mimladi

Projekt “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora” svečano priveden kraju

Ovog je utorka, 17. listopada 2023., u Kući Europe u Zagrebu Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) organizirao završnu konferencija projekta “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora” koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu završne konferencije održana je konferencija za medije te okrugli stol „Politika demografske revitalizacije: plan nasuprot stihije”.

Ivan Majstorić, voditelj projekta, u uvodom obraćanju naglasio je da u Hrvatskoj ne postoji raširena svijest o depopulaciji, istinska politička volja i institucionalna koordinacija da bismo imali dosljednu politiku demografske revitalizacije. Stoga se trenutno stanje politike demografske revitalizacije doista može opisati kao stihija. Pozvao je Vladu Republike Hrvatske uime SSMH i partnera da konačno donese Strategiju demografske revitalizacije, da istu cjelovito i dugoročno provodi u praksi te da aktivira rad Vijeća za demografsku revitalizaciju kako bi se postavili dobri temelji za buduće javne politike.

Ivan Majstorić
Izvor: SSMH

Slaven Vukašinec, tajnik Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, u svom govoru pohvalio je aktualne izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju vezano uz sufinanciranje dječjih vrtića iz državnog proračuna čiji osnivači nisu gradovi i općine. Ujedno je apelirao da se u svrhu demografske revitalizacije definira ekonomska cijena usluga dječjih vrtića i uvede model financiranja dječjih vrtića u kojem s trećinom sudjeluju država, gradovi i općine te roditelji. 

Matija Boras, predsjednica SSMH, u svom govoru apostrofirala je da je stanovništvo najveći potencijal svake države. Naglasila je da mladi dijele probleme s ostatkom populacije, pri čemu je posebno istaknula niske plaće i poteškoće oko osamostaljivanja. Usprkos time problema, ustvrdila je da je osjećaj pripadnosti ono je što velik broj mladih i dalje drži u Hrvatskoj. Zaključno je rekla da je za željene rezultate važno zapitati se što želimo: politiku demografske revitalizacije bez ikakvih kriterija ili s naglaskom na vrijednosti i interes Republike Hrvatske?

Matija Boras
Izvor: SSMH

Stjepan Šterc, osnivač Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, rekao je da donošenje strategije demografske revitalizacije ne mora ništa promijeniti. U prilog tome govore i svi ranije doneseni strateški dokumenti (1996., 2003. i 2006.) koji su polovično provedeni u praksi. S obzirom na izostanak političke volje državnog vrha, naglasio je da su gradovi i općine uvođenjem niza izdašnih demografskih mjera preuzele stvar u svoje ruke. 

Mislav Rubić, viši stručni savjetnik iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, objasnio je da se postupak izrade strategije demografske revitalizacije odužio zbog objektivnih okolnosti nastalih uslijed pandemije i potresa. Istaknuo je i da se u postupku izrade strategije ustanovilo da ne postoji pregled postojećih demografskih mjera, zbog čega se paralelno s izradom strategije krenulo u njihovo prikupljanje. Rekao je da je strategija sadržajno gotova te da se u idućim mjesecima očekuje njezina objava. Ustvrdio je i da je rad Vijeća za demografsku revitalizaciju vezan za izradu strategije te se ono nije sastajalo u ovom mandatu Vlade Republike Hrvatske upravo zbog istih razloga. Među novim budućim demografskim mjerama istaknuo je izradu registra stanovništva i veće kontrole imigracije.

Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, rekao je da je za pozitivne razvojne trendove Antunovca svakako zaslužan povoljan geografski položaj, ali da ključno ulogu imaju vizija i kontinuitet lokalne samouprave. Njihova ulaganja su usmjerena na kompletnu društveno-gospodarsku infrastrukturu. Posebno u tom smislu ističe ukidanje prireza prije čime su privukli investitore i izgradnju poduzetničkog inkubatora. Zbog toga su danas najrazvijenija općina Slavonije.

Izvor: SSMH

Zaključno je rečeno da se projekt  „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“ pokazao kao dobar primjer međusektorskog rada u kojem ključnu ulogu imaju mladi. Po završetku projekta SSMH nastavlja svoju demografsku misiju u zajednici – afirmirati demografske teme u javnosti i tražiti odgovore za depopulaciju u Hrvatskoj.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.