mimladi

SSMH: Stanovništvo je pokretač budućega razvoja Hrvatske i ekonomskog rastaSvjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) održao je povodom Svjetskog dana stanovništva u ponedjeljak 11. srpnja u prostoru Hrvatske paneuropske unije okrugli stol pod nazivom „Stanovništvo je rješenje ili problem ekonomskog rasta Hrvatske?“. Cilj održavanja okruglog stola bio je afirmacija stanovništva kao pokretača razvoja Hrvatske te nastavak javne rasprave o razvoju javnih politika koje će odgovarati na suvremene potrebe stanovnika Hrvatske, odnosno na izazove depopulacije i starenja stanovništva za hrvatsko društvo.

O sadašnjim i budućim izazovima stanovništva i razvoja Hrvatske govorili su državni tajnik iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, znanstvena suradnica na Institutu za javne financije dr. sc. Martina Pezer, predsjednika udruge Pragma i Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković te mladi delegat pri UN-u Josip Perkušić.

Foto: SSMH

Državni tajnik Ivan Vidiš iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predstavio je ulogu države u kreiranju javnih politika koje će odgovarati na suvremene izazove te je objasnio kako izgleda suradnja nacionalne politike glede upravljanja stanovništvom kao razvojnim potencijalom sa europskim i međunarodnim organizacijama. Osim toga, istaknuo je važnost socijalnih politika prema obiteljima i djeci kojima je cilj ublažavanje posljedica negativnih demografskih trendova. Na kraju se dotaknuo toga kako će socijalna država odgovoriti na promjene koje će depopulacija i starenje stanovništva donijeti tržištu rada i mirovinskom sustavu.

Znanstvena suradnica na Institutu za javne financije dr. sc. Martina Pezer govorila je o kontekstu socijalnih politika usmjerenih prema obiteljima i djeci. Također, spomenula je koliko Republika Hrvatska izdvaja sredstava iz državnog proračuna za obitelji i djecu, posebno u usporedbi s drugim europskim zemljama. S obzirom na to da je završeno javno savjetovanje nacrta izmjena i dopuna Zakona rodiljnim i roditeljskim naknadama, pojasnila je što možemo očekivati od novog zakona te hoće li on odgovoriti na stvarne potrebe obitelji, roditelja i djece u Hrvatskoj.

Predsjednik udruge Pragma i Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković naglasio je da su se suvremeni izazovi vezani uz pandemiju, potrese, rat i inflaciju odrazili na blagostanje obitelji u Hrvatskoj te je naveo da je potrebna veća socio-emocionalna uključenost očeva što je bitno u kontekstu obitelji na mikrorazini odnosno razvoja stanovništva i naše zemlje na makrorazini. Dotaknuo se i uvođenja očinskog dopusta u Hrvatskoj te je komentirao nedostatak mjesta u dječjim vrtićima u Zagrebu te drugim sredinama.

Mladi delegat pri UN-u Josip Perkušić objasnio je zašto je UN osnovao Svjetski dan stanovništva te što se želi poručiti na ovaj dan. Također, pojasnio je ulogu UN-ovog mladog delegata na razini Republike Hrvatske te vlastitu perspektivu s međunarodne razine na život mladih u Hrvatskoj. Govorio je o neiskorištenom potencijalu mladih u Hrvatskoj te potaknuo mlade da se aktiviraju u svim područjima djelovanja.

Foto: SSMH

Govornici su se složili da je stanovništvo temelj budućega razvoja Republike Hrvatske te da je potrebno ulagati u potencijal svakog čovjeka kako bi se postigao ekonomski rast. Istaknuta je i važnost poticanja cjelovitog ljudskog razvoja. Inače, posljednjih sedam godina Svjetski savez mladih Hrvatska se kroz brojne projekte aktivno bavi demografskom problematikom i zagovara politike koje odgovaraju na potrebe mladih. Stoga smo prepoznali da je upravo Svjetski dan stanovništva nova prilika za nastavak našeg djelovanja po pitanju demografije.

Svjetski savez mladih Hrvatska je podružnica međunarodne organizacije World Youth Alliance, koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 200 članova koji djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu. SSMH je zajednica mladih prijatelja od 18 do 30 godina koji se trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima.

Cijeli okrugli stol možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.