mimladi

Agroturizam „Na Malenom brijegu“

Tražite bijeg od vrućine asfalta? Kvalitetno mjesto za organizaciju team buildinga s ekipom? Ili jednostavno želite predahnuti i duboko udahnuti svježi zrak? Ovdje nije riječ o morskom biseru ili o Gorskom kotaru. Riječ je o malenom selu imenom Ribnjačka smještenom u srcu Bilogore, oko 25 km udaljenom od Bjelovara.

Agroturizam Na Malenom brijegu priča priču staru tri generacije. Priča je to prvo o ljubavi, onoj  ljudskoj, zatim o ljubavi prema prirodi i životinjama. Bez upornosti i stalno zavrnutih rukava se također nije mogla ta priča ostvariti. Vjerojatno su to razlozi zašto danas, nakon skoro 20 godina postojanja za javnost, na pitanje: „Biste li nešto promijenili?“ odgovor glasi: „Ni mrvicu.“ To je bio konačan i vrlo siguran odgovor.

Održiva privlačnost

Samo imanje obiluje zelenim površinama i voćkama. Proizvodi se vlastito vino, orahovac, uzgajaju se ovce, konji te hrana koja je potrebna za njihovo izdržavanje. Svi proizvodi stavljeni su na stol i ponuđeni gostima. Uistinu možemo reći kako je riječ o održivom gospodarstvu u kojem gostoljubivosti nimalo ne nedostaje.

Moj primarni cilj boravka na imanju bilo je popuštanje kočnica užurbanog života i druženje s prijateljicom koju ne vidim toliko često koliko bih htjela. Provele smo tri dana u ugodno namještenom apartmančiću, dovoljno dalekom da se poštuje privatnost, s pogledom na vrtove i konje u kasnoj paši. Uživale smo u pričanju, slikanju i nadoknađivanju onoga što tijekom godine ne stignemo. Domaćini su uvijek bili susretljivi i na usluzi te smo se osjećale dobrodošlo.

Foto: Dora Škarica-privatna arhiva

Jahanje

Konji na imanju su posebna priča. Njih šest: Jantar, Hungaro, Alka, Rudy, Eni i Astra, dio su obitelji i Konjičkog kluba Konji gizdavi. Mladi jahači provode svoje prve sate u sedlu. Malo iskusniji jahači okušavaju se u endurance sportskoj disciplini gdje postižu odlične rezultate. Spomenut ću samo nedavno osvojeno 2. mjesto na 2. kolu Croatia Cupa (22. 5. 2021.). Budući da se rekreativno bavim jahanjem, zanimalo me terensko jahanje koje imaju u ponudi. Iako smo krenuli dosta rano, bio je vruć dan te smo uglavnom prolazili šumskim putevima. Tako smo čuvali konje i sebe od prejakog sunca i obada.

Ponekad znam naletjeti na konjički klub u kojem mi daju konja na korištenje ne provjerivši pritom prethodno iskustvo. Takav pristup je vrlo opasan za sve: i konja i jahača. Ovdje to nije bio slučaj. Vlasnik je jahao ispred mene, provjeravajući je li sve u redu i na vrijeme mi davao obavijesti. Konj je bio vrlo ugodan za jahanje i siguran, koliko mogu reći nakon sat vremena. Sve u svemu, rado bih ponovila taj doživljaj.

Gdje saznati više?

Na kraju mogu reći kako svakako vrijedi istraživati ljepote naše zemlje. Ona jest mala, ali prepuna je raznih bisera poput ovog na zelenim obroncima Bilogore. Za više informacija o agroturizmu Na Malenom Brijegu, posjetite službenu web stranicu, a za Konjički klub „Konji gizdavi“ posjetite facebook stranicu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.