mimladi

Što je ono što vas razveseli, slatko je i okuplja prijatelje? Kolači! Pečenje kolača postaje sve popularniji „slatki hobi“ kojim se uglavnom bave žene i djevojke, ali i dosta muškaraca. Ovaj hobi ne poznaje razlike između spola i dobi, svi ga jednako vole.

Ako ste barem jednom ispekli kolač, ponudili ga obitelji i prijateljima te su se oni njime oduševili, onda sigurno znate kako je kada usrećite druge. Taj vam osjećaj daje vjetar u leđa i omogućuje vam da savladate i onaj najkompliciraniji recept. Kolači i njihova priprema od najranijeg djetinjstva postoje oko mene i tako se razvila ljubav prema ovom hobiju. Krenula sam pomoćnim poslovima kada je mama radila kolače i tako sam naučila brojne trikove, a sada ja mamim dijelim savjete. Naravno, još uvijek učim, otkrivam nove načine pripreme i isprobavam recepte. U jednom periodu počela sam peći svaki dan i prijateljica me potaknula da napravim Instagram profil na kojemu sada objavljujem svoje kolače.

Foto: Lana Jakupić

Tamo sam otkrila mnoge druge djevojke koje su toliko uspješne u pečenju kolača da im se divim. Sudjelujući u ovakvoj zajednici uočavam da se sve više mladih djevojaka moje dobi upušta u eksperimentiranje s pečenjem kolača i odlično im ide. Na taj način međusobno se razmjenjuju recepti, iskustva, savjeti i osjeća se toliko velika podrška koja vas tjera da, ako vam biskvit nije uspio, ne odustajete i da nije kraj svijeta zato što će on na kraju dana i uz puno ljubavi biti savršen. „Slatke influencerice“ svoje objave planiraju s puno pažnje. Primijetila sam da za dobru objavu treba dosta vremena zato što fotografiranje kolača traži kreativnost i strpljenje. Svaka fotografija ima smisla i sastoji se od puno detalja.

Pečenje kolača kao opuštanje od svakodnevnih obveza

Uz sve to pečenje kolača traži koncentraciju, organizaciju i dobar recept kojeg treba slijediti zato što kolači ne opraštaju gram više brašna i još samo trebate oko kilogram volje. Kolačima se okrećem kada sve obaveze postaju previše, uz miksanje i čekanje da se torta ohladi, zaboravim na sve probleme i stres nestaje. Koliko sam imala prilike vidjeti, djevojke su zaista sretnije kada podijele recept, kada netko isproba taj recept i bude oduševljen zato što nema veće nagrade od one kada vam netko kaže: „Ovaj kolač je odličan, može recept?“.

Foto: Lana Jakupić

Ako ste loše volje, pada kiša i dosada vlada, sve što trebate je naći recept koji vam se sviđa i krenuti miksati. Nakon toga osjećat ćete se kao da možete osvojiti svijet i bit ćete puno opušteniji što nam je danas svima potrebno. Ovaj slatki hobi mnoge je odveo na ozbiljniji put, primjerice na objavu kuharice ili otvaranje slastičarnice.

Instagram profili poznatih food blogerica

Profili žena kojima se divim i čiji recepti su za mene čudesni jesu @pregacha, @ribicaukuhinji, @eatdjevojka, @sweetbitesbytamara, @gurmanka i @slatkadomacica. Naravno ima ih još, a preporučam vam da ih otkrijete sami, nećete požaliti. Čitajući njihove savjete, recepte, teškoće u procesu pečenja, naučila sam koliko je strpljenje bitno. Također, divim im se zbog količine vremena koju ulažu u ono što vole. Ispeći kolač nije pet minuta posla kao što mnogi misle zato što je, uz sve životne obaveze, pravo čudo pronaći vrijeme za slatki hobi.

Foto: Lana Jakupić
Foto: Lana Jakupić
Foto: Lana Jakupić

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.