mimladi

Što je pripremilo kazalište Ulysses u kolovozu?

Ovogodišnji program Kazališta Ulysses sadrži mnoštvo predstava, monodrama, koncerata, ali i ljetnu školu te kamp za ukrajinske umjetnike i djecu. Istaknut će se nekoliko predstava igranih i osmišljenih u suradnji s Regionalnom unijom teatara (RUTA), a upravo je povezivanje regionalnih glumaca i umjetnika bila misao vodilja Radi Šerbedžiji pri osnutku Kazališta.

  

Kazalište Ulysses osnovano je 2001. godine od strane velikog hrvatskog glumca i redatelja Rade Šerbedžije i njegovog kolege dramatičara Borislava Vujčića. Ime kazališta svojevrsni je hommage književniku Jamesu Joyceu za kojeg postoje svjedočanstva o svojedobnom boravku na Brijunima. Svi programi Kazališta održavaju se na otočju Brijuni.

Pri osnivanju Ulyssesa, Šerbedžija i Vujčić željeli su povezati različite umjetnike i njihove talente i vještine, ugostiti međunarodne sudionike, ostaviti prostor mladim kazališnim glumcima i umjetnicima kao i razvijati suradnju s visokoškolskim ustanovama (www.ulysses.hr).  

„Započinjem ovaj teatar da se umnože nove energije i da neki mladi ljudi svojom kreativnošću i novom snagom cementiraju zidove ove umjetničke tvrđave.” Rade Šerbedžija, 2001. (www.ulysses.hr)

Foto: Unsplash

Predstave odigrane u srpnju

Prvog je srpnja ove godine u Zagrebu održano predstavljanje 22. sezone Kazališta Ulysses čiji je program započeo u subotu, 16. srpnja na Malom Brijunu, a otvorili su ga istarski glazbenici koncertom Koza još ni krepala.

Do kraja se srpnja svakodnevno održavala, sad već tradicionalna, predstava Shakespeare ljetne noći – varijacije, koja je autorski projekt režiserke Lenke Udovički, dramaturginje Željke Udovčić Pleština, glazbenika Nigela Osbornea i osnivača Rade Šerbedžije. Nastala je u čast 400. obljetnici smrti jednog od najvećih svjetskih autora Williama Shakespearea.

Predstava se održava od 2016. godine kada je odigrana premijera i to u koprodukciji Kazališta Ulysses i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Shakespeareova predstava Kralj Lear ujedno je bila i prva predstava odigrana nakon osnivanja Kazališta Ulysses.

Nakon Shakespearea, održani su koncerti Damira Urbana, Rade Šerbedžije i Mateja Meštrovića, monodrama Zijaha A. Sokolovića Glumac je glumac i Lijevo desno glumac, te predstava u koprodukciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta Tko se boji Virginije Woolf.

Foto: Pixabay

Raspored za kolovoz           

Početak kolovoza rezerviran je za nekoliko izvedbi predstave Nosorog rumunjsko-francuskog autora Eugèna Ionesca pod redateljstvom Lenke Udovički i dramaturginje Željke Udovčić Pleština.

Iduće su na rasporedu predstave gostujućih kazališta iz Beograda, Podgorice, Skoplja i Ljubljane, a sve povodom kazališnog projekta Regionalne unije teatara (RUTA) odnosno suradnje kazališta u regiji.

Riječ je o predstavi Demokracija Beogradskog dramskog pozorišta i redatelja Veljka Mićunovića, predstavi Konji ubijaju, zar ne? Gradskog pozorišta Podgorica i redatelja Kokana Mladenovića, predstavi Karmen Dramskog teatra Skoplje i redatelja Dejana Projkovskog te predstavi Junakinje Gradskog kazališta iz Ljubljane redatelja Aleksandra Popovskog.

Foto: Pixabay

Osim koncerata Hladnog piva i Pipsa, Chipsa & Videoclipsa tu su još predstave Zemlja Vukova redateljice Gale Nikolić, Tramvaj zvan čežnja redateljice Lenke Udovički te poznata i višestruko izvedena predstava Kralj Lear velikoga Williama Shakespearea pod redateljstvom Lenke Udovički.

Sezonu će 30. kolovoza koncertom zatvoriti regionalni gitaristički virtuoz – Vlatko Stefanovski.

Cijeli raspored predstava i koncerata moguće je provjeriti na službenim stranicama Kazališta dostupnima ovdje.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.