mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 31. 5. 2021. – 6. 6. 2021.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti o promjeni obiteljski politike iz Kine. O liječnicima iz Japana koji su osumnjičeni zbog eutanazije. Kao i glasanje o prijedlogu zakona za spolno selektivan pobačaj iz Kanade. Također, donosimo i vijesti o umjetnoj inteligenciji kao potencijalnoj budućnosti u skrbi za starije te potvrđenoj ilegalnoj trgovini organima u Bugarskoj.

1. Kina: Promjena politike s troje djece

(Medical Xpress) Kina će omogućiti parovima da imaju troje djece nakon obavljenog popisa stanovništva koji je pokazao da njezino stanovništvo brzo stari. Nakon četiri desetljeća stroge kontrole planiranja obitelji u najmnogoljudnijoj državi svijeta koja je zadavila natalitet, Kina će popustiti u svojoj radikalnoj politici “jednog djeteta” zbog raširene zabrinutosti zbog starenja radne snage i ekonomske stagnacije.

Unatoč vladinim naporima da potakne parove na rađanje djece, kineska statistika po pitanju rađanja nastavila je naglo padati. U 2020. godini došlo je do rekordno niskih 12 milijuna rođenih, objavio je Državni zavod za statistiku, dok životni troškovi rastu, a žene sve više planiraju svoju obitelj izbora. Demografski pad je uznemirio vladajuću Komunističku partiju na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom.

Kina sada dopušta obiteljima treće dijete što je prošlog ponedjeljka objavila kineska vlada. Ovo je drugo ublažavanje politike “jednog djeteta” koja je na snazi ​​od 1960-ih. U 2016. godini raširena zabrinutost zbog starenja radne snage i ekonomske stagnacije već je dovela do prelaska Kine na politiku “dvoje djece“, ali to nije pokrenulo baby-boom kojem su se vlasti nadale.

Rezultati popisa stanovništva za 2020. godinu, objavljeni prošlog mjeseca, pokazuju da kinesko stanovništvo od 1,41 milijarde raste sve sporije. Stopa plodnosti je na 1,3 što je nedovoljno za obnavljanje generacija. Stručnjaci očekuju manjak mladih radnika koji će morati financirati stotine milijuna starijih ljudi.

2. Japan: Dvoje liječnika optuženo zbog sumnje na eutanazija

(Kyodo News) Dvoje liječnika protiv kojih je prošle godine podignuta optužnica zbog sporazumnog ubojstva smrtno bolesne žene u Kyotu, u četvrtak su optuženi za ubojstvo oca jednog od njih prije 10 godina. 

Liječnici Yoshikazu Okubo i Naoki Yamamoto, kao i Yamamotova majka Junko, optuženi su za smrt Yamamotovog 77-godišnjeg oca Yasushija 5. ožujka 2011. u stanu u Tokiju.

Yoshikazu Okubo i Naoki Yamamoto uhićeni su u srpnju prošle godine zbog navodnog davanja smrtonosne doze sedativnog lijeka pacijentici Yuri Hayashi u njezinu domu u Kyotu (Japan) u studenom 2019. godine. 51-godišnja Hayashi bolovala je od ALS-a (amiotrofične lateralne skleroze). Tvrdi se da su navedeni liječnici sudjelovali u njezinu medicinsko potpomognutom samoubojstvu prošle godine uz njezin pristanak. Prije smrti, pacijentica Hayashi je prebacila 1,3 milijuna ¥ na bankovni račun liječnika Yamamota.

Okružno tužiteljstvo Kyota nije otkrilo jesu li liječnici i Junko Yamamoto priznali ili odbacili optužbe ili kakvu je ulogu svako od njih mogao igrati u smrti Yasushija Yamamote.

3. Kanada: Parlament ne zabranjuje pobačaj na temelju spola

(Global News) U Kanadi pri drugom čitanju nije izglasan Bill C-233 zastupnice Cathay Wagantall o zabrani pobačaja na temelju spola fetusa. Zastupnica Cathay je izjavila kako pobačaj nesrazmjerno utječe na djevojčice.

Na glasanju protekle srijede, 2. 6. 2021. godine, je za prijedlog zakona glasalo 82 zastupnika dok je protiv glasalo 248 zastupnika. Prijedlog zakona nije izglasan usprkos izjavi liberala koji su tvrdili kako nisu za spolno selektivan pobačaj.

4. Umjetna inteligencija: Budućnost skrbi za starije?

(The Guardian) U razvijenijim društvima računala sve više vode brigu o njezi starijih. Prate sve, od posjeta zahodu do toga je li se netko okupao. Takve vrste odluka vođene su nedostatkom njegovatelja, starenjem stanovništva i željom obitelji da njihovi stariji ostanu što dulje u vlastitim domovima. 

U zadnjih nekoliko godina nastalo je mnoštvo takozvanih „age tech“ tvrtki koje prate živote starijih osoba, posebno onih kod kojih je zabilježen pad kognitivnih sposobnosti. Njihova rješenja sada se počinju prožimati u ustanovama koje pružaju usluge za pružanje njege ili u kućama koje pružaju njegu na kraju života. Razvoj tehnologije za njegu na kraju života je koristan u smislu sigurnosti za starije i pomoći za njegovatelje, ali može biti i opasna. Trenutno se ispituje točnost sustava, kao i razina privatnosti te pristanka na određenu skrb. Također, propituje se i pristup kraju života kojeg želimo svojim starijima.

5. Bugarska: Potvrđena trgovina organima

(Euractiv) Bugarski ministar zdravstva Stoycho Katsarov priznao je u četvrtak kako su sumnje u trgovinu organima u državnim bolnicama u zemlji istinite, posebno pod bivšom vladom Boyka Borisova.

Tijekom posljednje dvije godine u zemlji je obavljeno 14 transplantacija bubrega. Dokumenti pokazuju da su svi živi donatori siromašni „nećaci“ iz Ukrajine i Moldavije. Primatelji su bogati “ujaci” iz zemalja poput Izraela, Japana ili Omana. Većina donora i primatelja organa se koristila lažnim identitetima. Iako su sumnje na trgovinu organima u Bugarskoj prisutne, ovo je prvi put da je vlada potvrdila takvu praksu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.