mimladi

Ivana Ninčević Lesandrić: Mladi se ne smiju bojati izići iz nametnutih okvira!

Ona je uspješna poduzetnica, aktivna političarka, žena koja vjeruje da borbenošću i radom može promijeniti ono zbog čega mnogi odlaze – sustav. Ivana Ninčević Lesandrić imala je zanimljiv životni put i pristala ga je podijeliti s nama. Od Amerike do Hrvatske stekla je životno  i poslovno iskustvo, a sada svoja znanja i vještine ulaže u Hrvatsku. Od politike je bježala da bi je ipak pronašla i upravo u njoj se danas bori za mlade poduzetnike. Ivanina priča nije samo motivacija za ostanak ili primjer borbenosti, već i savjet za sve koji traže konkretna rješenja pri susretu s nezaposlenošću.

Nakon završene srednje škole upisala sam Rochester Institute of Technology u Dubrovniku upravo zbog drugačijega koncepta, ali i mogućnosti odlaska u Ameriku. Diplomirala sam ekonomiju, dugo sam radila u hotelijerstvu (i tijekom školovanja) i to točno onako kako to Amerikanci traže. Radila sam na svim pozicijama – od konobara, do recepcionara i na kraju kao izvršni direktor hotela. Nakon toga, odlučila sam se vratiti doma i prestati tražiti poslove po svijetu van svoje države. Kako u RH sa svim kompetencijama i obrazovanjem nisam mogla naći posao, pronašla sam ga sama sebi i osnovala svoju tvrtku. Uz to sam osnovala i prvu privatnu poduzetničku potpornu instituciju u svojoj županiji i krenula pomagati poduzetnicima početnicima, studentima koji žele u poduzetničke vode. Osmislila sam manifestaciju Poduzetnički kamp koja je, zahvaljujući mojim kolegama i ljudima dobre volje, pomogla mladim poduzetnicima da krenu u realizaciju njihove ideje.

Ivana, na Vašem FB profilu opisujete se kao poduzetnica, a u javnosti Vas gledamo u sabornici – kako ste povezali politiku i poduzetništvo?

Nikako. (smijeh)
Dok sam saborska zastupnica ne smijem biti povezana s bilo kakvim gospodarskim djelatnostima pa tako ni sa svojim. Dok sam u politici, isključivo sam političarka, čim izađem iz politike,vraćam se u privatni sektor. Ušla sam u politiku upravo radi poduzetnika i stvaranja uvjeta koji će im omogućiti zdrav razvoj na zdravom tržištu koje će rezultirati otvaranjem radnih mjesta, da bih zakonskim inicijativama ukinula ono što me kao poduzetnicu najviše ometalo u poslovanju, da iskustvo s terena upotrijebim kako bi kroz saborsko djelovanje postigla nešto što će svima drugima u privatnom sektoru biti od koristi. Razvijen privatni sektor znači razvijeno gospodarstvo, a razvijeno gospodarstvo znači razvijena država. Nije jednostavno, ali uz puno rada neke smo inicijative uspjeli progurati. I to je ono što me gura dalje.

Jedna ste od najaktivnijih saborskih zastupnica, a nedavno su Vas intervjuirali na temelju Vaših originalnih modnih kombinacija. Je li teško biti žena i biti poduzetnica/političarka?

Kroz život sam naučila da ništa nije nemoguće, samo je teže ili lakše, ali sve ima rješenje i ne postoji nešto što se ne može. Ako čovjek ima volju i želju, nema te sile na svijetu da ga zaustavi. A ako su moje modne kombinacije način kako ću doći u priliku pričati  o stvarnim problemima, potrebama poduzetnika, onda prihvaćam model.

Aktivno se zalažete za bolji položaj poduzetnika u Hrvatskoj i poznajete sve nedostatke zakonskih okvira – što je ključni problem hrvatskog poduzetništva i koje rješenje vi predlažete?

Previše je ključnih problema, ali skratimo to na administrativno i porezno rasterećenje te posebno podizanje svijesti o samozapošljavanju i poduzetništvu kao pozitivnoj opciji stvaranja dodanih vrijednosti. I jedno i drugo sami predlažemo kroz inicijative Pokreta ostanka – dio smo predstavili, a i predstavljat ćemo kroz sljedeće 3 godine i naravno upućivati u saborsku proceduru. Također smatram da je jedan  od problema i taj što se studenti ne mogu baviti poduzetništvom bez gubitka studentskih prava i zato ću se posebno baviti zakonima i uvjetima studenata poduzetnika.

I sami ste bili gost naše konferencije „Mi ostajemo u Hrvatskoj“ na kojoj smo, kao jednu od mogućnosti ostanka naveli i pokretanje vlastitog posla. Čini li Vam se da mladi u Hrvatskoj imaju strah od poduzetništva i vidite li uzrok u sustavu koji ih ne potiče na proaktivnost?

Da, mladi imaju strah od neuspjeha i od toga što će društvo reći ako njihova ideja ne uspije. To je krivo, ne smijemo imati strah ni od čega, a kamoli od hvalevrijednog pokušaja –  pokušaja izlaska iz nametnutih okvira, pokušaja da se nešto stvori i možda ne uspije. Nažalost, imaju strah i od sustava, strah od toga što ako ne uspiju i ostanu dužnici, ali i to trebamo otkloniti zakonskim izmjenama. Trebamo svakom početniku omogućiti da pokuša, jer to nas kao državu apsolutno ništa ne košta, ako će ta osoba kao drugu opciju imati ostanak na birou.

Pokrenuli ste poduzetnički centar s ciljem poboljšanja poduzetničke klime – što je recept za uspjeh jednog start up-a?

Recept je da oni sami vjeruju u realizaciju svoje ideje i da ne dopuste da na to utječe apsolutno ničije negativno mišljenje, pa čak ni apsurdne zakonske i administrativne situacije u našoj državi.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.