mimladi

Mladi i prvi digitalni popis stanovništva: dva različita svijeta?

Prvi digitalni popis stanovništva u Hrvatskoj je započeo 13. rujna ove godine, a traje do 26. rujna 2021. godine. Popunjavanje popisnog upitnika se obavlja putem sustava e-Građani. Inače, broj korisnika tog sustava prema zadnjim podacima iznosi preko 1.400.000 ljudi (2). Od ukupnog broja građana koji koriste sustav e-Građani, do 20. rujna 2021. u prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, do 15 sati uspješno je popisano više od 652 000 građana (3). Najviše je samo popisanih građana iz Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske te Zagrebačke županije, a najmanje ih je iz Ličko-senjske, Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije (4).

Sustav e-Građani se pokazao vrlo korisnim upravo u nekim novim okolnostima koje su se pojavile u društvu poput pandemije, pa i novog popisa stanovništva. Sve se veći dio građana prijavljuje putem tog sustava kako bi imao lakši i brži pristup popisnom upitniku (5). Međutim, ispunjavaju li i mladi popisni upitnik na sustavu e-Građani ili pak pomažu svojim članovima obitelji pri korištenju tim popisnim upitnikom?

Popis stanovništva je u Hrvatskoj trenutno u fokusu hrvatske javnosti, a mladi su manje-više upućeni u proceduru i tijek popisa. No, pitanje je imaju li svi oni pristup tom digitalnom popisnom upitniku. Isto tako, neki od njih možda nisu dovoljno zainteresirani za popunjavanje online upitnika, pa to prepuštaju svojim roditeljima ili čekaju popisivača kako bi on obavio taj posao. Neki pak nemaju iskustva s online upitnicima, pa mogu naići na određene prepreke prilikom odgovaranja na pitanja.

„Zašto da ispunjavam sama, kada su oni (popisivači) plaćeni za to?“

Ovaj kratak komentar jedne mlade osobe pokazuje jedno mišljenje o samopopisivanju. Naravno, ne može se na temelju ovoga zaključivati o stavovima mladih u ovome kontekstu. Ipak, upravo je ovo prilika da se nakon završetka prve faze popisa stanovništva u Hrvatskoj provede istraživanje o iskustvima mladih u prvom popisu stanovništva „bez papira“.

Kakav je zapravo online popisni upitnik?

U kratkom intervjuu jedan mladi sugovornik je rekao sljedeće: „Upitnik je kratak i jednostavan. Preporučam svakome da ga ispuni“. Nadalje, iz Zavoda ističu kako je za jednu četveročlanu obitelj će trebati oko 30-40 minuta da se sami popišu (6). Stoga, tko je u mogućnosti, neka se slobodno odluči popisati svoje kućanstvo.

Hrvatska ima mnoštvo mladih koji su „odrasli s mobitelima, laptopima“, pa su oni ujedno bolje upoznati s novim tehnologijama poput sustava e-Građani u odnosu na one starije generacije. Upravo mladi tijekom prvog digitalnog popisa stanovništva mogu njima pomoći da to obave na jednostavniji i brži način.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.