mimladi

Online konferencija „Društvena abeceda – zakon, novac i mediji“

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online konferenciju koja će se održati pod krovnom temom opismenjavanja mladih „Društvena abeceda – zakon, novac i mediji“ i to od 8. do 10. prosinca 2021. godine.

Svjetski savez mladih Hrvatska organizacija je koja trenutno okuplja više od 200 mladih u dobi od 18 do 30 godina. U devet godina našega djelovanja intenzivno se bavimo pitanjima koja su od važnosti za mlade u Hrvatskoj kao što su obrazovanje, zaposlenost mladih i iseljavanje mladih iz Hrvatske.

Konferencija će se moći pratiti besplatno preko Facebook stranice World Youth Alliance Hrvatska, dok je za uključivanje u radionice potrebno ispuniti obrazac na poveznici. Svim prijavljenima bit će poslana poveznica za Zoom sastanak putem kojega će biti održana radionica. Prijava za radionice je obvezna!

Važnost edukacije za mlade

Mladi nisu jedina skupina u društvu koja će biti pogođena nadolazećom ekonomskom i društvenom krizom. Ipak, poučeni iskustvom iz 2008., mladi će zbog nedostatka radnoga iskustva i smanjenih kompetencija biti dodatno ugroženi posljedicama ove krize.

Također, svjesni smo da mladi iz škola i s fakulteta izlaze nedovoljno osnaženi za stvaran svijet – raspolaganje financijskim sredstvima, poznavanje zakona i kritičko iščitavanje medijskih sadržaja – jer se te teme u nedovoljnoj mjeri izučavaju kroz formalno obrazovanje.

S obzirom na to, prepoznali smo nužnost organiziranja suportivnih i edukativnih sadržaja koji će višestruko koristiti mladima. Koristit će im, ponajprije, kao sredstvo ublažavanja psihičke napetosti stvorene pri tranziciji mladih iz škola i fakulteta na tržište rada. Ovim događajem želimo mladima pružiti konkretnu pomoć u toj tranziciji.

Program konferencije:

1. dan: srijeda, 8. prosinca u 18 sati

Financijska pismenost tema je prvoga dana. Predavanje će održati predsjednik udruge Financijski impuls Pejo Bosnić, kroz koje će mladima približiti financijsku terminologiju te osnažiti sudionike za pametno raspolaganje financijama. Radionica koja će uslijediti nakon predavanja obuhvatit će praktičan rad.

2. dan: četvrtak, 9. prosinca u 18.30 sati

Pravna pismenost tema je o kojoj će nam govoriti doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko. Predavačica će sudionike uvesti u svijet upravnog prava, pojasniti im funkcioniranje sustava i pokazati im praktičnu stranu prava s kojom se učestalo susrećemo. Sudionici na radionici mogu očekivati praktičan rad, npr. pisanje žalbe pod vodstvom doc. dr. sc. Đanić Čeko.

3. dan: petak, 10. prosinca u 18 sati

Medijska pismenost završna je tema, na kojoj će predavač Tomislav Levak, mag. cult., progovoriti o kritičkom iščitavanju medijskih sadržaja i dezinformacijama u medijima. Radionica će i ovoga dana biti praktičnog karaktera, a ostvarit će se kroz kritičku analizu medijskog sadržaja pod vodstvom predavača Levaka.

Dodatne informacije o navedenoj konferenciji nalaze se i na društvenim mrežama: Facebook | InstagramLinkedIn

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.