mimladi

Međunarodni dan čaja

Čaj je nekima omiljeni napitak. Nekima poput mene. Ako mene pitate, vrlo rado ću odabrati nezaslađeni zeleni čaj. Mogu ga piti bilo kada i bilo gdje. Možda se pitate konzumiram li ga u neograničenim količinama?! Odgovor je – na moju štetu – potvrdan. U nastavku pročitajte 10 zanimljivih činjenica o čaju te kako iz rituala ispijanja čaja izvući maksimalnu korist.

Povijest čaja

Drugi najomiljeniji napitak na svijetu poslije vode je čaj. Ujedno je i jedan od najstarijih. Prije više od 11.000 godina u Aziji i na Bliskom Istoku ljubitelji čajeva koristili su keramičke čajnike, iako je prema legendi, čaj otkriven 2732 pr. Kr. Čaj je oduvijek bio široko zastupljen i štovan kao iznimno popularan napitak diljem svijeta, što će, nadamo se, i ostati.

Zanimljivosti o čaju

1. Legenda kaže da je car Shen Nung otkrio čaj 2732. pr. Kr. Vjetar je jednog lijepog dana otpuhao lišće s divljeg stabla u njegovu posudu s kipućom vodom. Dok je ispijao zanimljiv napitak, bio je oduševljen njegovim posebnim okusom i okrepljujućim učinkom. Shen Nung osjećao je prožimajuću toplinu dok je upijao napitak u svaku poru svojeg bića. Napitku je nadjenuo ime “ch’a”, kineski znak koji označava “provjeru” ili “istraživanje”.

2. Portugalci i Nizozemci prvi su se odvažili na pothvat uvoza čaja u Europu 1610. godine. Popularnost čaja u Engleskoj započela je kada je kralj Charles II. oženio portugalsku princezu Katarinu od Braganze. Nova britanska kraljica obožavala je čaj i počela je s posluživanjem čaja svojim aristokratskim prijateljima. Ubrzo se proširio glas o ovom opojnom kraljevskom piću.

„Sposobnost posluživanja i ispijanja čaja s elegancijom i vještinom označavala je društveni status i ukazivala na dobar odgoj i intelekt.“ (iRely, 2022)

3. Budističkom redovnikuDengyu Daishiju pripisujemo zaslugu donošenja sjemenki kineskog čaja u Japan. Meditacija je od redovnika zahtijevala visok stupanj koncentracije, stoga su čaj koristili kako bi ostali budniji i svjesniji okoline tijekom sesija meditacije.

Do ranih 1300-ih čaj je dosegao vrhunac popularnosti u cijelom japanskom društvu, ali njegova je rana vjerska važnost trajno dala obol značenju i vrijednosti koju su Japanci povezivali s čajem te je posredno utjecala na japansku ceremoniju čaja.

4. Svoj prvi ledeni čaj Amerikanci su pripremili na Svjetskom sajmu 1904. godine u St. Louisu, u Missouriju. Suprotno od plana, umjesto toplo serviranog čaja, trgovac čajem poslužio je čaj s hrpom leda – prvi ledeni čaj. Naime, bilo je to doba toplinskog vala. Dobrovoljni degustatori čaja stajali su u redu kako bi kušali ovaj izum. U današnje vrijeme Amerikanci ispijaju gotovo 50 milijardi čaša ledenog čaja svake godine, što je više od 80% ukupnog postotka čaja koji se konzumira u SAD-u.

5.  ‘Kofeinski pad’ mnogo je učestaliji kod ispijanja toplog kofeinskog napitka poput kave, nego li čaja. „Visoke razine antioksidansa u čaju usporavaju apsorpciju kofeina, što rezultira blagim povećanjem kofeina u vašem sustavu i duljim razdobljem budnosti bez pada na kraju.“ (iRely, 2022). Šalica čaja sadrži manje kofeina od šalice kave. Studija iz 2004. godine koja je napravila usporedbu 200 šalicakave i čaja koje su potrošači pripremili koristeći svoje uobičajene navike kuhanja, kazuje nam da je prosječna razina kofeina u šalicama čaja (crnog engleskog stila čajeva) bila 40 mg u usporedbi s 105 mg u šalicama kave.

6. Čaj donosi iznimne benefite za vaš organizam. „Čaj sadrži polifenole – antioksidanse koji popravljaju stanice i mogu pomoći našim tijelima da se obrane od kardiovaskularnih bolesti, raka, osteoporoze, dijabetes melitusa i drugih bolesti.“ (iRely, 2022) Iako je prisutno mišljenje da je samo zeleni čaj dobar za vas; pomoći će vam i crni, bijeli i crveni čaj; koji sadrže flavonoide i polifenole.

7.  Kako bi se napravilo pola kilograma gotovog čaja, potrebno je samo 2000 sitnih listića. U svijetu je prisutno više od 1500 vrsta čajeva. Biljke čaja rastu samoniklo u dijelovima Azije, ali više od 25 zemalja uzgaja čaj kao plantažnu kulturu. Čaj vrhunske kvalitete dolazi s visokih nadmorskih visina i sakuplja se ručno.

8.  Da biste dobili savršeno pripremljen čaj bitno je koliko dugo ćete natapati vrećicu čaja u šalici vašeg čaja. Optimalno vrijeme namakanja i temperatura ovise o vrsti čaja koju pripremate. Crni čaj potrebno je namakati 3-5 minuta na 93.33 stupnjeva Celzijusa. Bijeli čaj poželjno je namakati 1-2 minute na 76.67 stupnjeva Celzijusa. Temperatura na kojoj se preporuča namakati čaj ovisi o tome odakle čaj dolazi.

10. Vrećica čaja sasvim je slučajno proizvedena u SAD-u. Njujorški trgovac čajem, godine 1908. poslao je uzorke svojih proizvoda zatvorene u svilene vrećice restoranima i kafićima po cijelome svijetu. Nakon određenog vremena došao je do zaključka da kafići kuhaju njegov čaj u svilenim vrećicama kako bi uštedjeli na vremenu. Ovaj način pripreme čaja odmah je počeo biti na snazi.

Zaključne misli

Sljedeći put kad budete uživali u jednoj od 3,7 milijardi šalica čaja koje se konzumiraju dnevno u cijelome svijetu, dopustite si da uživate u tom trenutku i razmislite o toj blagodati ispijanja čaja te promišljajte o njegovoj dugoj povijesti koju možemo zahvaliti ovom dragocjenom napitku.  /iRely…

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.