mimladi

Konferencija za medije povodom Izjave o tzv. Matićevom izvješću

U srijedu 23. lipnja 2021. godine u 11:00 h u Velikoj dvorani Matice Hrvatske na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 4 u Zagrebu održat će se konferencija za medije povodom Izjave predstavnika akademske zajednice i civilnoga društva o tzv. Matićevom izvješću – Prijedlogu Rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost EP-a (FEMM) Predraga Freda Matića (S&D).

O navedenom Prijedlogu Rezolucije u četvrtak 24. lipnja 2021. godine glasovat će Europski parlament na plenarnoj sjednici. Tim povodom je Svjetski savez mladih Hrvatska (dalje: SSMH) analizirao navedeni Prijedlog Rezolucije te je zaključio da se ista upliće u područje nacionalne zdravstvene politike, ujedno u pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite, koje je prema Ugovoru o funkcioniranju EU-a u isključivoj nadležnosti država članica. Dodatno, Rezolucija pogrešno predstavlja temeljna ljudska prava i poziva na smanjenje dosega i ukidanje međunarodno priznatog prava na priziv savjesti, čime se ponajprije ugrožavaju prava i slobode zdravstvenih djelatnika.

Potaknut takvim manjkavim i pogrešnim tumačenjima međunarodnog prava, SSMH je sastavio Izjavu koju je, do trenutka slanja ovog poziva, potpisom podržalo preko 100 predstavnika akademske zajednice i organizacija civilnoga društva. Navedena Izjava predstavnika akademske zajednice i civilnoga društva dostavlja se hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, koje se poziva da glasuju protiv usvajanja Rezolucije.

Svjetski savez mladih Hrvatska udruga je mladih koji prepoznaju važnost zaštite neotuđivog ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih prava te su predani izgradnji pravednog i slobodnog društva kroz kontinuiranu društvenu angažiranost i kulturu demokratskog dijaloga.

U tom svjetlu, pozivamo Vas na konferenciju za medije u srijedu 23. lipnja 2021. godine u 11:00 h u Velikoj dvorani Matice Hrvatske na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 4 u Zagrebu.

Na koferenciji za medije inicijativu i analizu SSMH predstavit će Ivana Grahovac, dr. med., predsjednica SSMH, i Dijana Kovačević, voditeljica zagovaranja SSMH, a svoju podršku inicijativi dat će i doc. dr. sc. Morana Brkljačić, dr. med., predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora, kao i prim. Boris Ujević, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koji će se osvrnuti na važnost očuvanja prava na priziv savjesti u svakodnevnom radu hrvatskih zdravstvenih djelatnika.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.