mimladi

XVI. Dani Josipa Kašmana

Šesnaesti po redu Dani Josipa Kašmana sastojat će se od 3 ekskluzivna koncerta na ljetnoj pozornici Kina Vladimira Nazora u Malom Lošinju:

Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom – U spomen Kašmanu

Na sam dan rođenja Josipa Kašmana, «kralja baritona», održat će se jedinstveni glazbeni događaj – pod vedrim lošinjskim nebom, proslavljeni hrvatski operni pjevači izvest će arije i ulomke iz opera koje su proslavile ime Josipa Kašmana diljem svijeta – od milanske La Scale, gdje je nakon svojeg prvog predstavljanja proglašen kraljem baritona i najznačajnijim baritonom svoga doba do Metropolitan Opere u New Yorku, na čijem je samom otvorenju pjevao dok mu je publika klicala «il principe dei baritoni» – princ baritona.

Bariton Josip Kašman (1850. – 1925.) hrvatski je operni pjevač, rođen 14. srpnja 1850., čiji se bogati umjetnički život slavi projektom Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom, potaknut uspjehom iz 2019. godine, a u sklopu kojega će se lošinjskoj publici predstaviti vrhunski solisti, redom nacionalni prvaci i prvaci opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci.

U središtu je programa lik Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti prvak riječke opere, bariton Robert Kolar), kroz kojega se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice.

U ulomcima iz navedenih naslova, Robertu Kolaru će se u duetima, tercetima i završnom kvartetu pridružiti nacionalna prvakinja Kristina Kolar kao i prvakinja opere Ivana Srbljan te tenor Domagoj Dorotić. Za klavirom će biti Darijan Ivezić, asistent dirigenta i korepetitor u Operi u Münchenu, a narator ovog spektakla bit će idejni začetnik te umjetnički i izvršni voditelj projekta Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom, kao i festivala Dani Josipa Kašmana, Danijel Gašparović.

Bogatstvo klavira

Proslavljeni svjetski pijanist Andrey Gugnin održat će 27. srpnja 2022. pijanistički recital s biserima klavirske literature – djelima J. S. Bacha, S. Rahmanjinova, I. Stravinskog, P. I. Čajkovskog i F. Liszta.

Zvijezde svijeta na Lošinju

Jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti današnjice, svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin, koji svira na Stradivari violini, po prvi puta nastupit će na Malom Lošinju uz svoje prijatelje, svjetske glazbene zvijezde, glazbeni “dream team”: violisticu Sarah McElravy, violončelista Borisa Andrianova i pijanista Andreya Gugnina. Ovaj koncert jedinstven je i senzacionalan događaj koji će se ovoga ljeta dogoditi na Malom Lošinju.

Foto: POU Mali Lošinj

Dani Josipa Kašmana traju već šesnaest izdanja, s izglednom budućnošću te s ciljem da na otoku Lošinju stvore novu vrijednost – kulturnu, obrazovnu i turističku, ujedno čuvajući spomen na najslavniji bariton koji je Hrvatska imala – Josipa Kašmana.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta te Zagrebačkog opernog studija, kroz godine izveli su se brojni koncerti i operna uprizorenja priznatih hrvatskih opernih solista kao i mladih i perspektivnih pjevača.

Od 2019. godine POU Mali Lošinj stvara partnerstvo s tvrtkom CristoforiumArt, koja preuzima umjetničko i izvršno vodstvo festivala te se osniva simfonijski orkestar “Kašman”, koji uz nacionalne prvake i soliste hrvatskih opera s velikim uspjehom održava koncert po novom konceptu Danijela Gašparovića, vlasnika tvrtke CristoforiumArtOpera pod zvjezdanim lošinjskim nebom, što polučuje velik uspjeh.

Ove godine, CristoforiumArt će, u suradnji s POU Mali Lošinj, realizirati tri vrhunska koncerta koja će svakom posjetitelju ostati u trajnom sjećanju.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.