mimladi

Epidemija body shaminga

“Ružan sam”, “Predebel sam”, “Tko će me ovakvoga”, “Zašto ne izgledam poput nje”. Kome od nas ove ili slične misli nisu prostrujale glavom barem jednom? Da, svima nama. To govori koliko je statistika pojave body shaminga i danas vrlo porazna.

Radi li se stvarno o tom da je naš izgled užasan ili se u pozadini body shaminga nalazi nešto drugo? Istina, body shaming nešto je puno dublje od pogleda na vlastito tijelo i težnje za ljepotom, body shaming poprima obličje mržnje prema samome sebi i zato je razarajuće i može dovesti i do težih stanja kao što je depresija, anoreksija, socijalne anksioznosti ali, nerijetko, i do pomisli na samoubojstvo.

Pozadina body shaminga

No, upravo u toj činjenici da u pozadini body shaminga nije loš izgled nego loše mišljenje i mržnja prema sebi, dolazimo i do umirujućeg zaključka da se možemo spasiti od njega puno lakše nego mislimo. Da bi se spasio od body shaminga nije potrebno da izgledaš deset puta bolje, da izgledaš poput svog omiljenog pjevača ili zvijezde, da smršaviš ili slično. Što ako ništa od toga ne uspije i ako tvoje fizičke sposobnosti jednostavno nisu u toj mjeri? Što ako ustvari trebaš biti što jesi? Naš fizički izgled u većini slučajeva određen je već u majčinoj utrobi.

Pobjeda body shaminga

Za nadvladavanje body shaminga nije potrebno izbjegavati onaj pogled u ogledalo koji te možda obeshrabruje. Ne, dapače, potrebno je pogledati se u ogledalo i to ne kako bi se mrzio već baš zato da bi susreo samoga sebe. Ali, tvoj pogled mora ići dublje. Tvoj izgled je površina mora kojeg vidiš, no, ispod te površine krije se još nešto, kriju se dubine tvoje vrijednosti.

Kada se gledaš u ogledalo, nemoj gledati samo svoj izgled, nego gledaj sebe, jer ti nisi samo svoj izgled. Vidi ono čudesno u sebi. Zadivi se nad svojim dubinama. Reci sebi nešto lijepo. Fokusiraj se na ono što je u tebi jedinstveno i lijepo. Bit će to savršen početak promjene.

Body shaming ne ovisi toliko o mišljenju drugih ljudi o našem izgledu, na što i ne možemo toliko utjecati, niti uopće trebamo voditi tu neosvojivu bitku. Body shaming je u osnovi osobno pitanje, pitanje mišljenja o sebi. Ako ti prihvaćaš sebe, ako znaš tko si uistinu i kako je lijepo što postojiš, ako si ti pobijedio stereotipe o samome sebi i ako si postao tako slobodan da se sada možeš smijati na svoj račun i uživati u tom smijehu – onda si ti pobijedio svoj body shaming i otvoren ti je put sreće.

Ako sam sebe ne prihvaćaš, teško će te prihvatiti i drugi. Ako sam sebe ne voliš, teško će te voljeti i drugi. Zato je važno da body shaming shvatiš kao poziv da zavoliš sebe uz vlastite napore otkrivanja svojih dubina, uz pomoć razgovora uz nekog dobrog prijatelja ili pak psihoterapeuta. Osoba koja voli sebe je osoba koja zrači ljepotom i privlačnošću, bez obzira na možda određene nedostatke svog fizičkog izgleda – jer upravo osmijeh unatoč tome govori o tvojoj snazi.

Ono što ti svakako može pomoći jesu sljedeće terapije:

  1. Na jedan papir piši sve svoje kvalitete i često to čitaj
  2. Svaki dan 10 minuta govori samo komplimente sebi
  3. Priušti si nešto u čemu uživaš i što se tebi sviđa, neki tretman, sportsku aktivnost i slično
  4. Nasmij se na račun svojih nedostataka, oni nisu tragični
  5. Zahvaljuj na daru života
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.