mimladi

Završni okrugli stol na 9. Tjednu SSMH: Danas za sutra

Četvrti okrugli stol pod nazivom „Migracije i europski identitet“ uspješno je održan u Hrvatskoj matici iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3. Govornici su bili  dr. sc. Marinko Ogorec, dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, dr. sc. Neven Šimac, Edin Muftić, mag. archeol., mag. hist., drs. arab.

Foto: arhiva SSMH

Raspravljali smo o europskom identitetu, razlikama između migranata i izbjeglica, kako Hrvatska može zaštiti državnu granicu, a kako treba urediti svoju migracijsku politiku i ranijim iskustvima na temelju kojih možemo biti spremniji za događaje u budućnosti.

Doktorand Edin Muftić je izjavio kako orijentalizam prema migrantima postoji jer Europa je formirana kao jedan civilizacijski kontinuum koji kao svoje izvore ima grčko-rimsku civilizaciju i kršćanstvo. Europa je prema Muftiću i subjektivno i objektivno superiorna u proteklih 5 stoljeća jer je osvojila svijet i nametnula svoja pravila i svoj način života. Islamski svijet je drugi u tom smislu, on se gleda kroz prizmu svoje slavne povijesti, kad je jedno vrijeme bio superioran europskoj kulturi i danas nastoji gledati koji je uzrok regresije. Dodao je kako europski identitet postoji i kako je ideja europske unije bila upravo temeljena na tome da Europa čini jedan civilizacijski prostor.

Profesor Marinko Ogorec je potvrdio kako je migrantski val 2015. godine iznenadio Europu. Migracije je podijelio na samo 2 tipa: legalne (legitimne, dopuštene) i ilegalne (neregularne). Ilegalne ili neregularne migracije se događaju izvan legitimnih graničnih prijelaza zbog čega se postavljaju cijeli niz pitanja. Ukoliko postoje osobe koje ne žele biti registrirane ni na koji način ne znamo od čega će ta osoba živjeti jer se neće moći prijaviti na socijalne programe. Preostaju mu kriminal ili terorizam. Prema prof. Ogorecu, svaka država ima pravo i dužnost štititi svoju granicu. Ilegalne migracije izazivaju cijeli niz pitanja i podozrivosti i domicilnog stanovništva i aparata zaduženog za zaštitu države. Profesor je dodao kako je Republika Hrvatska 2015. godine imala sreću da je samo bila tranzitni prostor. Zaključio je kako u današnje vrijeme imamo disperzirane, odijeljene male skupine migranata koje prolaze mimo legitimnih graničnih prijelaza i pretpostavio da će se takve disperzirane migracije nastaviti uz pomoć vrlo organiziranih krijumčarskih skupina.

Profesorica Sanja Klempić Bogadi je rekla kako su danas su poželjni visokoobrazovani migranti, a neregularni migranti su nepoželjni. Europa nije više otvorena za protok ljudi, ali je i dalje otvorena za protok dobara i usluga. Uspoređujući situaciju migracija u 60-im godinama prošlog stoljeća, profesorica Klempić Bogadi je ustvrdila kako su se izvorišta migracija promijenila. Europa je zbog velike industrijske ekspanzije i velikog gospodarskog rasta imala potrebe za radnom snagom, ali u Europu više ne može doći tko god želi, danas je to restriktivnije nego ikada. Ustvrdila je kako su velikim dijelom migracije ekonomski motivirane, a veliki broj migranatasu dobro obrazovani. U zadnje vrijeme je poznata i istočnoeuropska ruta zbog Bjelorusije koja propušta migrante na granicu Europe zbog sankcija koje je Europa uvela Bjelorusiji.

Pravnik Neven Šimac je tvrdio kako su migranti ljudi koji se sele, bilo vlastitom voljom, bilo prisiljeni, unutar ili izvan svoje zemlje. To je generički pojam. Pravno je zaštićen pojam samo  pojam „izbjeglica“, osoba koja se progoni u vlastitoj zemlji i traži zaštitu u drugoj zemlji. Međunarodno pravo štiti sustavno samo izbjeglice. Jedine bogatije zemlje koje primaju izbjeglice su Turska i Njemačka. Pravnik Šimac je izjavio kako su Europu stvorila grčka filozofija, rimsko pravo, a tek onda židovstvo i kršćanstvo, te u konačnici prosvjetiteljstvo. Kazao je kako državne granice i dalje pretežito čuvaju granične straže pojedinih zemalja, te da je Frontex u čuvanju granica samo pomoć. Europa stari i kopni zbog čega će, po mišljenju pravnika Šimca, biti kontinent ciljane migracije.

Foto: arhiva SSMH

Govornici su se složili kako se brojni migranti na europskom području nisu integrirali u europsko društvo te kako su današnji migracijski procesi puno složeniji od onih iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Uzroci migracija danas su puno brojniji i raznovrsniji nego ranije. Također, složili su se kako Hrvatska tek treba adekvatno odgovoriti na izazov migracija usvajajući cjelovitu migracijsku politiku kako bismo dodatno utvrdili vlastiti identitet.

Snimka online okruglog stola “Migracije i europski identitet“ dostupna je na našim društvenim mrežama putem Facebook stranice.

Ovom prilikom najavljujemo Donatorsku večer koja će se održati sutra, u petak 29. 10., s početkom u 20 sati na kojoj ćemo dodijeliti nagrade za najboljega volontera, za najboljeg mladog poduzetnika te za ambasadora ljudskih prava u 2021. godini. Sutrašnja Donatorska večer će se održati u Ritmu grada, Gajeva 2.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na našem Facebook Instagram profilu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.