mimladi

Premijera promotivnog filma o gastronomiji u središnjoj Istri – Good mood / Good food

U Velikoj dvorani pazinskog Spomen doma, danas je održana premijera promotivnog filma Autentična Istra – Good mood / Good food, koji obuhvaća dio gastronomske ponude područja TZ središnje Istre, TZ Grada Buzeta te TZ-ova općina Barban, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj (14 JLS-ova), realiziranog u režiji i produkciji labinske tvrtke Level 52. Prije same premijere, okupljenima su se obratili Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre/koordinatorica projektnog udruženja turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre „Autentična Istra“, autor filma Sanel Isanović iz tvrtke Level 52 te Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije.

Okosnicu filma čini bogata lokalna gastronomija i dobro raspoloženje koje istarska domaća hrana potiče. U filmu je tako vizualno predstavljena perjanica istarske kuhinje: tartufi, pršut, vino, čripnja, sir, kamenice, domaća tjestenina, slastice poput Cukerančića i Kristovih kruna te drugih. Gledatelj u filmu susreće domaćine koji se nalaze na polju, u svojim ugostiteljskim objektima i proizvodnim jedinicama kako bi se pokazala izvornost i kvaliteta domaće hrane koja se nudi u središnjoj Istri. Pored gastronomskih doživljaja, prikazani su i ostali jedinstveni doživljaji koji se nude: spavanje na slami, vožnja prekrasnim krajolicima, kušanje svježe hrane na polju ili na barci, ručanje među vinogradima, druženje s domaćinima itd. Kako naratorica filma dobro kaže to je mjesto „gdje je lokalno svjetsko“ i gdje se može „okusiti bogatstvo i izvrsnost domaćeg”.

Direktor tvrtke Level 52, ujedno i autor filma Sanel Isanović naglasio je kako je želja bila ovim filmom ići korak dalje i ispričat priču o Autentičnoj Istri. Nastavlja kako je to priča koja će na prvu stvoriti dobre osjećaje i povezanost između gledatelja i destinacije te upravo tako stvoriti želju za dolaskom.

Čitav film osmišljen je kao putovanje, veli Isanović, koje započinje buđenjem para turista na krevetu od slame, obiluje panoramskim snimkama središnje Istre, brežuljcima okupanim suncem, poljima s balama sijena, šumama i kadrovima prekrasnog krajolika. Gledatelji upoznaju ponosne tragače za tartufima sa svojim vrijednim psima, nonice koje pokazuju starinske recepte svojim unucima, pastire, djecu koja jedu rukama i uživaju u hrani u polju, ali i turiste koje istražuju vinske podrume, leže na travi, jedu usred vinograda, voze se na traktoru… Ideja što raditi u Istri u bilo koja doba godine tako ne nedostaje.

Foto: Turistička zajednica središnje Istre / Level 52

Kako istaknula je producentica filma Bianca Dagostin, na filmu je sudjelovalo preko 40 lokalnih statista, a izuzetna je bila suradnja s domaćim proizvođačima i ugostiteljima koji su značajno pomogli u realizaciji filma.

Filmsku ekipu Authentic Istria – Good Mood / Good Food čine autori i redatelji Goran Načinović i Sanel Isanović, Antonio Zulijani kao direktor fotografije, Isanović i kao skladatelj i montažer zvuka te Načinović kao montažer i kolorist. Tekst potpisuje Ana Tavić, naratorica je za hrvatsku verziju Jelena Martinović, a za englesku Gwendolin Rooker. Vizašistica na filmu bila je Valentina Štokovac.

Promotivni je film realiziran u okviru aktivnosti definiranih Sporazumom o udruživanju turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre pod nazivom „Autentična Istra“, kojega čine TZ središnje Istre, TZ Grada Buzeta te TZ-ova općina Barban, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj. Realizacija filma financirana je sredstvima Fonda za udružene turističke zajednice, Hrvatske turističke zajednice.

Promotivni film „AUTENTIČNA ISTRA – GOOD MOOD / GOOD FOOD“ objavljen je na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.