. Magistirao je pjevanje u Zagrebu, a zadnjih je godina postao zapažen na glazbenom radaru zbog svojih uspješnih i ambicioznih projekata, gostovanja i suradnji. Rado je pristao na intervju za mimladi.hr, pa upoznajte ovog mladog glazbenika.

Ivane, projekt EthnoRemake doživio je veliki uspjeh koncertima u Zagrebu, Zenici, Kutini i drugim gradovima Hrvatske. Kako je došlo do ideje EthnoRemakea i njegove realizacije?

Nakon što sam magistrirao pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, realizirao sam ideju koju sam još od srednje škole počeo osmišljavati. Cilj je bio pod jednim projektom obuhvatiti sve žanrove i glazbene forme kojima sam se susretao kroz svoju solističku pjevačku karijeru, što za vrijeme boravka u Bosni, što tijekom življenja u Hrvatskoj. Odlučio sam da će to biti projekt imenom EthnoRemake. Okupio sam 6 iznimnih virtuoznih glazbenika, osmislio jedan širok repertoar (od talijanske kancone, španjolske tradicionalne glazbe, ruske romanse, pa sve do sevdaha, makedonskog melosa, dalmatinske i međimurske izvorne pjesme) te po prvi put ga izveo na sceni KD V. Lisinski 2014. Nakon toga smo počeli puniti mnoge dvorane u Hrvatskoj i regiji. Kao gosti EthnoRemake-a pojavljuju se mnogi izvođači a neki od njih su Ana Rucner, Sandra Bagarić, Edin Karamazov te klapa Kolapjanke.

Na EthnoRemakeu ostvario si suradnju s Edinom Karamazovom, Sandrom Bagarić i Anom Rucner. Imaš li kakvih planova i projekata u budućnosti koji uključuju ovu veliku glazbenu trojku?

Moji koncerti u Lisinskom su se na neki način pretvorili u tradiciju pa se trudim svake godine napraviti barem jedan, a to uključuje i spomenuta imena kao goste na njima. Općenito, gdje god radim EthnoRemake tu se obično i pojavljuje netko od njih. Uskoro planiram obraditi jednu poznatu klasičnu numeru u duetu sa Sandrom Bagarić, te snimiti spot za istu, no ostavimo to još uvijek po strani dok se ne provede u djelo.

Osim u solističkim, plivaš i u klapskim vodama. Kako je biti dio klape Leggero, koju si uključio i u svoje projekte?

Klapa Leggero je nastala 2014. kao plod jednog iskrenog prijateljstva šestorice mladih ljudi, vrhunskih pjevačkih sposobnosti te istinskih zaljubljenika u glazbu. Isprofilirali smo se u osnovi kao klapa za posljednje ispraćaje i sprovode te smo svakodnevno angažirani na sprovodima diljem Grada Zagreba i zagrebačke županije. Još tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, mi, solo pjevači išli smo često pjevati na sprovode, vjenčanja i tako si zaraditi dodatni džeparac. Nakon akademije, kolega i ja smo odlučili zadržati taj posao, a kad su nam se priključila i ostala četiri člana, spoznali smo da nam to zajedništvo može donijeti ne samo uspjeh na poslovnom planu nego i ono mnogo bitnije, a to je pravo prijateljstvo. Klapa uskoro snima spot za svoj prvijenac, pjesmu Buđenje, s kojom se predstavila na Uskrsfestu u KD V. Lisinski 2016. Zadovoljstvo mi je pjevati u toj klapi.

https://www.youtube.com/watch?v=LPtGlCwUuhQ

Ivan Jelić nije samo glazbenik, već je i sportaš. Kako uspijevaš spojiti uspješnu glazbenu i rukometnu karijeru?

Pa istina, mnogi ne znaju da cijeli svoj život uspješno spajam glazbenu i sportsku karijeru. Točnije, rukometni sam golman. Trenutno branim boje rukometnog kluba Moslavina iz Kutine koji se natječe u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi. Naviknut sam oduvijek biti u sportu i treningu te mi ne predstavlja nikakve probleme organizirati se za to i pored svih obveza koje imam. Kad nešto volite, onda nađete načina odvojiti vrijeme za to.

Koje je tvoje mišljenje o trenutnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj?

Mišljenja sam da je glazbena scena u Hrvatskoj sve jača, da se ljudi koji u ovoj maloj zemlji upravljaju glazbom trude sve više pratiti neke svjetske kriterije i sustave, te da se sve više daje prilika mladim i novim izvođačima da predstave svoju glazbu. Iako smo pretrpani i nekim komercijalnim, manje sofisticiranim glazbenim izričajima, cijenim to što imamo dovoljno i onih vrhunskih, kvalitetnih i bezvremenskih imena kojima se trebamo ponositi i tražiti neke uzore u njihovim djelima.

https://www.youtube.com/watch?v=geyS6r8f80M

Mlad, talentiran, uspješan i ne bojiš se rada. Što bi htio poručiti mladima koji još traže svoje mjesto pod Suncem?

Poručio bih svima da se trude predstaviti glazbu na svoj jedinstven način i ne reproducirati ju onakvom kakva već jest ako žele živjeti od glazbe i za glazbu. Citirat ću svog prijatelja Edina Karamazova: “Danas je u glazbi sve otpjevano i odsvirano”. Jedino što nam preostaje, i po čemu nikad nećemo biti jedni od mnogih, duša je koju rijetki uspijevaju uvijek iznova iznijeti pred ljude.

Marko Ivković

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.