mimladi

Zaklada MIOC Alumni – prva srednjoškolska zaklada u Hrvatskoj

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji samo jedna srednjoškolska Zaklada? Bivši učenici XV. gimnazije, poznatije kao MIOC, osnovali su Zakladu kako bi potaknuli izvrsnost kod učenika te stvorili jednake uvjete za sve. Razgovarali smo s Filipom Ivkovichem, bivšim učenikom XV. Gimnazije i upraviteljem Zaklade MIOC Alumni, koji nam je ispričao više o radu i viziji Zaklade.


Zanimalo nas je tko su osnivači Zaklade MIOC Alumni i što ih je potaknulo da se nakon 10 godina od završetka škole odluče na osnivanje srednjoškolske Zaklade.

Zaklada je osnovana u ljeto 2020. kao partnerstvo XV. gimnazije (MIOC) i nekadašnjih učenika iste gimnazije.

Tijekom školovanja u XV. gimnaziji stekli smo brojna znanja i iskustva, stoga želimo budućim generacijama osigurati još bolje uvjete i pritom pozitivno utjecati na društvo, nagrađivati izvrsnost i graditi kulturu uspjeha.

Većina zaklada ima točno određenu ciljanu skupinu kojoj želi pomoći svojim djelovanjem. Stoga smo upitali postoji li određena skupina učenika zbog koje je ova Zaklada osnovana.

Ideja od koje je sve krenulo je bilo financirati učenike koji nisu iz Zagreba (tj. one koji moraju živjeti u đačkom domu za vrijeme školovanja u MIOC-u) i kojima je financijska pomoć potrebna. Na taj način, izvrsni učenici, koji inače ne bi mogli pohađati MIOC, imaju priliku doći i iskoristi sve što MIOC nudi.

Trenutni planovi Zaklade, ovisno o financijskoj situaciji, su malo širi te planiramo imati cijeli spektar stipendija namijenjenim različitim profilima učenika, ne nužno samo za one s prebivalištem izvan Zagreba.

Ova je inicijativna zaista vrijedna svake pohvale. U Hrvatskoj postoji veliki broj učenika koji jednostavno nemaju iste uvjete za uspjeh. Stoga nas je zanimalo Filipovo mišljenje o tome je li moguće stvoriti društvo u kojem bi sva djeca, bez obzira na imovinski status ili mjesto prebivališta, mogla imati jednake prilike za uspjeh.

Mislim da je moguće, štoviše mislim da je nužno. Nadam se da ćemo svojim primjerom motivirati i druge srednje škole da se upuste u ovakav projekt. Vrlo je bitno stvoriti društvo u kojem se trud i izvrsnost nagrađuju.

Upitali smo na koje sve načine Zaklada MIOC Alumni djeluje i pomaže učenicima.

Zaklada ima dvije glavne skupine aktivnosti. Prva skupina su financijske aktivnosti, tj. osiguravanje financijske potpore potrebitim učenicima XV. gimnazije dodjeljivanjem Stipendije MIOC Alumni te dodjeljivanje nagrada i stipendija za pojedine istaknute učenike XV. gimnazije. Druga skupina su nefinancijske aktivnosti poput organizacije kolegija i predavanja kao nadogradnje programima XV. gimnazije te organizacija događanja Alumni zajednice.

Iako Zaklada nosi naziv MIOC Alumni, zanimalo nas je može li rad Zaklade podržati i osoba koja nije MIOC Alumni te na koje se sve načine pojedinci mogu priključiti radu Zaklade.

Naravno da rad naše Zaklade može podržati i osoba koja nije MIOC Alumni iako je primarni cilj da „bivši učenici podupiru sadašnje“. Unatoč tome, svatko tko je Zakladu prepoznao kao dobar projekt te je voljan pomoći, je više nego dobrodošao.

Pojedinci se mogu uključiti financijski (npr. direktnom donacijom) ili nefinancijski (sudjelovanje u organizaciji aktivnosti ili održavanje predavanja na neku temu).

Kako bismo u Hrvatskoj stvorili jednake uvjete za svu djecu, potrebno je više ovakvih inicijativa. Stoga smo pitali Filipa je li možda njihova inicijativa potaknula bivše učenike nekih drugih škola na osnivanje sličnih Zaklada.

Još nažalost nisam čuo za takav primjer, ali nadam se da jesmo. Ako još nismo, nadam se da ćemo kroz godinu, dvije vidjeti i Zaklade drugih škola.

Foto: Zaklada MIOC Alumni

Zaklada MIOC Alumni do sada je podijelila 3 stipendije i jednu nagradu. Zanimalo nas je kakav je feedback učenika koji su dobili stipendiju te što je ista značila za njih i njihove obitelji.

Feedback je izvrstan, mislim da im je puno značilo. Pogotovo putnicima i učenicima koji žive u domu – stipendija je dostatna za pokrivanje svih osnovnih troškova života u Zagrebu. Nažalost zbog COVID situacije nismo imali prilike sastajati se često sa stipendistima.

S obzirom da je ovo prva srednjoškolska zaklada u Hrvatskoj, pitali smo Filipa kako su u školi reagirali kada su došli s idejom osnivanja Zaklade?

U školi su od samog početka bili oduševljeni, te su nas objeručke odlučili podržati, ne samo njihovim odobrenjem projekta, već su se aktivno priključili radu Zaklade. Škola nije samo jedan od Zakladnika, već su dio Upravnog odbora te odlučuju o aktivnostima Zaklade što je vrlo bitno zbog legitimiteta Zaklade i kontrole upravljanja.

Kroz razgovor Filip je rekao da su mu školske kolege iz MIOC-a s vremenom postali prijatelji za cijeli život. Zanimalo nas je je li to iznimka ili čest slučaj za bivše učenike MIOC-a.

Mislim da je MIOC jedna posebna škola i višestruko puta sam iskusio da je to vrlo, vrlo čest slučaj. Ne samo unutar jednog razreda ili jedne generacije, no čak i između generacija, između kojih je 10 ili 20 godina, kad kažeš da si Miočan odmah je drugačija diskusija i prepoznate da imate nešto zajedničko.

MIOC slovi za jednu od najboljih škola u Hrvatskoj. Pitali smo Filipa što je MIOC značio za njegov život, obrazovanje i stvaranje karijere te čime se sada bavi.

Značio je jako, jako puno, iz dva razloga:

Znanje koje sam stekao, gledajući unatrag iz današnje perspektive, MIOC kao škola nudi znanje koje je praktički dovoljno za start karijere, posebno ukoliko si zainteresiran za IT teme. Mislim da nema previše tema koje se nauče na fakultetu, a nisu ponuđene u MIOC-u (kroz npr. izvan nastavne aktivnosti) i korisne su za neki posao, npr. kao IT ili programiranje. Na kraju krajeva, čovjek uvijek mora sam učiti. Tako da definitivno znanje, pogotovo matematičko i informatičko, kao i način razmišljanja, koje u MIOC-u stekneš, je fenomenalno.

Prijatelji i poznanici koje sam upoznao. Iako je MIOC matematička i informatička škola, kolege iz razreda i ostali poznanici otišli su na sve strane. Naravno, većina nas je otišla na FER ili PMF, no ima reprezentacije na svim fakultetima i svim karijerama. Sada, nakon 10 godina, vidim koliko je u biti važan taj dobar network.

Već dulji niz godina živim i radim u Njemačkoj, trenutno radim u DHL grupi, u Bonnu. Radim kao Program Manager na temama digitalizacije operativnih procesa skladištenja i transporta (npr. autonomni roboti i viljuškari unutar skladišta).

Za kraj smo pitali Filipa što bi poručio našim čitateljima.

Poručio bih da se rad i trud definitivno isplate, bez obzira na to što to nije uvriježeno mišljenje u Hrvatskoj. U većini slučajeva uspjeh je stvar upornosti, truda i proaktivnosti, a ne nužno talenta.Zakladi MIOC Alumni želimo puno uspjeha u daljnjem radu! Nadamo se da će ova ohrabrujuća priča motivirati i druge na osnivanje sličnih zaklada koje će poticati i nagrađivati izvrsnost kod djece i učenika.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.