mimladi

Kako se vratiti u čitateljsku formu ili kako je uopće steći

Povratak obavezama

Stigao je rujan, polako se zatvaraju vrata ljetu, barem do sljedeće godine. Dok neki odabiru početak kalendarske godine za donošenje novih odluka, drugi se odlučuju upravo za mjesec rujan. Odrasli se vraćaju na posao, djeca i mladi u školu, studenti na fakultete, sve se ponovno vraća u staru rutinu. Dakako, ne treba zaboraviti ni ljetno ljenčarenje u svim aspektima, ne samo onim poslovnim ili sportskim, a među njima se lako može naći i čitanje. Iako neke osobe maksimalno iskoriste ljeto za nadoknađivanje svega onoga što nisu stigli pročitati tijekom ostatka godine, ljetno stanje uma često izbaci one čitatelje koji su u formi s tračnica čitanja. Sljedećih nekoliko savjeta pokušat će pomoći u vraćanju u čitateljsku formu, ali i potaknuti da ju oni koji je nikad nisu posjedovali probaju steći.

Savjeti za vraćanje čitateljske forme ili stjecanje iste

Prvo pitanje na koje je potrebno odgovoriti jest: Što volim čitati? Uvijek je dobro krenuti od onoga što nas najviše zanima. Teško da će se razviti navika čitanja i ući u čitateljsku formu ako krenemo s čitanjem onih knjiga koje su trenutno popularne ili koje se stalno pojavljuju na dobro poznatim listama naslova koje svaki čovjek mora pročitati u svome životu. Primjerice, nekome tko ne voli klasike nikako se ne bi preporučilo da krene sa Zločinom i kaznom. Svaki čitatelj je osoba za sebe, što znači da treba čitati ono što ga ispunjava, zanima, potiče na razmišljanje. Ako osoba ne zna što voli čitati, dobra početna točka mogle bi biti knjige na temelju kojih su napravljeni njihovi omiljeni filmovi. Na primjer, kome je najdraži film Kum, mogao bi posegnuti za istoimenim romanom Maria Puza.

Sljedeće važno pitanje jest koliko osoba može izdvojiti vremena za čitanje. Da bi se forma dosegla, ali onda i održala, bitno je imati kontinuitet čitanja. U ovome je koraku iznimno važno da se ne uspoređujemo s drugima. Ako naš prijatelj čita svaki dan po dva sata, ne znači da naše čitanje od pola sata dnevno nije dovoljno da bismo ušli u čitateljsku formu. Jedan od mogućih razloga zašto je netko prestao s čitanjem može upravo biti prejaki tempo. Ključ je u umjerenosti i dobroj procjeni vlastitih sposobnosti.

Rasprava o pročitanome

Posljednji savjet koji će definitivno dati rezultata i natjerati svakoga da postane redoviti čitatelj je čitanje s drugima, tj. čitanje u čitateljskom klubu. Za ovu aktivnost nije nužno da se učlanite u neki već postojeći čitateljski klub u vašem mjestu. Možete s prijateljima sami osnovati grupu za čitanje! Poanta je u tome da se međusobno potičete na redovito čitanje. Tempo je većinom jedna knjiga mjesečno, ali vi se možete dogovoriti za onaj način koji vam najbolje odgovara. Kao što se ljudi prilikom povratka u fizičku formu učlane u određeni program zajedničkog vježbanja kako bi ih okolina poticala na ustrajnost, takav princip odlično funkcionira i u vraćanju ili stjecanju čitateljske forme.

Za kraj, najvažnije je imati dobru volju i donijeti odluku da će čitanje postati sastavni dio vašeg svakodnevnog života. Zato, knjigu u ruke i veselo vam čitanje!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.