mimladi

Dojmovi Hrvata s Međunarodne konferencije solidarnosti: “Ljudsko dostojanstvo i totalitarne ideologije”

Nakon više godina neodržavanja konferencije International Solidarity Forum na Sjevernoameričkom tlu, ove godine se konferencija vratila u New York povodom 25. godišnjice od osnutka organizacije World Youth Alliance (Svjetski savez mladih).

Konferencija je održana od 9. do 12. travnja na temu ,,Ljudsko dostojanstvo i totalitarne ideologije”. Ondje je okupljeno 38 predstavnika iz svih WYA regija, od WYA Sjeverne Amerike, WYA Južne Amerike, WYA Europe, WYA Azije Pacifik, WYA Afrike te WYA Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka. Dužnost predstavnika WYA regija bila je napisati Deklaraciju o ljudskom dostojanstvu i totalitarističkim ideologijama. Nakon 4 dana pregovora i pisanja Deklaracije okupili smo se na gala večeri na kojoj smo proslavili 25. godišnjicu osnutka organizacije.

Europska delegacija imala je predstavnike iz 9 država Europe s ukupno 16 delegata od kojih je nekoliko njih došlo iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Među njima bili su Mislav Krstulović, Dora Kujek i Sabina Srbljinović, a ulogu glavnog delegata europske delegacije je preuzela Dora Kujek.

Kad se uzima u obzir sveukupna priprava za pisanje Deklaracije, tu su ulogu odigrali različiti stručnjaci i govornici kao što su direktori WYA-e Mislav Barišić govoreći o temi ,,Marksizam” i Clare Halpine govoreći o temi ,,Kulturalnog marksizma”. Govornici su u predavanjima nastojali dočarati kako se pojam totalitarizma ne tiče samo prošlosti i ideologija 20. stoljeća, već kako se isti društveni obrasci toga doba nalaze i u ideologijama današnjice poput „woke“ pokreta. Zajednički nazivnik odnosno srž ovih pokreta, kako kažu govornici, potječe upravo iz marksističkih ideja.

Ništa manji značaj nije bio o temi ,,Novi totalitarizamCarla Lancellottija koji je preveo i predstavio misli talijanskog filozofa Augusta del Nocea o ovoj temi. Del Noce je istaknuo tri bitna aspekta tzv. novog totalitarizma; scijentizam koji tvrdi da je znanost jedini oblik istinskog znanja, erotizam koji slavi seksualnu revoluciju i na spolni čin gleda isključivo kao element užitka te posljedično teologiju sekularizacije koja zastupa horizontalizaciju religije u kojoj ne postoji transcendentalni fokus već isključivo svjetovni. Zaključio je kako ti aspekti nastoje reducirati kompleksnost ljudske realnosti pojednostavljenim teoretskim modelima. Takvi modeli često ignoriraju bogatstvo i raznolikost ljudskog života nastojeći zamijeniti konkretna ljudska iskustva s apstraktnim ideološkim konstruktima, smatra Mislav Krstulović.

Drugi dan predavanja u sklopu panela ,,Rasa, rod i identitet‘ predavanja su nam održali Helen Pluckrose, dr. Eithan Haim te Heather MacDonald, a profesor Ryszard Legutko približio nam je načela totalitarizma u svojem predavanju ,,Totalitarne tendencije u suvremenim deklaracijama”.

Svjesni smo kako nam se transrodna ideologija senzacionalistički nameće u medijima, međutim u predavanju Dr. Eithana Haima čuli smo zapanjujuće činjenice. Naime dr. Haim bio je zviždač koji je u svibnju 2023. dospio u javnost s viješću da najveća dječja bolnica na svijetu, Dječja bolnica u Teksasu skriva pravu istinu o postojanosti njihovog programa transrodnosti. Razotkrivena je velika medicinska korupcija koja je vladala u bolnici te opasne hormonske intervencije koje su se provodile na maloljetnicima. Zahvaljujući tome, takvi zahvati na maloljetnicima su već sljedeći dan izglasani kao ilegalni u Saveznoj državi Teksas. Međutim zbog objavljivanja, dr. Haim postao je meta kriminalističkog istraživanja federalnih institucija, njegova karijera je dovedena u pitanje, a i članovi njegove obitelji su bili izloženi riziku. S obzirom da informacije o pacijentima nisu bile otkrivene, nije prekršen zakon, nego je sve to posljedica zastrašivanja ideološki vođenih službi koje žele zastrašiti one koji govore istinu, istaknula je Sabina Srbljinović.

Na treći dan konferencije Mike Gonzalez i Chen Guangcheng imali su vrlo inspirativno predavanje na temu ,,Globalne ideologije i politike”, a Guangcheng je ispričao privatne stvari koje je njegova obitelj doživjela tijekom njegove borbe suprotstavljanja komunističkom režimu u Kini. Proveo je više od 4 godine u zatvoru i konačno bio primoran s obitelji emigrirati u SAD. Još jednom je članove udruge podsjetio da se onima koji se bore za istinu, pritom zalažući se za prave vrijednosti, može oduzeti vanjska sloboda zatvorom. Međutim, nutarnji stav u kojem se zadržava dostojanstvenost unatoč izazovima, uvijek je osobni izbor, a prema Viktoru Franklu znamo da je to posljednja od svih sloboda. Sve je zaokruženo dokumentarnim filmom o Jimmy Lai-ju, poznatom kao The Hong Konger. Film je sniman prema istinitoj priči o razdoblju narušavanja temeljnih sloboda u Hong Kongu i isto služi kao inspirativna priča u borbi za ljudska prava. Sve to služi kao podsjetnik, motivacija i poziv na budnost da se iz tekstova CTP-a, ali i životnih priča mnogih, može prepoznati vrsta odgovornosti koja će prije ili poslije pripadati članovima, a to shvaćanje duboko odražava pozvanost u udrugu kao što je Svjetski savez mladih, utvrdila je Dora Kujek.

Nakon kvalitetnih predavanja i predavača koji su istovremeno istinski hrabri pojedinci, fokus je stavljen na pisanje Deklaracije, a regionalni dogovori i pregovaranja o sadržaju dokumenta, sukladno regionalnim stavovima i shvaćanjima ideologija, bio je izazov.

Međutim delegati iz svih WYA regija, kao mladi ljudi različitih etničkih, religioznih, kulturalnih i društvenih pripadnosti složili smo se da su totalitarističke ideologije prijetnja ljudskom dostojanstvu, prijetnja obitelji i slobodi današnjice. Zajedno, ujedinjeni u istini i osiguravajući poštovanje prava svih pojedinaca moramo se odupirati takvim režimima i čuvati dostojanstvo ljudske osobe.

Priča o Deklaraciji usmjerena je u konkretnih sedam paragrafa o kojima se raspravljalo najmanje sedam sati. Ostavši unutar broja savršenstva, cijela Deklaracija dostupna je OVDJE.


Autori: Krstulović Mislav, Kujek Dora i Srbljinović Sabina

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.