mimladi

Najava: Vitraj odvažnih

Vitraj odvažnih naziv je susreta kojim će 7. lipnja 2019. godine, u Školskom muzeju u Zagrebu, s početkom u 18.30, biti zaokružen ciklus kulturno-edukativnih radionica Lanterna kojeg provodi udruga Svjetski saveza mladih Hrvatska.

Radionice su okupile 35 mladih ljudi koji su, čitajući kroz 6 tjedana ulomke hrvatskih književnih djela praćenih filozofskim tekstovima, o istima promišljali kroz moderirane rasprave.

Projekt Lanterna nastao je, između ostalog, buđenjem svijesti mladoga čovjeka o tome kako hrvatska kulturna baština obiluje neizmjernim blagom od kojeg se ne sitimo dovoljno, od kojeg premalo učimo, kojeg ništavno poznajemo, a od kojeg smo satkani. Pisana književna riječ oblikovala je naš jezik, povezivala je naše ljude, pjevala je srcu naših junaka, hrabrila je naše djedove, podizala je ponosite ljude koji su znali prepoznavati što su istinska blaga hrvatskog čovjeka – srce koje zna živjeti za bližnjega, koji ga prepoznaje u njegovom dostojanstvu, koji ljubi autentično svoje bližnje i svoju domovinu i jedinstven u njoj postoji.

Foto: SSMH

Misao koja najjasnije opisuje samu ideju ovih radionica našla se u tekstu Side Košutić otkrivajući da Lanterna jest berba (hrvatskih) ljepota.

Doista, odvijeka u čovjeku postoji neutaživa potreba da se ono što je prokušano, proživljeno razlije u riječi, koje ne samo da govore, već čija posvemašnja narav čezne utisnuti tragove punine jednog života koji ima biti svjedočanstvo. Takve bi, dakle, riječi, htjele biti donositeljice jasnoće, nalik lanterni na veličanstvenim zdanjima koja stoji u službi osvjetljavanja nutranjeg prostora. Kada nađu onog koji ih iska primiti, događa se ono što ih doista i oživljava – susret u kojem se kuša i dijeli blizina istine. Pisane riječi dobivaju dah života.

Za takav iskorak nužna je odlika odvažnosti da cjelokupno čovjekovo iskustvo – i radosti i nade, i boli i tuge, i beznađa i punine smisla – biva dijeljeno u vjeri da se događa razmjena Ljepota. Ti tragovi prkose mjeri darovanog vremena odlikom vječnosti. Tako nastaje Vitraj odvažnih koji obiljem kolora svjedoči o veličanstvenosti zajedništva, o mirakulu Života.Upravo o ovakvom iskustvu življenja, o odabiru pisanja kao svom autentičnom zvanju, o univerzalnoj ljepoti koja ih pritom dotiče te o kompleksnosti i uzvišenosti međuljudskih odnosa koje obuhvaćaju njihova djela svjedočit će nam troje suvremenih hrvatskih književnika, mislilaca, filozofa: Ivana Šojat, Daniel Miščin i Stjepan Lice!

Pozivamo vas sve na ovaj jedinstven događaj!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.