mimladi

Kada je i kako sve krenulo

Vratimo se u 2011. godinu kada smo živjeli u nekim ljepšim i ne-pandemijskim vremenima i kada je šest društveno osviještenih žena došlo na ideju za ovaj genijalan projekt – Udrugu Vestigium. Udruga je smještena na Vrbanima te je pokrenuta prvenstveno na kvartovskoj razini kako bi poslužila kao društveni centar u kojemu se ponajprije okupljaju OPG-ovi koji na ovaj način imaju priliku predstaviti svoje domaće proizvode. Naravno, trebamo spomenuti i inspiriranost te povezanost s međunarodnom inicijativom Zero Waste. Udruga je mjesto razmjene kreativnih ideja, zdravog života i druženja.

Aktivnosti Udruge

Na ovom šarmantnom dijelu Vrbana, na adresi Rudeška cesta 142​, 144 (s dvorišne strane), možete donijeti knjige za razmjenu što je odlična verzija knjižnice u kojoj vam nije potrebna članska iskaznica. Također, društveni centar nudi raznolik program prepun korisnih i zanimljivih radionica. Na njima možete naučiti kako započeti organski vrt, ali i kako to primijeniti u praksi, naučiti kako pripremati organsku hranu, a ako mislite da ne znate kuhati, možete i to naučiti.

Ako vas ovo sve nije privuklo, onda će vas eko plac subotom sigurno privući. Na tom placu imate priliku ne samo vidjeti i kupiti proizvode domaćih OPG-ova već i razgovarati s proizvođačima o njihovom radu te načinu uzgoja hrane. Radi se o pristupačnoj ekipi koja će rado odgovoriti na sva vaša pitanja, stoga se ne trebate ustručavati. Vjerovali ili ne, članovi Udruge putem Zooma održavaju i zabavne konverzacijske sate engleskog te vas recimo može iznenaditi virtualno druženje s Fincima. Ako ste zaintrigirani, uključite se i saznajte više.

Ima li još?

Udruga ima razne projekte poput onog iz 2016. pod nazivom „Obiteljske edukacije o pravilnom razvrstavanju i zbrinjavanju otpada“, na kojima se djeci na zanimljiv način objasnilo kako pravilno odvajati otpad. Kroz projekte možete nešto naučiti te će oni doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu, a uz sve to družite se s ljudima, stvarate nova prijateljstva, obitelji postaju bliže.

Volonteri su uvijek dobrodošli pa i vi možete biti dio ove posebne priče. Što čekate? Uzmite nekoga za ruku ili dođite sami i uvjerite se uživo da svatko od nas može puno toga napraviti za bolje sutra.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.