mimladi

Međunarodni dan kulturne baštine

Kulturna je baština pokretač kulturnih i kreativnih sektora, važan je čimbenik gospodarskog rasta, zapošljavanja i promicanja turizma. Iznimno je važno očuvati kulturnu baštinu zbog očuvanja kulturnog identiteta.

O kulturnoj baštini

Materijalna i nematerijalna, pokretna i nepokretna kulturna dobra zajednička su te ih je potrebno očuvati i zaštiti. Kulturna dobra imaju zaštitu države i naroda te ona svjedoče o određenom aspektu života u prošlosti. Upravo kulturna baština prikazuje prisutnost čovjeka u vremenu i prostoru što je vidljivo iz arheoloških nalazišta, duhovnog stvaralaštva, zgrada, dokumentacije. Kulturno nasljeđe i tradicija bogatstvo su svakog naroda i prisutna su u izgradnji te očuvanju identiteta

Međunarodni dan kulturne baštine

Mjesec rujan obilježen je očuvanjem i zaštitom kulturne baštine. Međunarodni dan kulturne baštine održava se 23. rujna. Hrvatska se obilježavanju priključila 1995. godine kada je selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Krapje je selo koje se sastoji od drvenih kuća starih više od 100 godina te se nalazi u sklopu parka prirode Lonjsko polje. Kompleks ovih drvenih kuća prepoznatljiv je po kućama užih pročelja okrenutih prema cesti i s bočne se strane ulazi u dvorište. Uz kuće se nalaze staje, spremišta, svinjci i koševi za spremanje kukuruza. Kuće u Krapju napravljene su do hrastovih platica, odnosno planjki, koje su povezane drvenim klinovima. Stanovnici naselja žive tradicijskim načinom života te na taj način prenose baštinu na sljedeće naraštaje, ali i na posjetitelje.

Foto: Unsplash

Uključivanjem u ovu manifestaciju zemlje članice Europske unije iskazuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom i političkom identitetu. Pokazuje se simbioza različitih kultura i naroda koja karakterizira Europsku uniju kao zajednicu.

Jedan od najučinkovitijih načina zaštite kulturne baštine je svakako UNESCO. UNESCO-ov centar za svjetsku baštinu aktivno potiče zemlje na uključenje, pomaže u očuvanju prirodne i svjetske baštine, pruža tehničku pomoć i stručna usavršavanja te pomaže u promicanju svijesti o važnosti očuvanja kulturne baštine. Hrvatska ima zaista bogatu kulturnu baštinu i na popisu UNESCO-a nalaze se grad Split i Dioklecijanova palača, star grad Dubrovnik, nacionalni park Plitvička jezera, stećci, povijesni grad Trogir, čipkarstvo, medičarski obrt na području Sjeverne Hrvatske, klapsko pjevanje…

Dobro je za Hrvatsku što se priključila ovakvom projektu zato što je naša zemlja bogata tradicijskom kulturom i baštinom. Danas, uz razne trendove i pomodarstvo, često zaboravljamo kulturna bogatstva koja su dio nas, našega identiteta i našega naroda. Kulturna baština predstavlja tko smo i naše početke jer se početaka i tradicije uvijek treba sjećati, ali ih i održavati.

Foto: Unsplash
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.