mimladi

Razvijate li fotografije?

Katkad mi se čini da će mi svakog časa iskočiti obavijest na radnoj površini kompjutera koja će me službeno informirati da nema više memorije za fotografije. Ne znam zašto neke nisam brisala odmah. Trebala sam jer su preslabe kvalitete.

Nije mi se tada vjerojatno dalo jer sam još bila pod dojmom doživljaja vezanog za fotografiju, kao na primjer poslije razgledavanja Korčule. Ono najgore je kako su spremljene. Naravno da svaka fotografija nema naziv kao „slika ispred katedrale_korčula“ već umjesto toga u nazivu stoji niz slova i brojki. Jesam li jedina koja ih tako sprema? Vjerojatno ne.

Prvi (propali) plan

Već dugo razmišljam o tome kako bi neke fotografije trebalo razviti. Prvenstveno mislim na one koje su vezane za događaje na koje sam ponosna, kao što je prvostupnička promocija. Zgodno je s vremena na vrijeme sjetiti se lijepih uspomena, zar ne?

Pomislila sam da bih mogla malo po malo razviti baš sve fotografije s kompjutera. Prvotni „malo po malo„ plan se odnosio na izradu sto fotografija mjesečno. Međutim, onda sam počela razmišljati o tome gdje bih ih spremila. Zasigurno ne bih htjela nagomilati velik broj fotoalbuma kod kuće. Misao po misao prvi plan se lomio dok se nije do kraja polomio.

Drugi (realni) plan

Na kraju sam zaključila da bih mogla samo nekoliko fotografija razviti jednom mjesečno. Košta me ispod 10kn, a razvijem barem nešto. Dok sam razmišljala o prvotnom planu, samo sam razmišljala. Sad, zahvaljujući drugom planu, konačno imam razvijene najdraže fotografije s prvostupničke promocije kao i s nekih drugih, meni veoma dragih, događanja.

Bilo je katkad teško birati među određenim fotografijama, pogotovo zato što se danas okine mnogo sličnih u jako kratkom vremenu. Uz to, za neka događanja imam baš velik broj lijepih fotografija. Međutim, čovjek svašta može kad čvrsto odluči točno što će. Krenula sam ih filtrirati i stavljati ih u zaseban folder za razvijanje. Nisam ih samo prebacivala, već sam ih i preimenovala tako da sad imaju smislene nazive kao što je „domjenak_promocija“. Tako mi ih je lakše pretraživati kad se odlučim koje ću razviti.

A kakav je vaš plan?

Nadam se da vas je ovaj članak inspirirao da razvijete fotografije koje predstavljaju drage uspomena. Ne dajte da se uspomene izgube u dubinama memorije vašeg računala. Vrijede više od toga!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.