mimladi

Priroda se budi, a vi ste sve pospaniji?

„Napokon“, riječ koju smo svi izgovorili kada smo osjetili toplinu sunčevih zraka. Sunčane naočale, tenisice i kava na terasama, sve smo to jedva dočekali. Rastom temperature raste i volja za životom. No jeste li sve pomno isplanirali i onda odustali od svega jer nemate snage? Osjećate li da vas krevet „vuče“? Ne, niste bolesni. Samo ste zaboravili da uz proljeće dolazi i proljetni umor.

Tijekom zime u našem tijelu ponestaje hormona poput serotonina, zbog kraćeg dnevnog svjetla i dopamina, zbog smanjene tjelesne aktivnosti. Također dolazi do povećanja kortizola zbog povećanih prijetnji iz okoliša. Slijedom toga neki se od nas osjećaju letargično, manje motivirano i umorno. Nadalje, ne smijemo zaboraviti promjenu sata. Iako se pomicanje sata na samo sat vremena čini beznačajno itekako stvara šok za organizam.

Simptomi

Simptomi proljetnog umora uključuju gubitak apetita, stalni umor, poteškoće s pažnjom i koncentracijom, pospanost, glavobolje, poremećeno prosuđivanje, promijenjenu osjetilnu percepciju, spore reflekse i odgovore na podražaje, slabu imunološku funkciju i negativne učinke na pamćenje, kritičko mišljenje, vrijeme reakcije, raspoloženje, tjeskobu i razinu energije te lošiju probavu i krvni tlak.

Ključna je strategija u borbi protiv proljetnog umora minimiziranje stresa i povećanje unutarnje razine energije.

Kako ga nadvladati?

1. Unosite dovoljno tekućine

Foto: Pexels

Pij puno vode možda zvuči kao smiješan savjet, ali u strci često zaboravljamo unositi dovoljne količine vode u tijelo. Kavu i sokove trebalo bi zamijeniti vodom, koja čisti toksine iz sustava i pospješuje metabolizam. Pitka voda može biti najjednostavnije i najučinkovitije rješenje za umor. Pratite koliko vode popijete tijekom dana, preporuka je da se ispije od 8 do 10 čaša vode dnevno.

2. Zdrava prehrana

Foto: Pexels

Pobrinite se da barem jedna trećina vašeg obroka uključuje svježe povrće i voće. Pravilna prehrana ne znači samo da jedete ribu, orašaste plodove, voće i povrće nego i da obroci budu redovni. Doručak, ručak, večera i 1-2 međuobroka. Izbjegavajte hranu koja sadržava previše aditiva i konzervansa te gazirana pića, slatkiše i alkohol.

3. Tjelovježba

Foto: Pexels

Izađite na svjež zrak i vježbajte. Čak i 15 minuta izlaganja vaše kože suncu može ispuniti vaše tijelo adekvatnom količinom vitamina D za cijeli dan. Vježbanje i vitamin D grade vašu snagu i podižu razinu energije. Trčanje, joga, pilates, vježbanje s utezima, šetnja, biciklizam… što god izabrali, nećete pogriješiti! Ustanite s kauča i svojih ekrana te svome tijelu poklonite pažnju. Tjelovježba će odlično utjecati na vaše raspoloženje, ali i na san.

4. Hladan tuš

Istuširajte se hladnom vodom. Djeluje osvježavajuće, povećava cirkulaciju, smanjuje bolove u mišićima.

5. Spavanje

Foto: Pexels

Kada osjetite umor poklonite svom tijelu odmor. Nemojte patiti i dovesti sebe do kroničnog umora. Pobrinite se da okruženje za spavanje bude ugodno i mirno. Također je bitno da spavanje bude redovito i ujednačeno. Osam sati sna idealno je za dobro čovjekovo funkcioniranje.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.