mimladi

Ugodne večeri na Malom Lošinju: ususret XVII. Dana Josipa Kašmana

Festival Dani Josipa Kašmana posvećen je najznačajnijem hrvatskom baritonu svih vremena, rođenom na Malom Lošinju, baritonu koji je pjevao na otvorenju glasovite Metropolitan opere u New Yorku a kojem su diljem svijeta klicali il principe dei baritoni – princ baritona.

Sedamnaesto izdanje festivala donosi dva ekskluzivna koncerta

“Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom – u spomen Kašmanu” donosi jedinstveni glazbeni događaj pod vedrim lošinjskim nebom, a proslavljeni hrvatski i mađarski operni pjevači izvest će arije i ulomke iz opera koje su proslavile ime Josipa Kašmana diljem svijeta – od milanske La Scale, gdje je nakon svojeg prvog predstavljanja proglašen kraljem baritona i najznačajnijim baritonom svoga doba do Metropolitan Opere u New Yorku.

Program je koncipiran na liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti bariton Davor Nekjak), kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice. U ulomcima iz navedenih naslova, Davoru Nekjaku će se u duetima, tercetima i završnom kvartetu pridružiti sopranistica Marta Hut, mezzosopranistica Emilia Rukavina te bas Walter Ferenc, solist Nacionalne opere iz Budimpešte. Za klavirom će biti Darijan Ivezić, asistent dirigenta i korepetitor u Operi u Muenchenu a narator ovog spektakla bit će idejni začetnik te umjetnički i izvršni voditelj Danijel Gašparović.

Festival posvećen najznačajnijem hrvatskom baritonu održat će se 15. i 17. srpnja.
Izvor: Artistic organisation Cristoforium

Zvijezde svijeta na Lošinju

Jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti današnjice, svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin, koji svira na Stradivari violini, vraća se na Mali Lošinj uz svoje prijatelje, svjetske glazbene zvijezde – violisticu i violinisticu Sarah McElravy i pijanista Andreya Gugnina sa senzacionalnim programom koji obuhvaća djela Prokofjeva, Francka i Šostakoviča. Samo za ovu priliku, na pozornicu lošinjskog kina dolazi vrhunski novi klavir iz njemačke tvornice C. Bechstein.

Izvor: Artistic organisation Cristoforium

Dani Josipa Kašmana traju već sedamnaest izdanja s ciljem da na otoku Lošinju stvore novu vrijednost – kulturnu, obrazovnu i turističku, ujedno čuvajući spomen na najslavnijeg baritona kojeg je Hrvatska imala. Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj 2019. godine stvara partnerstvo sa tvrtkom CristoforiumArt te se osniva simfonijski orkestar “Kašman”, koji uz nacionalne prvake i soliste hrvatskih opera s velikim uspjehom održava koncert po novom konceptu Danijela Gašparovića – Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom, što polučuje velik uspjeh.

Ove godine, festival donosi senzacionalne koncerte, umjetnike i programe na Ljetnu pozornicu Kina Vladimira Nazora sa punopravnim očekivanjem da će ime Josipa Kašmana etablirati kao jedinstveni i autentični kulturni brand Malog Lošinja i da će se postepeno realizirati ideja umjetničkog i izvršnog voditelja festivala Danijela Gašparovića, a to je Mali Lošinj kao jedinstveni otok kulture, obrazovanja, prosperiteta i baštine kroz više koncerata, majstorskih radionica i međunarodnog pjevačkog natjecanja sve pod imenom Josipa Kašmana.

Program:

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.