mimladi

Božićni popis knjiga

Svako vrijeme je pravo vrijeme za knjigu. Ali, ovo božićno možda i kod onih koji inače ne čitaju redovito probudi želju za „knjigom i dekicom“. Bilo da su vas na to nagnale mnogobrojne instagram instalacije na kojima je uz knjigu i dekicu obvezan i neki topli napitak i pogled s prozora na snijegom zametenu ulicu, bilo da ste u grozničavoj potrazi za božićnim poklonima za svoje najmilije i rodbinu ili ste od onih koji su upravo završili jednu i sad ne možete dočekati da uzmete u ruke sljedeću knjigu, donosimo popis naših prijedloga ovog Božića:

Charles Dickens, Božićna priča

Kažu da ako već uključuješ klišej, neka onda barem bude na početku, da to odmah riješimo. No, ovaj je izbor možda očekivan jer u nazivu ima Božić, ali je isto tako i klasik i to ne samo zato što mu je pisac veliki Dickens, čovjek koji je izmislio Božić. Ova priča sadrži sve što već tradicionalno pripada u ovo doba godine: mogli bismo reći da miriši na cimet, kuhano vino, vatricu u kaminu i toplu kućnu atmosferu dok vani svjetluca snijeg. Ali, priča ne ostaje na kobasicama i germknedlama, nego nas uvlači dublje – u snijegom i ledom okovano srce jednog čovjeka kojem nitko ne čestita Božić, rekli bismo: s pravom, jer ga ni on ne čestita nikome. Je li moguće otopiti takvo srce usred zime? Što je potrebno za to? Može li stari čangrizavi Ebenezer Scrooge doživjeti božićno čudo? Pročitajte i saznajte!

J.R.R. Tolkien, Hobit

Dobro, opet klišej. Ali, kad ćete se primiti debele knjige ako ne sad dok u udobnosti svog naslonjača, na kućnih +25 stupnjeva grickate božićne kolačiće ili dovršavate ostatke francuske salate? I Bilbo bi vas razumio i rado bi vam se bio u tome pridružio, ali vidite, on je odlučio prihvatiti izazov i krenuti u avanturu. Nije mu baš bilo jasno gdje ide, zašto i što se od njega točno očekuje, ali ipak je prihvatio, usudio se. Ako još niste pročitali ovo remek-djelo, ako vam treba hrabrosti u životu i nikako da se odlučite pozabaviti s vašim vlastitim zmajem ili samo želite pročitati zaista dobru i napetu knjigu o tome kako je mali „pinklec“ s dlakavim stopalima pobijedio zmaja i spasio blago – Hobit je pravi izbor za vas.

Alice Munro, Dragi život

Nema veze s Božićem, neće vas zvati u veliku životnu avanturu. Ne, Alice će vas pozvati u svakodnevni, dragi život. Radi se o zbirci priča, ali čitajući je imate dojam kao da su te priče otrgnute ne iz nekog romana, nego iz stvarnog života, kao da su likovi živjeli i prije i nastavit će živjeti i nakon priče. Toliko su nepretenciozni i svakodnevni da ćete se osjećati kao da virite susjedu kroz prozor ili prisluškujete priču u tramvaju i mislite: tu bi priču trebalo ispričati. Ovdje je to i učinjeno. Četiri posljednje priče, „autobiografske ne toliko po događajima, koliko po osjećaju“, posebno su zanimljive i dragocjene. Munro je dobila Nobela, a vi možete dobiti djelić njenog genija i/ili jedno veliko hvala od onoga tko će ovu knjigu naći ispod bora.

Josef Pieper, Pohvala dokolici

Dokolica? Pohvala dokolici? Prije nego što ovu knjigu, uz usklik: „Gdje si bio cijelog mog života, Josefe?!“ poklonite svom šefu, profesoru ili roditeljima, red je da vas ipak upozorimo da je Pieper filozof i da je lako moguće da se njegovo poimanje dokolice malčice razlikuje od vašeg. Prema Pieperu, dokolica nije suprotna radu i ne predstavlja drugu riječ za odmor od rada ili dangubljenje, već se radi o „temeljnoj moći čovjekove duše“, čiji smisao nije u tome da „funkcionar po mogućnosti nesmetano i bez zastoja funkcionira, nego u tomu da funkcionar ostane čovjek“, da nauči besplatno primati darove života i diviti im se. Prezaposleni ste da čitate takva filozofska umovanja? Onda je ovo upravo knjiga za vas. A onda možda i za vašeg šefa.

G.K. Chesterton, Velečasni Brown – Nevinost velečasnog Browna

Vjerojatno mnogi od vas znaju za velikog (u svakom smislu) Chestertona i za njegova publicistička djela. Ipak mi u Hrvatskoj imamo i vrlo aktivan Chesterton klub. Međutim, G.K.C. je dobro znao da se neke stvari mogu snažnije prenijeti kroz priču, a dokaz da je znao i kako to učiniti  upravo je ova zbirka krimi priča s jednim znatiželjnim svećenikom u glavnoj ulozi. Ako ste voljeli (ili još uvijek volite) krimiće Agathe Christie, nema sumnje da će vam se druženje s ovom knjigom učiniti kao kava sa starim, dobrim prijateljem kojeg dugo niste vidjeli, jer su mnogi primijetili utjecaj koji je G.K.C. imao na Christie i njena djela. Ove priče vješto spajaju napetost i moralnu pouku, ali Chesterton ne zazire ni od kritike vjerskog moralizma. Kad se svemu doda i poznati britanski humor, jasno je da ovu knjigu ne smijete zaobići!

Karen Blixen, Babettina gozba

Gozba je svakako ono čemu će većina nas prisustvovati u narednim danima. No, pretpostavljamo da vaša neće uključivati nešto tako egzotično kao što je kornjača. Babettina hoće, ali ovdje se ipak ne radi o hrani. Hrana je tu samo kao metafora punine i uživanja u životu, koje tako nedostaje pastorovim kćerima u malom norveškom selu. Francuska izbjeglica Babette preokrenut će njihov život naglavačke, usuditi se učiniti sve ono što sestre drže zabranjenim i tako dovesti u pitanje njihovu uštogljenost, krutost i strah od nepoznatog. Još jedna preporuka za ovu priču svakako je i izjava pape Franje da mu je jedan od najdražih filmova upravo onaj snimljen po ovoj knjizi.

Lucija Ćorić

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.