mimladi

Erasmus+ projekt „Budi aktivan i kreativan“ – osvrt sudionika Dine Brkanića

Dana 2. svibnja 2022. godine, na prostorima Stare pekare u Osijeku, održano je svečano otvaranje četverodnevne konferencije pod nazivom „Budi aktivan i kreativan“.

Sam projekt financiran je sredstvima Europske unije, programa Erasmus+, a projekt provodi Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) u Osijeku. Naglasak konferencije, a ujedno i njezina tema jest poticanje mladih osoba na području Osječko-baranjske županije na samozapošljavanje i pokretanje vlastitog posla.

Uvodnu riječ i samo predstavljanje projekta održala je Josipa Mikić, voditeljica projekta „Budi aktivan i kreativan”. Opisala je svrhu i ciljeve projekta te značenje Youthpass-a. Nakon toga, sudionici su se međusobno upoznali, podijelivši se u par skupina.

Uslijedilo je kratko predavanje Dore Kujek, članice SSMH-a, o društvenom poduzetništvu i njegovim karakteristikama. Radionicu pod nazivom „Moj idealan posao” održala je Katarina Horvat, vlasnica HORKA komunikacije koja educira kandidate o osnovama komunikacije i javnog nastupa. Na njezinoj smo radionici pokušali upoznati sami sebe kroz nekoliko upitnika. Na papiriće smo pisali ono što volimo, što ne volimo, tko smo mi uistinu i što želimo (znamo) raditi, s ciljem prepoznavanja vlastitih potencijala i talenata. Radionica je bila uistinu zanimljiva i interaktivna.

Zadnje predavanje prvog dana pripalo je vlasniku tvrtke BambooLab d.o.o., koja se bavi web razvojem i digitalnim marketingom, Borisu Raušu. On je na vrlo prijateljski i opušten način ukazao na poduzetnički svijet, prepreke na koje svaki mladi poduzetnik može naići i svakako ohrabrio sve sudionike da se odvaže i upuste u poduzetnički svijet.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Sljedećeg dana, 3. svibnja, u jutarnjim satima, dotaknule su se teme pravnog okvira i definiranja poduzetništva hrvatskog zakonodavstva. Gošća predavačica doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko objasnila je važnost Europskog zelenog plana i Pravno-ekonomske klinike koja u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku pomaže svim start-up poduzećima u realizaciji svojih poslovnih ideja. Druga profesorica, također s Pravnog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Katarina Marošević pridružila se putem Zoom platforme te nam je na taj način prikazala web stranicu HZZ-a, bitne izbornike za samozapošljavanje i spomenula online radionice koje pripomažu u poboljšavanju vlastitih vještina za pokretanje posla.

„Gospodarski sektori i ulaganje” naziv je radionice koju je održala Osječanka, vlasnica Boolab-a, laboratorija za proizvodnju prirodne kozmetike. Za svoje izlaganje nije imala pripremljenu prezentaciju, što ju nije spriječilo da joj govor bude upečatljiv i daleko koristan. Ono što se može izdvojiti iz njezinih riječi jest činjenica kako nikada ne treba odustati, greške i propast su dio poslovnog i privatnog rasta te da u potpunosti treba vjerovati u sebe i svoje naume.

Završnicu dana upotpunila je Ivana Mitrić, osnivačica Psihogyma, centra za psihosocijalno savjetovanje i edukaciju. Osim što je osvojila nagradu za najbolju poduzetničku ideju 2021. godine, sudionike je zainteresirala svojim predavanjem o poslovnom planu, što on treba sadržavati te nas uputila na sastavljanje vlastitih na konkretnom primjeru svake grupe sudionika.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Treći dan, 4. svibnja, konferenciju je započeo mladi poduzetnik, 23-godišnji Matej Pleškov koji je osnovao čak dvije tvrtke: Indisico i Future Vision. Njegov doprinos konferenciji bio je detaljno razmatranje i briga oko marketinškog plana i oglašavanja našeg budućeg posla. Ključna stavka oglašavanja, kako i sam tvrdi, jest prenošenje dobrog glasa „licem u lice“. Uz to, korisno je dobro targetirati ciljanu skupinu i prilagoditi svoju ponudu istoj.

Uslijedilo je malo ozbiljnije i stručnije predavanje predstavnika Županijske razvojne agencije Osijek, na temu „Europski fondovi kao izvori financiranja”. Izuzetno poučno i neophodno izlaganje pripalo je u ruke predstavniku Toniju Župiću i zamjenici ravnatelja Sandri Udovičić. Bilo je riječi o referentnim izvorima informacija koji se mogu lako pronaći na web stranicama Europske unije. Naveo nas je na portal koji je isključivo izrađen i namijenjen mlađim generacijama na kojem se mogu detaljno pronaći informacije o pravima mladih, kreativnosti i mogućnosti zapošljavanja.

U konačnici, članica SSMH-a, Dora Kujek podijelila je sudionike u grupe i opisala kako je važno, za svakog ponaosob, osvijestiti svoje snage i slabosti i iskoristiti to na najbolji mogući način.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Posljednji je dan, 5. svibnja, protekao u duhu politike, demokracije građana, ponešto poduzetništva i poljoprivrede. Jean-Pierre Maričić, koji je došao iz Poduzetničkog inkubatora Osijek (BIOS), Ante Grabić, predsjednik Savjeta mladih Osijek te Siniša Bulajić, savjetnik Poduzetničkog razvojnog centra Općine Erdut, bili su predavači prvog predavanja zadnjega dana.

Navedeni predstavnici su stimulirali sudionike, studente, na promišljanje i upuštanje u poduzetničke vode i uključivanje na razne programe kojima se olakšava provedba poduzetničke ideje.

Marko Kapular i Domagoj Ćorić s političke su strane pokazali prijedloge mjera za mlade i u suradnji sa sudionicima izradili iste, ukazali na probleme u društvu te pripadajuća idejna rješenja. Izrađeni prijedlog će se izraditi u pisanom obliku i objaviti javno.

Završnu riječ, kao i uvodnu, održala je Josipa Mikić, zahvalila svim sudionicima, volonterima i članovima SSMH-a na dolasku te podijelila potvrde o sudjelovanju i udijelila Youthpass certifikate, koji mogu doprinijeti kvaliteti životopisa.

Foto: Privatna arhiva SSMH

Sa sigurnošću mogu reći kako je ova konferencija jedno odlično iskustvo, koje mi je donijelo mnoga stručna znanja, primjenjiva u praksi, ali i nova prijateljstava.

Veselim se novim projektima, novim konferencijama te se nadam skorijim susretima!


Autor: Dino Brkanić, sudionik Erasmus+ projekta „Budi aktivan i kreativan”

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.