mimladi

Održan je Human Rights Slam u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska

U četvrtak, 18. travnja i petak, 19. travnja 2024. u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska održano je deveto izdanje projekta Human Rights Slam na temu “Migracije i strani radnici”.

Događaj je okupio više od 60 mladih i šestero stručnjaka s ciljem rasprave o važnosti i utjecaju migracija i statusa stranih radnika na ekonomiju, demografiju i sigurnost. Ovogodišnje izdanje Human Rights Slama održano je u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Prvog dana, održana su dva predavanja, dok je drugi dan bio posvećen okruglom stolu s raspravom o migracijama i pravima stranih radnika.

Dr. sc. Snježana Gregurović održala je predavanje na temu “Suvremene migracije i migracijska tranzicija u Hrvatskoj”. Kroz predavanje i analizu statističkih podataka za proteklo desetljeće, prikazano je kako je negativan migracijski saldo tek 2022. godine prerastao u pozitivan zbog većeg broja doseljenih, mahom stranih, radnika. Zaključno, dr. sc. Gregurović je istaknula potrebu za poboljšanjem dosadašnjih migracijskih politika te uvođenjem strože zakonske regulacije radnih dozvola.

Željko Cvrtila, mr. krim., konzultant za upravljanje i sigurnost, kroz svoje predavanje na temu “Migracije i nacionalna sigurnost” prikazao je na koje načine legalne i ilegalne migracije utječu na nacionalnu sigurnost Hrvatske. Sudionici su skoro sat vremena postavljali pitanja stručnjaku te iznosili svoje stavove i mišljenja, što potvrđuje koliko je tema nacionalne sigurnosti aktualna i bitna mladima.

Foto: SSM

Drugi dan bio je posvećen okruglom stolu na kojem su prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, dr. sc. Hrvoje Butković, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić i doc. dr. sc. Stjepan Šterc podijelili svoje stručne uvide o političkim, sigurnosnim i socijalnim aspektima migracija. Rasprave su sudionicima pružile priliku da iz prve ruke doznaju o izazovima i mogućnostima koje migracije predstavljaju za društvo u cjelini.

Osim razmjene znanja i informiranja o navedenim temama iz različitih perspektiva, Human Rights Slam stvorio je i priliku za umrežavanje mladih koji su tijekom dva dana zainteresirano sudjelovali u raspravama o temama koje se tiču društva u kojem žive te su stekli nova poznanstva i iskustva.

Pozivamo sve mlade da nastave pratiti Svjetski savez mladih Hrvatska na društvenim mrežama Facebook i Instagram te da se pridruže budućim inicijativama!

Foto: SSM
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.