mimladi

Novela od Stanca: novi/stari hit na policama knjižnica diljem Hrvatske

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića,  Dubrovčanima je a potom i Zagrepčanima, predstavljan strip Držićevog djela Novela od Stanca  ilustratora Dubravka Kastrapelija. Ovim je projektom Dom Marina Držića obogatio svoje izdavačko djelovanje na radost brojnih Vidrinih obožavatelja.

“Više od pola tisućljeća nakon što je 1551. godine objavljena u knjizi Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi, Novela od Stanca dobila je svoje prvo cjelovito strip izdanje s detaljnim rječnikom koje potpisuje umjetnik ilustrator Dubravko Kastrapeli. Tako je Novela od Stanca postala pravi primjer približavanja stripoljupcima, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika”, stoji u predgovoru Anite Ruso.

Najkraće Držićevo djelo, pisano dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora koje čini sveukupno 316 stihova, prema riječima talijanista i držićologa Frane Čalea stilski je najčistije i možda najsavršenije djelo tog plodnog stvaratelja.

U prvom Držićevom djelu pretočenom u strip nijedan od tih stihova nije ni skraćen ni izbačen. Dubravko Kastrapeli je “majstorski likovno izrazio baš svaku situaciju koju je Držić stavio u stih. Jaki kolorit čistih boja nositelj je dinamičnosti crteža koji je nepretenciozno šaljiv, kako Držićev tekst i nalaže, a u svojoj karikaturalnosti dovoljno je precizan da se u njemu ogledavaju sve glavne karakteristike Vidrinih protagonista.”

Kastrapeli se kao ilustrator Držićevih djela iskazao već nekoliko puta. Njegove su ilustracije bile izlaganje u Dječjoj knjižnici Marin Držić u Zagrebu 2011. godine i u Domu Marina Držića 2013., potom 2015. godine kada je uz Držićeve likove izložio i likove iz Cervantesovih dijela. Zatim je ilustrirao interaktivnu bojanku-slikovnicu Novela od Stanca namijenjenu djeci vrtićke dobi i osnovcima te je naposljetku u obljetničkoj godini u strip po prvi put u povijesti pretočio jedno Držićevo djelo koje mu je već priraslo srcu – Novelu od Stanca.

Umjetnik za proces izrade stripa kaže da je mukotrpan jer nije moguće izostaviti nijednu sitnicu pa ni one manje razumljive dijelove teksta. Međutim, Kastrapeli voli likovne izazove i suočavanje s njima, a Držić, za kojega kaže da ga dira na nekoj dubokoj razini, definitivno zaslužuje svaki trud.

Strip Novela od Stanca je prema riječima ravnatelja Doma Marina Držića u prvotnoj nakladi tiskan u 500 primjeraka, no ubrzo je napravljen dotisak od 2000 primjeraka. Matić kaže da se nijedan primjerak stripa neće prodavati. Ljudi nazbilj iz Doma Marina Držića u 2018. vodit će se idejom: „Čitajmo Držića od Vukovara do Dubrovnika“. To znači da će besplatno distribuirati strip po knjižnicama i drugim kulturnim centrima u Lijepoj našoj. „Marin Držić uistinu jest hrvatski Dante, Shakespeare, Goethe ili Molière i upravo zato ga treba ponovno oživjeti među mladima“, riječi su ravnatelja Matića.

Sve knjižnice koje žele imati strip Novela od Stanca na svojim policama mogu se javiti izdavaču Nikši Matiću na ravnatelj@muzej-marindrzic.eu

Dom Marina Držića u 2017. godini u kojoj se obilježavalo 450 godina smrti Marina Držića, proveo je program od 50 stavki među kojima su se našle izložbe te dramske, likovne, filmske i glazbene radionice za djecu; besplatna turistička tematska vođenja po držićevskim lokacijama; razna stručna predavanja držićologa; suradnja s Gimnazijom Dubrovnik, Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Kazališnom družinom Kolarin, Midsummer Scene Festivalom i Teatrom M&M. Ova bogata godina zaokružena je diplomatskim posjetom Milanu koji je rezultirao svojevrsnim presedanom u dubrovačkoj povijesti – donošenjem u Dubrovnik dva Držićeva prvotiska iz 1551. godine koje je, vrlo vjerojatno, i sam Vidra držao u rukama.

Ovdje možete pogledati HRT-ovu kratku reportažu s predstavljanja stripa.

mimladi.hr

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.