mimladi

15.10.2022. – 15.11.2022. – Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige 2022.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige 2022. bit će u znaku mladih. Stoga je na prvoj sjednici, koja se održala 12. travnja 2022. godine, odlučeno da će mladi predstavljati Mjesec hrvatske knjige jer je 2022. godina zapravo proglašena Europskom godinom mladih.

Tema Mjeseca hrvatske knjige 2022.

Tema Mjeseca hrvatske knjige 2022. godine bit će Generacija K, pri čemu se smjera na već postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a poseban je naglasak na pojmovima poput knjige i knjižnice. Naglasak je pritom na akomodaciji knjižnica potrebama današnjih mladih, ali i ukazivanje na njihova obilježja koja ih razlikuju od drugih, ali i čine današnjim mladima – „mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost“ – naime, potrebno je naglasiti ulogu i značaj knjige i knjižnice u tome procesu. (Mjesec hrvatske knjige, 2022).

Izabrani moto cijele manifestacije jest „Misli na sebe – čitaj!“

Pokrovitelj cijele manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, dok je organizator Knjižnice grada Zagreba.

Svečano otvorenje Manifestacije

Svečano otvorenje manifestacije Mjesec hrvatske knjige održano je u petak 14. listopada u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru i to u novom, većem prostoru.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

„Nije lako kad si mlad“, naziv je Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, a detaljnije informacije o kvizu možete pronaći ovdje.

Organizacija Manifestacije

Manifestacija se odvija na dvije razine sa središnjim programima: program svečanog otvorenja i zatvaranja manifestacije, Nacionalni  kviz za poticanje čitanja, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, Čitateljski maraton, sudjelovanje na Interliberu ili program od posebnog značenja i programima na lokalnoj razini gdje svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe.“ (Mjesec hrvatske knjige, 2022).

Tijekom cijele godine, moguće je pratiti razne programe knjižnica ali, naravno, ne toliko intenzivno.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.