mimladi

Svjetski savez mladih Sjeverna Amerika pozdravlja odluku o poništenju presude Roe protiv Wade

Svjetski savez mladih potvrđuje intrinzično dostojanstvo koje posjeduje svako ljudsko biće od začeća do prirodne smrti. Iz toga razloga pozdravljamo odluku o poništenju presude Roe protiv Wade.

Kako su suci napisali u odluci, ovom odlukom otklanja se mrlja s američkoga ustava. Ona prije svega priznaje pravo svakog pojedinca na život i osigurava pravo na život svakog Amerikanca, uključujući najmanje i najmlađe Amerikance: one koji još nisu rođeni.

Godine 1954. sud je poništio zloglasnu presudu Plessy protiv Fergusona kojom je utvrđeno nepravedno i neustavno “pravo” na segregaciju. Sud je sada, u 2022. godini, poništio presudu Roe, koja je nepravedno i protuustavno proglasila “pravo” na okončanje života drugoga ljudskog bića pobačajem.

Pojedinci i društvo svako toliko imaju priliku ispraviti dugogodišnje nepravde, omogućujući pojedincima i zemljama da priznaju počinjene nepravde i ponovno se posvete promicanju mira, ljudskoga dostojanstva i ljudskih prava. Ova je presuda prijelomni trenutak u kretanju prema društvu koje, kroz pravo i kulturu, štiti dostojanstvo osobe i ljudska prava svih članova ljudske obitelji.

Svjetski savez mladih i Svjetski savez mladih Sjeverna Amerika ponovno se posvećuju obrani dostojanstva svake ljudske osobe i izgradnji društva usmjerenoga na osobu koje prihvaća i podržava svakoga, posebno one koji su najranjiviji i kojima je najpotrebnija skrb.


Priopćenje Svjetskog saveza mladih Sjeverna Amerika možete pročitati ovdje.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.