mimladi

Svi oni koji dan započinju kavom u omiljenom kafiću blizu faksa ili posla, znat će o čemu pričam. Taj prvi gutljaj je nekako poseban, bez dimenzije… Na trenutak postojite samo vi i kava. Sad zamislite da vam taj najdraži jutarnji trenutak bude nekako „za dva“. Doslovno. Za prolaz. Tek toliko. Mrvicu iznad: „Kolega, vidimo se na sljedećem roku“. Sigurno ne želite takva jutra. A što je s ostalim trenucima, stvarima, sitnicama i onim malo većim sitnicama kao što su obrazovanje, atmosfera na poslu, vaši prijatelji, kolege, šefovi? Sigurno ne želite da i oni budu „za dva“.

 

Moje pitanje vama jest: „U kojem trenutku smo počeli živjeti ‘za dva’?” Od obične kave do akademskog obrazovanja… U čemu je razlika? Ne leži li dio našeg nezadovoljstva u početnim uvjetima, odnosno niskim kriterijima? Poznati psihijatar i neurolog Viktor Frankl u jednom je svojem govoru prepričao što je naučio od svog instruktora letenja:

 

„Ako krećete s istoka, želite sletjeti negdje zapadno i imate bočni vjetar, odnijet će vas i sletjet ćete na drugo mjesto. Prema tome, morate se uprijeti odnosno ići u smjeru suprotnom od vjetra kako bi mogli sletjeti na željeno mjesto.“

 

Frankl je potom rekao kako vjeruje da isto vrijedi i za ljude. Ako shvatimo čovjeka kakav on jest, negativni „suprotni vjetrovi“ u našoj svijesti će ga omalovažiti. No, ako čovjeka (u pozitivnom smislu) precijenimo, zapravo ga usmjeravamo ka cilju koji može postići. Ako vas zbunjuje filozofski pristup, pokušajmo preko formule.

 

Zamislite da morate riješiti ispit koji ima 100 pitanja, svako točno odgovoreno pitanje donosi 1 bod, nema negativnih bodova i za prolaz je potrebno 50% ispita riješiti točno. Pretpostavimo da su potencijalna pitanja već unaprijed poznata i ima ih 200, na vama je samo da naučite odgovore. Što će se dogoditi ako krenete principom: „Naučit ću samo pola, to mi je dosta za 2“? I naučite pola pitanja, no sutradan dođe druga polovica pitanja i ne prođete ispit. Ups! 

 

Gdje je greška? U matematici ili pristupu? Naime, ako želite 2, dovoljno je da znate 50% točnih odgovora na pitanja, odnosno, najviše na 50 pitanja smijete krivo odgovoriti. Ako malo promislite, u najgorem slučaju morate naučiti minimalno 150 od 200 pitanja za 2. Što bi značilo da i niste toliko daleko od sigurne petice (još samo 40 pitanja, a već ih znate 150). Matematičkim pristupom vidimo da je za prosječnost (ili prolaznost) potrebno puno više nego što intuicija nalaže te da je izvrsnost vrlo blizu kada shvatimo koji je naš cilj.

 

Navest ćemo i konkretan primjer izvrsnosti. Na završnoj konferenciji Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska, jedna od gošća Poduzetničkog dana bila je i gospođa Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator Kreator s višegodišnjim iskustvom u području ljudskih potencijala. Ako u vama čuči mali šmokljan (geek) ili pak samo volite pozitivne vijesti, vjerujem da ste pročitali barem jedan članak o uspješnom start-upu koji je započeo s jednom ili dvije osobe u skučenom stanu, studentskoj sobi ili pak garaži, a u par godina narastao je na 100 zaposlenika i kampus na zavidnoj lokaciji.

 

 Ako upitate CEO-a takvog start-upa što je najveća vrijednost njegove firme, većina njih će vam reći kako su to upravo njihovi zaposlenici. Oni čine razliku između ”daj dva ” i ” pet+ ”. Isto je primjetila i Ivona Zgrabljić. Inovativnim alatom Edukator ID pomaže zaposlenicima različitih korporacija otkriti sposobnnost i talente, prihvatiti sebe, razviti svoju autentičnosti, naučiti još onih 40 pitanja kad su već toliko daleko stigli. Jednostavno rečeno, Edukator ID je alat kojim dolazite do izvrsnosti.

 

Izvrsnost se ne odnosi samo na akademska postignuća, već na svaki vaš korak, počevši od one prve jutarnje kave i prepuštanja sjedala u tramvaju onima kojima je to potrebnije pa sve do iskrenog prijateljskog zagrljaja i savjeta koji je potreban bližnjemu. Izvrsnost je kada pridajete pozornost onome što se događa u vašoj okolini, analizirate u umu i srcu te potom djelujete, uvijek iznova imajući na umu kamo želite sletjeti. Ako još niste pobrojali sve novogodišnje odluke, možda ovo pomogne.

 

„Ciljajte prema Mjesecu, čak i ako promašite, naći ćete se među zvijezdama.”
Les Brown

 

Tea Jurinčić

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.