mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 19. 7. 2021. – 25. 7. 2021.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti iz Francuske o doniranju organa između nositelja HIV-a, o razvoju neuroproteze koja vraća govor čovjeku s paralizom iz Kalifornije i o manje pobačaja u 2020. godini u Urugvaju.

Također, donosimo i novosti iz Meksika u kojem države Veracruz dekriminalizira pobačaj i  prvoj transplantaciji umjetnog srca iz Italije.

1. Francuska: Odobreno doniranje organa između nositelja HIV-a

(Le Quotidien du médecin) Od 5. srpnja 2021. godine u Francuskoj je moguće izvršiti transplantaciju organa između davatelja i primatelja ukoliko su obje osobe zaražene virusom humane imunodeficijencije (HIV). Ministarstvo solidarnosti i zdravlja objavilo je uvjete za transplantaciju organa između osoba koje žive s HIV-om. Navode kako je novu mogućnost transplantacije omogućio napredak u liječenju HIV-a. Cilj ovog proširenja je osloboditi „vrijedna mjesta na listi čekanja “ za HIV-negativne pacijente kojima je potrebna transplantacija.

Uvjeti ovog novog protokola identični su onima koji su uspostavljeni 2015. godine te darivatelj, koji može biti živ ili mrtav, mora biti HIV pozitivan, na stabilnoj antiretrovirusnoj terapiji te mora imati negativan rezultat HIV genomskog testiranja u posljednjih 12 mjeseci. Primatelj isto tako mora biti HIV pozitivan, a mora se uzeti u obzir životna prognoza primatelja i ne smije biti moguća alternativa transplantaciji. 

Svi se organi u načelu mogu transplantirati, osim u situacijama kada je donor zaražen HIV-om i hepatitisom C. Tada se mogu transplantirati samo bubrezi. O informiranju o posljedicama transplantacije, specifičnim rizicima za zdravlje i primatelja, a posebno o razvoju njegove bolesti brine skupina stručnjaka pri Agenciji za biomedicinu (ABM) koja procjenjuje pojedinačne slučajeve prije transplantacije.

2. Kalifornija: Neuroproteza vraća govor čovjeku s paralizom

(Medical Xpress) Istraživači s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu (UCSF) razvili su glasovnu neuroprotezu koja je omogućila paraliziranoj osobi komunikaciju putem rečenica. Dok je pokušavao govoriti, moždani signali 15-godišnjaka, koji je šutio, pretočeni su u riječi koje su se pojavile na ekranu. Istraživanje je objavljeno u časopisu The New England Journal of Medicine.

“Prema našim informacijama, ovo je prva uspješna demonstracija izravnog dekodiranja cjelovitih riječi iz moždane aktivnosti osobe koja je paralizirana i ne može govoriti”, rekao je dr. Edward Chang, neurokirurg na UCSF-u i vodeći autor istraživanja. “Ova tehnika obećava obnavljanje komunikacije iskorištavanjem prirodnih mehanizama govora u mozgu”, dodao je dr. Chang. Svake godine tisuće ljudi izgube sposobnost govora kao posljedica cerebrovaskularne bolesti, nesreće ili drugih bolesti.

Rezultati istraživanja dokaz su kako je na ovaj način doista moguće olakšati komunikaciju i moguće ju je koristiti u razgovornom kontekstu. Istraživanje je financirao Facebook koji je u proljeće 2017. najavio da želi razviti slušalice ili trake za glavu koje će ljudima omogućiti slanje tekstualnih poruka razmišljanjem, tipkajući ih brzinom od 100 riječi u minuti.

Tehnologija za obnavljanje sposobnosti komunikacije kod paraliziranih osoba koje ne mogu govoriti može poboljšati autonomiju i kvalitetu života. Pristup koji dekodira riječi i rečenice izravno iz cerebralne kortikalne aktivnosti kod pacijenata može predstavljati napredak u odnosu na postojeće metode komunikacije.

3. Urugvaj: Manje pobačaja u 2020. godini

(El País) U Urugvaju se broj pobačaja smanjio drugu godinu zaredom, nakon što je dosegao 10 373 u 2018. godini. U 2020. godini je pobacilo 9915 žena što je 295 manje nego prethodne godine. Dekriminalizacija pobačaja na snazi ​​je u Urugvaju već osam godina. Praksa pobačaja je dopuštena do 12. tjedna trudnoće.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva, Urugvaj je među zemljama s vrlo niskom plodnošću. Broj rođenih smanjio se za 13.052 tijekom posljednjih pet godina, a četvrtina ovog smanjenja povezana je s padom u tinejdžerskoj trudnoći. Pedesetih godina prošlog stoljeća broj djece po ženi reproduktivne dobi u Urugvaju već je bio jedan od najnižih u regiji.

4. Meksiko: Četvrta država dekriminalizira abortus

(El Pais) Državno zakonodavstvo meksičke zaljevske države Veracruz legaliziralo je pobačaj do 12 tjedna trudnoće. Time je Veracruz postala 4. od 32 države koja je legalizirala pobačaj glasanjem 20. srpnja 2021. s 25 za, 13 glasova protiv i 1 suzdržanim glasom. Ostale države koje su legalizirale pobačaj su: Mexico City (2007.), Oaxaca (2019.) i Hidalgo (2021.). Inicijative usmjerene na dekriminalizaciju pobačaja trenutno su predstavljene u  gotovo svim kongresima u zemlji.

Ovim proglašenjem reformirano je nekoliko različitih članaka koji su branili pobačaj, a ukinut je i članak 152. koji je predviđao kazne od šest mjeseci do četiri godine zatvora i novčanu kaznu za svakoga tko sudjeluje u pobačaju.

5. Italija: Prva transplantacija umjetnog srca 

(Euronews) Francuska tvrtka Carmat proteklog je tjedna objavila kako je prvi puta u Europi uspješno implantirano potpuno umjetno srce pacijentu u Napulju u Italiji.

Bioprotetsko srce već je ugrađeno pacijentima u kliničkim ispitivanjima u SAD-u, ali ova operacija označava prvu komercijalnu prodaju i upotrebu proizvoda. Uređaj je izrađen od kombinacije bioloških i sintetičkih materijala, a prvi je put razvijen 2008. godine. Ovo srce predstavlja terapijsku alternativu za pacijente koji pate od terminalnog biventrikularnog zatajenja srca. Operaciju, koja košta preko 150.000 eura, financirao je regionalni zdravstveni sustav u Napulju.

U prosincu 2020. Carmat je od EU dobio odobrenje za prodaju uređaja za transplantaciju srca za pacijente koji pate od terminalne bolesti srca. Nakon studije koja je započela 2016. godine, i još uvijek traje, ovo se umjetno srce može ugraditi pacijentima koji čekaju transplantaciju. Prema rezultatima objavljenim 2019. godine, 73% ovih pacijenata preživjelo je šest mjeseci s protezom ili uspješnom transplantacijom srca.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.