mimladi

Razmišljajući što je vrijedno za prenijeti mladima o volontiranju i aktivnom građanstvu, postavila sam si puno pitanja, a sva su bila povezana upravo s ovim zašto volontirati i kako volontiranje doprinosi osobnom i društvenom rastu!?

Kroz tri godine, otkako sam aktivna članica Svjetskog saveza mladih Hrvatska, volontiranje je postalo dio mog profesionalnog rasta i napretka. Kao buduća pravnica, našla sam se u svojevrsnom balonu, gdje sam vidjela samo koristi koje donosi moje formalno obrazovanje koje je, iako široko, dosta usko. Ostalo je puno rupa koje su trebale biti nekako zakrpane, a tu onda dolazi neformalno učenje i neformalni napredak koje sam, kao i mnogo drugih mladih, dobila upravo volontirajući u jednoj dinamičnoj atmosferi.

Prema zadnjim podacima, u Republici Hrvatskoj volontira 40 % populacije i to u dobi od 18 do 30 godina, a to su upravo mladi koji sudjeluju u različitim aspektima volontiranja (od rada s djecom, pučkih kuhinja pa do volontiranja u udrugama, tijelima). Motivacija za volontiranje je raznolika, a dolazi iz vrlo sličnih poriva: kreće se s time da se bude društveno koristan. I kad uzmemo pokazatelj da je upravo to jedna od prvih motivacija zašto volontirati, moramo postaviti pitanje radi li naš obrazovni sustav doista na kvaliteti isticanja korisnosti određenog zanimanja, kako osobne tako i društvene, ili je to ostavljeno mladima.

Ako odgovorne osobe svojim primjerom ne pokažu što je korisno, što je potrebno i što je neophodno za određeni sustav i njegovo funkcioniranje, kako to očekivati od mlade osobe? Isto tako, danas više nego ikad prije uz toliko prilika moraš kao mlada osoba povesti računa o tome da jednog dana budeš konkurentan na tržištu rada, da ponudiš neku kvalitetu, talent više i da time dodaš boje svom profesionalnom zvanju. I na to sve, više nego ikad prije odgovor daje jedan alat, a to je volontiranje.

Provodeći razne projekte, Svjetski savez mladih Hrvatska postao je mjesto gdje mladi stječu upravo znanja i vještine neformalnim putem koje im doprinose u njihovom profesionalnom rastu. Pišući veliki broj projekata (program Erasmus+, Europska volonterska služba, Europski socijalni fond, natječaji Ministarstava i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva) zagovaramo vrednovanje znanja i kompetencija naših volontera koji sudjeluju u pripremi i provedbi projekata. Alati kojima se daje potvrda neformalnom obrazovanju i napretku su alati koji danas vrlo često postaju presudan faktor, faktor x, koji će odlučiti tko će biti izabran od kandidata za radno mjesto.

Upravo vodeći računa o tome, SSMH svojim volonterima kroz potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem, osim zahvale, pomaže i da samorefleksijom postaju svjesniji svog napretka, a da onda i, uz diplomu kao dokaz formalnog volontiranja, imaju potvrdu koja je dokaz neformalnog obrazovanja i usavršavanja.

Potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem, vrlo jednostavnim obrascem, kroz 8 točaka/stavki prati napredak volontera i time daje sliku naučenog, napretka i vlastite izgradnje. Vrlo sličan sustav poznaje i Europska unija koja u okviru svojih programa redovito nudi i potiče na izdavanje Youthpass-a (potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem, europskog oblika i priznata na europskoj razini, koji unutar svojih projekata koristi i Svjetski savez mladih Hrvatska).

Alata i načina ima zasigurno još, a motivacije ne nedostaje. Sve više mladih svoje vrijeme ulaže u volontiranje, na početku vjerojatno nema ovog pitanja što će to meni osobno donijeti, već su više usmjereni na to što ću ja društvu donijeti. A tu onda dolazimo mi, udruge, oni koji su duže u volontiranju, kojima je volontiranje nešto donijelo, koji trebaju objasniti mlađima ili novijima da volontiranje osim velike društvene dobrobiti donosi još nešto, a to je osobni napredak.

Svjetski savez mladih Hrvatska je toga i više nego svjestan i svojim svakodnevnim angažmanom, koji najvećim djelom provode upravo volonteri, postaje mjesto njihova napretka i neformalnog rasta, a onda volonterima daje potvrde kojima oni postaju konkurentniji na tržištu rada. A time, kada uvidimo sve što volontiranje donosi, znamo da ni poslodavci ne ostaju na to ostati imuni, a zagovaramo i to da državni organi uvide to da je neophodno mijenjati i obrazovni sustav, dati još veći naglasak na važnosti volontiranja i usavršavanja.

Kristina Samardžić, mimladi.hr

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.