mimladi

Počela Ljetna škola bioetike i ljudskih prava u Šibeniku

Službeno je počela druga Ljetna škola bioetike i ljudskih prava. Svečano otvorenje održano je 29. srpnja na tvrđavi Barone uz pozdravnu riječ dogradonačelnika Paška Rakića, direktora za suradnju u Zakladi “Svjetski savez mladih” (SSM) Hrvoja Vargića, direktora zagovaranja u SSM Europa Mislava Barišića, potpredsjednice Svjetskog saveza mladih Hrvatska Lucije Kundid i voditelja programskih aktivnosti Luke Poslona.

Jučer su počela i predavanja za sudionike, a prvo i drugo predavanje održao je liječnik specijalist ginekologije i opstetricije Dubravko Habek na temu Početak života, intrauterini razvoj, pobačaj te Etički izazovi u modernoj medicini. U prvom predavanju mogli smo saznati da dijete već s 9 tjedana osjeća bol, s 10 tjedana ima refleks sisanja, a pokazao nam je i 3D te 4D ultrazvuk djeteta u utrobi majke. Objasnio je koliko je značajan stil života majke za zdravlje djeteta ili kako može utjecati na dijete kada dosegne 20, 30 ili 40 godina.

U drugom predavanju dr. Habek objašnjava kako je neznanjem moguće ugroziti život djeteta i majke te kako je i ginekologu emocionalan trenutak dočekati dijete čiji razvoj prati do poroda.

Foto: SSMH

Odvjetnik Dario Čehić održao je predavanje pod nazivom “Pravni prijepori oko prekida trudnoće”. Saznali smo da se ni u jednom međunarodnom dokumentu ni Ustavu ne spominje pravo na pobačaj te kako mnoge zemlje pobačaj dopuštaju uz znatna ograničenja, a vrlo malo ih financira pobačaj iz javnih sredstava. Gospodin Čehić nas je uveo u povijesni razvoj ljudskih prava te pokazao kako se različitim tumačenjima pravnih odredbi proširuje njihova primjena i stvaraju nove odredbe.

Direktor za suradnju i jedan od osnivača hrvatske podružnice SSM Hrvoje Vargić održao je predavanje Filozofija ljudskih prava. Objasnio je pojam ljudskog dostojanstva, kako ga spoznajemo, koja je razlika u ispravnom odnosu prema ljudima i odnosu prema predmetima, je li sloboda bilo koji čin koji ne ugrožava drugu osobu, kako možemo znati da imamo pravo na nešto, postoji li razlika između ljudskog bića i osobe te je li legalni čin nužno i moralni čin.

Foto: SSMH

Zadnje današnje predavanje održao je bivši predsjednik SSM Hrvatska i današnji direktor zagovaranja SSM Europa Mislav Barišić. Tema predavanja bila je Etika i bioetika: objasnio je koncept i povijesni razvoj etike i morala, pojam moralnog zakona, što on podrazumijeva i naposljetku kakav je utjecaj imao njemački filozof Immanuel Kant te s kojim se dilemama sučio tzv. Božji odbor.

Foto: SSMH

Sudionik Filip Barišić rekao je kako je vrlo zadovoljan programom prvog dana Ljetne škole. Izdvojio je dva predavača koja su ga se najviše dojmila, Hrvoja Vargića i Dubravka Habeka. Smatra da je pohvalno što je g. Habek posvetio pažnju važnosti utjecaja životnog stila majke na razvoj djeteta u trudnoći. Također, nadodaje:

Postao sam svjestan paradoksa istovremenog činjenja pobačaja i liječenja neplodnosti. Iznenadio me podatak kako je prije 20 godina broj neplodnih parova iznosio 10 %, a danas se broj povećao na 30 %.

Za gospodina Vargića komentirao je kako je koncizan i jednostavan u svojem izlaganju te je pohvalio njegovu interakciju s publikom:

Dao nam je dobar uvod u bioetiku i pojasnio koncept ljudskog dostojanstva.

Veselimo se budućim raspravama, produbljivanju našeg znanja i veselom društvu te upoznavanju tijekom ovog ispunjenog i željno iščekivanog tjedna.

Autorica: Valentina Ević i Dijana Kovačević

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.