mimladi

Ljetna kulturna ponuda u Zagrebu

Sjećam se kada su na TV-u prije desetak godina pitali jednu, tada iznimno popularnu „posvudušu“, o tome kakvi su joj planovi za ljeto. Na to pitanje ona je odgovorila kako jedva čeka otići na more jer je trenutno u Zagrebu: chillout atmosfera. Za one koji nisu upoznati s trendi engleskim frazama, prijevod odgovora bio bi otprilike: “želim što prije na more jer je u Zagrebu dosadno”. Hmm, kada promislim o tim riječima, moram zaključiti kako se puno toga u Zagrebu promijenilo.

Zagreb je u zadnjih desetak godina napravio izuzetan pomak nabolje kada je ljetna kulturna ponuda u pitanju. Od početka lipnja pa do kraja rujna konstantno se nešto događa. Kulturna ponuda je toliko široka i toliko raznolika da doslovno svatko može pronaći nešto za sebe. U ovome tekstu neću predstaviti cijelu kulturnu ponudu koju Zagreb ljeti nudi jer bi to bilo pomalo pretenciozno i poprilično nepregledno. Umjesto toga, izdvojit ću deset kulturnih događaja koji su me se proteklih godina najviše dojmili. Pa započnimo…

1. Festival tolerancije

Festival tolerancije održan je u periodu od  1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku. Ovaj festival izrastao je iz Židovskog filmskog festivala i poznat je po tome što nudi izuzetno zanimljiv i kvalitetan kulturni program. Osobno sam ga zapazio još u vrijeme kada je program bio usmjeren isključivo na prikazivanje židovskih filmova. Začudio sam se koliko kvalitetnu i zanimljivu kinematografiju Židovi imaju te mi je ovaj festival na radaru od njegovih prvih godina. S vremenom je festival rastao te je uz projekciju filmova dobio brojne popratne sadržaje. Ove su godine organizirane brojne izložbe, predavanja i koncerti. U ovogodišnjem koncertnom programu najviše me privukao nastup Edina Osmića aka Ede Maajke. Veliki sam ljubitelj domaće hip-hop scene i zbog toga mi je pravo zadovoljstvo poslušati jednog od velikana rep kulture u Hrvatskoj. 

Osim kulturnog programa, festival ima i aktivističku stranu. Kroz kulturno-društveni program uvijek se pokušava poslati određena poruka društvu. Sami organizatori ističu kako ovaj festival nije samo još jedan filmski festival.

 „Festival tolerancije je i društveno angažiran projekt koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice te prati društvena, politička i ekonomska kretanja. Festival potiče publiku na promišljanje i stvaranje tolerantnijega društva, trudeći se otvoriti dijalog među suprotstavljenim stranama i doprinijeti razvoju društveno zdravijega okruženja.“

2. Ljetno kino Gradec

Ako volite gledati projekcije filmova na otvorenom, voljet ćete i Ljetno kino Gradec. Ako volite gledati besplatne projekcije filmova na otvorenom, onda ćete obožavati Ljetno kino Gradec. Ovogodišnja sezona Ljetnog kina Gradec počela je u četvrtak 25. srpnja u 21:00 h i taje do kraja kolovoza. Filmske produkcije održavaju se na najljepšoj filmskoj pozornici, na malom platou uz Gornjogradsku gimnaziju na Katarininom trgu. Ponuda filmova zbilja je kvalitetna i široka. Ovdje možete gledati klasike hrvatske kinematografije, holivudske blockbustere, art filmove… Za svakoga ima ponešto i zato put pod noge i uživajte u filmovima na Gornjem gradu.

3. Dvorišta

 Iako u smanjenom obliku i poštujući epidemiološke mjere, „dvorišta“ su sedmi put otvorila svoja vrata sa željom da nam pruže urbanu ljetnu zabavu i brojne sretne i nasmijane trenutke. Dvorišta su iznimno zanimljiva manifestacija koja je pokrenuta kako bi se Zagrepčanima približio njihov grad. U ljepoti, prvenstveno Gornjogradskih dvorišta, donedavno nitko osim njihovih stanara nije mogao uživati. Štoviše, gotovo nitko osim njihovih stanara nije ni znao da takva dvorišta postoje. Otvaranjem tih dvorišta javnosti i organiziranjem kulturnih programa u njima, ponovno je došlo do zbližavanja Zagrepčana sa svojim gradom. Kroz godine, ovaj se projekt pokazao kao potpuni uspjeh koji iz sezone u sezonu privlači sve više ljudi. Nadamo se da će se ta dobra praksa nastaviti te da će u skorije vrijeme biti još više ovako zanimljivih kulturnih događanja. (Vrijeme održavanja od 16. srpnja do 28. srpnja.)

4. Zrinjevac

Kada govorimo o kulturnoj ponudi u Zagrebu tijekom ljeta nikako ne smijemo izostaviti park Zrinjevac. Zrinjevac je zasigurno jedan od najljepših i najšarmantnijih zagrebačkih parkova, a njegova blizina samom centru grada omogućava mu da uvijek bude u centru zbivanja. Imajući to na umu, gotovo je nevjerojatno da je grad godinama zanemarivao ovaj dragulj. Godinama je Zrinjevac danju bio zapušten, a kako bi pala noć postao bi mjesto okupljanja sumnjivih likova koji su često u alkoholiziranom stanju s bocom jeftinog pića u rukama teturali njegovim stazama. No, u zadnjih nekoliko godina sve se promijenilo.

Park Zrinjevac postao je jedno od najpopularnijih mjesta za druženje. Konstantni festivali i kulturni događaji pretvorili su ga u pravu meku ljetnog provoda. Zasigurno je svakome barem jednom zastao dah kada je na Zrinjevcu vidio sve one baldahine, ležaljke i suncobrane koji su stvarali štimung nekakvog dalekog i savršenog mjesta.

Od svih događaja koji su na Zrinjevcu tijekom godina održani, posebno bih izdvojio dva. Prvi je „More knjiga“ koji se već tradicionalno održava na Zrinjevcu. Posebnost ovoga festivala je njegova izvanredna vizualna privlačnost.  Ambijent Zrinjevca povezan s ogromnim bijelim suncobranima, koji izgledaju kao da lebde tik ispod krošanja, stvara pravu bajkovitu atmosferu. Vjerujem da neću pogriješiti ako kažem da je ovaj festival jedan od najbolje estetski osmišljenih festivala na području Zagreba.

Drugi festival koji me posebno oduševio jest „Film & Food“ festival. Možda će se neki zapitati – zašto mi se baš ovaj festival toliko svidio? Odgovor je poprilično jednostavan. Ima li što bolje od dobrog filma i još bolje hrane? Odgovor je – naravno da nema!

5. Baš naš festival

Prethodno navedeni festivali imaju laganiji ritam i nude prilično kvalitetan kulturni sadržaj. Na njima ćete se dobro zabaviti, ali ako ste ljuti partijaner, mogli bi vam brzo dosaditi. E tu dolazi „Baš naš festival“. Za one koji se vole dobro zabaviti, popiti koje piće s prijateljima i pokazati svoje vještine na plesnom podiju nema boljeg mjesta za zabavu. Ruku na srce, ovaj „festival“ ima klasičan partijanerski štih koji se sastoji od puno dobrih koncerata, jako dobre zabave i dobre cuge (često paprenih cijena) koja će i najpasivnije pojedince odmah prodrmati i oraspoložiti. Kulturnog sadržaja ovdje gotovo da uopće nema, ali zato dobre zabave zasigurno neće nedostajati. (Vrijeme održavanja 7. lipnja do 28. lipnja)

6. Ljetne noći Teatra EXIT i Zagrebačko Histrionsko ljeto na Opatovini

Bilo bi sasvim nepošteno kada bi se iz ljetne kulturne ponude izostavilo kazalište. Teatar EXIT već godinama u Muzeju za umjetnost i obrt organizira predstave koje se odvijaju izvan kazalište te nude građanima priliku da kazalište dožive na nov i nesvakidašnji način. Isto je i s Histrionima koji već tradicionalno na Opatovini organiziraju svoje ljetne predstave. Ova ljetna kazališta pokazala su se kao puni pogodak i sada već uživaju kultni status među ljubiteljima teatra. (Vrijeme održavanja Teatra EXIT od 29. kolovoza do 12. rujna. Vrijeme održavanja Histrionskog ljeta od 8. srpnja do 4. rujna)

7. Cest is d’Best.

Postoji li netko tko živi u Zagrebu, a da nije čuo za ovaj festival. Međunarodni, multimedijalni ulični festival „Cest is d’Best“  i ove godine će oživjeti gradske trgove i ulice. Ovaj festival njeguje zagrebački identitet, a ispunjen je performerskim, glazbenim, dramskim, dječjim, likovnim, sportskim i drugim događajima. Zaštitna lica ovog festivala su „Kraljevi ulice“, poznati zagrebački ulični bend koji svira stare šlagere i poznate purgerske pjesme koje pokazuju sav šarm starog Zagreba. Inače „Kraljevi ulice“ su pravi zagrebački fakini i šmekeri te ih je pravi užitak vidjeti kada nastupaju uživo. (Vrijeme održavanja od 19. kolovoza do 22. kolovoza)

8.  71. Hanžekovićev memorijal.

Uz sve ove kulturne događaje, red bi bio spomenuti i jedan sportski. Kada govorimo o sportskim događanjima, zasigurno je jedan od najpoznatijih upravo Hanžekovićev memorijal.  Hanžekovićev memorijal najstarija je sportska priredba u Hrvatskoj i održava se od 1951. godine u čast tragično preminulom atletičaru Borisu Hanžekoviću. Brojne svjetske zvijezde nastupile su na, od milja zvanom „Hanžeku“, a najpoznatija od njih zasigurno je Usain Bolt. (Vrijeme održavanja 13. i 14. rujan.)

9. „Let The Music Be Free“

Pod nazivom „Let The Music Be Free“, krajem kolovoza održat će se prava glazbena poslastica za istinske zaljubljenike u elektroniku, ali i sve one željne dobrog provoda, „feel good“ atmosfere i „muvinga“, što nam unatrag gotovo godinu i pol dana svima već itekako nedostaje. Jedna od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu – jezero Jarun – postat će tako 21. kolovoza velika pozornica na otvorenom za preko 40 DJ-eva iz cijelog svijeta, ali i must-go destinacija za spektakularnu zabavu. 

Na pozornicama LMF festivala izmijenit će se preko 40 DJ-eva. Sa zalaskom sunca, party kamioni-pozornice se zaustavljaju, a provod se nastavlja na najvećoj pozornici nastupima nekih od uistinu najvećih DJ imena današnjice kao što su Marco Carola, Luciano, Claptone i mnogi drugi. Osim vrhunske elektronske muzike, posjetitelje očekuje i odličan popratni program, poput live slikanja grafita, izložbe električnih automobila, slasni food corneri, chillout zone i još mnogo toga (Vrijeme održavanja od 21. kolovoza do 22. kolovoza)

10. Rujanfest

Za sam kraj, bilo bi poprilično nepošteno kada bismo iz popisa kulturnih događaja izostavili Rujanfest. To je nesumnjivo najveći i najposjećeniji festival koji se održava u Zagrebu, a njegovo zatvaranje ujedno označava i kraj ljetnih kulturnih događaja. Zbog dolaska izvođača koji pjevaju folk glazbu, među dijelom javnosti ovaj festival ima pomalo negativan, pa čak i  pejorativan prizvuk. O opravdanosti toga ovom prilikom ne bih htio govoriti, ali ono što iz prve ruke znam jest činjenica da na Rujanfestu svatko za sebe može pronaći tip glazbe koji mu odgovara. Od popa, folka, rapa pa do tamburice i dalmatinske klape. Sve to može pronaći onaj tko ima volje i želje tražiti.  (Vrijeme održavanja – ove se godine neće održati zbog pandemije)

Ovdje bih završio tekst uz nadu kako će ljetna kulturna scena u Zagrebu i ubuduće biti jednako dobra.   

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.