mimladi

Šalju li se danas razglednice s ljetovanja?

Ljeto je, period u kojemu svi razmišljamo kamo bismo mogli na ljetovanje da se odmorimo i pronađemo spas od trenutnih nesnosnih vrućina. “Nekad je ljeto bilo vrijeme kada su poštari samo dostavljali razglednice, sa sjetom mi priča baka…

Što je razglednica?

FOTO: Privatna arhiva autorice

Definicija glasi ovako – razglednica je ilustrirana dopisnica, odnosno poštanska karta, s fotografijom nekog grada ili predjela. Sigurno ste u mjestu u kojemu ljetujete vidjeli pune štandove ovakvih kartica s predivnim fotografijama, ali niste na njih obraćali pažnju. Nekada su razglednice bile “moderan” način javljanja s jadranske obale. One su, uz predivne fotografije, prenosile su doživljaje i dogodovštine s ljetovanja te održavale brojne ljubavi u kontaktu.

Danas nam je dostupno sve, možemo dragim osobama samo poslati fotku ili kratki video iz mjesta u kojemu se nalazimo. Na društvenim mrežama objavljujemo svoje ljetovanje i “lajkamo” tuđa ljetovanja. No, sve to zapravo nema “dušu”, nije nešto što bi bilo samo za vama dragu osobu da je razveseli, već to vide svi i nije trajno. Stoga, danas razglednice postoje i one se prodaju, ali osobno imam osjećaj kao da ih nitko ne primjećuje, kao da se prodaju zato što je tako ostalo još od davnih vremena, a to zasigurno nisu zaslužile!

Šaljem puno sunčanih pozdrava…

Razglednice su lijep način da se javite dragim osobama uz kratke i šaljive poruke, zato što na razglednici nema puno prostora za veliko pismo. Prilikom pisanja razglednica samo budite kreativni i pišite iz srca. Ove su kartice simpatične i sigurno će se vaši prijatelji oduševiti jer tko danas uopće i šalje razglednice? Ujedno, ostane lijepa uspomena kakvu fotografija poslana u poruci uz kratak opis ne može zamijeniti.

Moje iskustvo

FOTO: Unsplash

Osobno smatram da su razglednice retro i uspomena za sva vremena. Od srednje škole kupujem razglednice iz mjesta u kojima sam bila, ali nisam nikada poslala razglednicu osim kada sam bila mala. Zato sam to odlučila učiniti ovoga ljeta! Jedva sam čekala doći na more i poslati razglednice kako bi stigle do sviju dok još ljetujem. Nitko od mojih prijatelja i obitelji nije znao da će dobiti razglednicu zato što sam ih htjela iznenaditi i podsjetiti na stara vremena, a, sudeći po njihovim reakcijama, uspjela sam.

Predlažem da se u ova izazovna vremena zabavite i vratite starim načinima javljanja poput razglednica ili pisma. Zabavit ćete se vi, a i vaši primatelji.

Uživajte u ljetu, suncu i moru!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.